Jansson om bytet från Torslanda till IFK Uddevalla: ”Det är Sveriges överlägset bästa lag”

I mitten av juni presenterade Djurgårdens IF Futsal en ny målvakt. Det stod klart att man hade plockat in IFK Uddevalla Futsals målvakt Joakim Andersson. ”Bellman”, som han kallas, har länge fått agera andrafiol i det svenska mästarlaget bakom landslagsmålvakten Marcus Gerd, och kände att det var läge att testa någonting nytt.

För IFK:s del betydde det att man tappade en duktig målvakt, och jakten på en ersättare startade. I dagarna blev kontraktet klart med en ny, och valet föll på Torslandas 21-årige talang Viktor Jansson.

– Nu när allt är klart och beslutet är taget så känns det jätteroligt verkligen! Jag skulle ljuga om jag sa att det var ett lätt beslut för det var det verkligen inte. Det har tagit några veckor att fundera fram ett beslut. Mest på grund av att jag haft en väldigt fin och lärorik tid i Torslanda tillsammans med just Fredrik Augustin (tränare) som under många år trott stenhårt på mig och jag har honom att tacka för mycket, säger Jansson.

Han utvecklar:

– Men när den ”seriösa” förfrågan kom från IFK och de sa att de ville ha över mig och de presenterade sin plan och sina tankar för mig så fick det mig att komma på andra tankar. Alla i min omgivning vet att jag satsar stenhårt på just futsal och lagt fotbollen åt sidan och man kan inte komma ifrån att IFK Uddevalla är Sveriges överlägset bästa lag, och att få vara en del av det tror jag kommer bli extremt nyttigt för min karriär. Jag är trots allt en nybliven 21-åring så jag har många år kvar att lära och att göra det tillsammans med bland annat Sverige-ettan Marcus Gerd som sparringskamrat. Det ser jag som en rejäl utmaning som kan mynna ut i något alldeles grymt. Sedan är det väldigt ärofyllt att få komma till en klubb som nämner en som en av landets främsta unga målvakter.

LÄS OCKSÅ: De ställs IFK mot i Champions League

När kom det här upp på tapeten, och vad fick dig att bli sugen på att hoppa på tåget?

– Det var väl just det att nu verkligen gå från ord till handling. Som jag sa tidigare så satsar jag på min futsal till 110 procent och jag har haft en väldigt bra utvecklingskurva i Torslanda. Nu så sätts min riktiga satsning på sin spets och jag blir tvungen till att steppa upp några nivåer till vilket blir en utmaning, men jag gillar utmaningar och motbevisa de som tvivlar.

– Sen så är IFK Uddevalla Sveriges överlägset bästa lag och utifrån vad jag hört och förstått så har de inför denna säsongen valt att bli ÄNNU mer seriösa i sin satsning mot att bli en av Nordens bästa futsalklubbar och det är en satsning som rimmar helt med vad jag vill och står för. Att vara i en klubb som inte nöjer sig är lite som jag, då jag sällan är nöjd med en prestation eller liknande. Jag letar hela tiden efter saker som kan bli bättre.

Jansson har en fin säsong bakom sig i Torslanda, och vet mycket väl att han nu lämnar en möjlig förstaplats för en tuffare konkurrenssituation. Men han ser fram emot en bättre träningsmiljö.

– Sen så ska man inte underskatta det faktum att i IFK UA finns flertalet landslagsspelare och de spelare som inte är det knackar nästintill på den dörren så kvalitén på både match och träning är något helt annat än vad jag är van vid. Och min vision är ju självklart att jag inom en framtid ska få vara på mer läger än bara landslagets breddläger och jag tror att den träningen, engagemanget och supporten jag kommer få från IFK UA kommer hjälpa mig mot min dröm. Och att då få hjälp ifrån en så grym målvaktstränare som Andres Moncada kommer ju inte direkt att göra det hela sämre, utan jag vet att han med sitt engagemang kommer göra sitt yttersta för att hjälpa mig och det ser jag framemot väldigt mycket.

I slutet av augusti väntar spel i Champions League hemma i Agnebergshallen. Därefter en ny spännande SFL-säsong, som från och med i år spelas som en enda nationell serie.

– Det blir en intressant säsong! Som alla redan vet så görs ju seriespelet om så det kommer ju bli betydligt fler matcher för samtliga lag vilket kommer ställa högre krav på samtliga inblandande klubbar. Tror det blir extremt viktigt för klubbarna att ha en så bred trupp som möjligt men med så mycket kvalité som möjligt men att också ge så många som möjligt speltid för att inte gå för hårt på några stycken, och det är något jag tror IFK just har förutsättningar till att göra.

– Mina förhoppningar på laget är ju såklart att vi som det faktiskt är nu kommer att vara med i toppen och försvara SM-guldet, vilket jag vet är allas mål men också gå vidare till main round i Champions League. Det ska bli otroligt roligt att få medverka i ett Champions-kval inför ett fullsatt Agnebergshallen. Tittar man på mig och mina personliga förhoppningar så ser jag framemot att ta ytterligare kliv som målvakt men också som futsalspelare. Tror och hoppas att vi målvakter, Marcus, Craig och jag, kan bilda SFL:s bästa målvaktstrio och sporra varandra till framgång. Konkurrensen är självklart jättetuff men jag är kaxigt ödmjuk och konstaterar att jag inte gått till Uddevalla för att titta på.

Han avslutar:

– Mitt mål är såklart att få spela så många matcher som möjligt och det är inget jag sticker under stolen med. Men samtidigt så hoppas jag även att min närvaro kommer göra så att de övriga målvakterna också höjer sig så vi hela tiden blir bättre tillsammans.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img