Från Portugal till svensk futsal: ”Jag vill maximera spelarnas potential”

0

Vi alla har en mer eller mindre intressant historia hur vi kom i kontakt med sporten futsal. En av de många intressanta historierna är hur Philip Esbjörnsson Dias åkte från soliga Portugal och hamnade i Malmö.

– Jag har alltid varit i kontakt med futsal till och från. Det började i Portugal när jag jobbade med Benficas ungdomsakademi och tog emot nya spelare från utlandet.

Dias hade hand om de spelare som skulle spela i Benficas A och B-lag, där uppgiften bestod i att anpassa vardagen utanför träningar och spel.

– Jag gick även i samma klass som Bebe (landslagsmålvakt i Portugal) på högskolan. Där började intresset på riktigt och jag började följa Benficas futsallag.

Timmar spenderades på att läsa om taktik, men också specifik målvaktsträning för futsal. Philip själv har en bakgrund som målvakt, vilket förklarar intresset. Sakta men säkert började han spela futsal på mer och mer allvar, innan flyttlasset bar tillbaka till Sverige.

– Där började jag som målvaktstränare i Malmö City, där jag bland annat tränade Robin Armandt.

Ett SM-guld finns på meritlistan, men Dias hade fått blodad tand. Då han var målvaktstränare i Malmö City fanns han även tillgänglig som reservmålvakt bakom Armandt.

– Tillslut kunde jag inte hålla tillbaka suget och började spela aktivt, något jag gör än idag i FC Rosengård.

Esbjörnsson Dias är född i Sverige, men har också rötter i Portugal. Kombinerat med tiden i Benfica gör att han har ett stort kontaktnät i Europa när det kommer till sporten han älskar – futsal..

– Det bästa med futsal är just att det går så snabbt, taktiken bakom, snabba beslut, det händer saker hela tiden… Ja komplexiteten i det hela är fascinerande.

MISSA INTE: Örebrolaget startar damlag

Även om många i Sverige har hållit på med futsal länge, om man även räknar med den tiden det var ”five a side”, är sporten ung i Sverige. Något som också gör att utvecklingen accelererar snabbt.

– Sporten är så ung i Sverige, något som gör den rolig till att följa. Det känns nästan som att man varit med från början. Utvecklingen går framåt med stormsteg, något jag tycker märks när fler stora lag börjar satsa på sporten. En annan viktig aspekt i det hela är att fler lag börjar satsa på ungdomsakademier. Det är barnen som börjar med futsal nu som kommer att ta Sverige till en annan nivå internationellt.

De flesta är överens om att sporten växer, men samtidigt kan det ibland vara svårt att se förändringen.

– Futsal är som sagt en ung sport i Sverige, så vi behöver nog räkna med några år till innan vi riktigt etablerar oss på futsalkartan.

Något som Dias ser som väsentligt är att erbjuda utbildningar av ledare i sporten. Ökad kompetens hos ledarna kommer öka kvalitén på träningarna för barnen, som i sin tur ger bättre spelare. För att främja utvecklingen vidare har Philip startat en hemsida, Futsal Gear, där han säljer futsalprodukter.

– Det stämmer! Vi som är delaktiga och älskar denna sport drar vårt strå till stacken för att lyfta och utveckla futsalen. Detta är mitt sätt att göra det på. Jag har känt någonstans att saknaden av produkter (rätt produkter) har varit stor och hoppas på detta sätt kunna hjälpa spelarna att hitta den bästa produkten för att maximera deras potential.

– Mitt mål är att kunna hjälpa spelarna att hitta den produkt som passar dem bäst. Detta för att maximera deras potential. Jag tror även det kan kännas positivt att veta att artiklar som är relaterade till futsal är samlat på en och samma plats. Om man har erfarenhet som spelare och är ute efter ett par skor till exempel så kommer rekommendationen från någon som känner till marknaden och vet vad som krävs. En annan målsättning att sidan växer och utvecklas tillsammans och i takt med sporten i Sverige samt norden.

LÄS ÄVEN: Smajlovic trivs redan