Torslanda jobbar på inför säsongen: ”Vi för en hel del diskussioner just nu”

0
Foto: Tobias BW Granberg

Torslanda IK Futsal hade en fin säsong i fjol. Man såg länge ut att bli ett av slutspelslagen från SFL Södra, men hamnade till slut på femteplatsen. En femteplats som faktiskt betydde oerhört mycket för en gångs skull. Den femteplatsen betydde att man säkrade vidare SFL-spel.

I år är det en nationell liga utan slutspel. Torslanda IK Futsal är ett av 14 lag som ska delta, och förberedelserna har för Fredrik Augustin, som gör det mesta i föreningen, varit igång sedan ett tag tillbaka.

– Futsalen drar igång i början av september, och vi har precis avslutat planeringsfasen. Det är en hel del arbete med truppen i augusti månad. Det är frimånaden, och det är ju så långt ifrån alla som har proffskontrakt. Sedan gäller att vårda sina relationer inom truppen, så det har varit mycket jobb kring det.

LÄS ÄVEN: De får chansen i damlandslagets kvalfortsättning

Många i laget ser ut att stanna, och det kan mycket väl tillkomma något eller några nyförvärv, berättar han. Sedan vill han gärna utöka i ledarstaben. Han själv har de senaste säsongerna agerat spelande tränare.

– Vi håller på att intervjua lite till ledarstaben. Vi ska ha två assisterande, i och med att det är en lång säsong. det kommer slita mycket på truppen, och då är det viktigt att även ha en bra tränarstab runtom.

En som däremot har lämnat laget är målvakten Viktor Jansson. Han fick chansen på riktigt i fjol i klubben, och stod för en riktigt stark säsong. Han blev för ett tag sedan klar för svenska mästaren IFK Uddevalla Futsal, och därmed tappade Torslanda sin förstamålvakt.

– Jag känner mig rätt lugn, det finns många bra målvakter som spelar fotboll i området som har fin potential. Sedan har vi Peter Paananen och Andreas Bertilsson kvar också, även om det är lite frågetecken kring de båda. Men de har varit med länge och varit med och stöttat och jag tror att de båda kommer vara med i år. Viktor är väldigt duktig och ambitiös, så såklart ett tungt tapp hur som helst, säger han och vidareutvecklar:

– Jag förstår att han tar den möjligheten, han vill något med sin futsal. De körde igång sin säsong för längesedan och det är bra mycket längre säsong än övriga i serien.

Jansson om bytet från Torslanda till IFK Uddevalla: ”Det är Sveriges överlägset bästa lag”

Hur ser truppen ut i övrigt?

– Vi har en bred trupp och vi har mycket erfarenhet i truppen, blandat med nya förmågor också. Vi har ett U17-lag som gick långt i SM som spelat futsal i många år på väg upp. En bred trupp med ett bra ungdomslag så vi håller bra kvalité. Jobbat med det i flera år, så det känns väldigt bra att det mynnat ut i att vi har det så nu.

Förutom att träningen nu drar igång ska man även hinna matcha laget än del innan säsongen drar igång hemma i Torslandahallen fredag 12 oktober. Bland annat reser man inåt i landet för Örebro Open.

– Vi har en hel del diskussioner kring träningsmatcher med olika lag. Örebro Open ska vi även på, och den ligger väldigt bra sett till inför SFL-starten men mindre bra för fotbollsavslutningen. Vi har en del spelare i divison 2 som kan behövas i sina lag då, säger Augustin som tycker Örebro Open är en perfekt uppladdning inför SFL:

– En jättebra turnering och väldigt bra uppstyrt. Det sportsliga resultatet bryr vi oss inte mycket om, utan att få ihop truppen och våga spela utanför ramen lite. Det ska bli kul.

LÄS OCKSÅ: Uddevalla-kaptenen efter avancemanget: ”Min livs match”

Andreas Jernarp är en spelare som spottat in mål för Torslanda under de senaste säsongerna. Han har dock flyttat till Degerfors för spel i Superettanklubben. 

– Det blir tufft med Andreas Jernarp som kommer fortsätta satsa på sin fotbollskarriär. Det är ett tungt tapp. Samtidigt är det många som presterar bra med sina fotbollslag, så det är svårt att säga var det hamnar till slut, kommenterar Augustin.

Ja, säsongen blir i år längre och kommer krocka allt mer med fotbollen. Dessutom kommer det bli fler matcher och längre resor. Det är Fredrik Augustin och hans Torslanda redo för, och han hoppas även att övriga är det.

– Jag tror alla kliar sig lite i bakhuvudet kring den här säsongen, så hoppas alla föreningar gör en bra budget för att orka hela vägen. Det blir viktigt.