”Honken” om ÖSK:s nysatsning och stora spelaromsättning

0
Foto: Pressbilden - Örebro Tribune

Örebro SK Futsal laddar precis som många andra SFL-lag inför premiären som nu är mindre än tre veckor bort. Skillnaden är att de gör det i Spanien.

– Det är nästan för bra här, faktiskt. Sedan känns det ju också sjukt att behöva gå in i en hall och träna, säger huvudtränaren Fredrik ”Honken” Holmquist som precis som hela truppen är på plats i den spanska staden Torrevieja.

– Det är nästan så man ber om ursäkt för att man får den här möjligheten från klubben som har en kontakt som roddar det här. Vi är oerhört tacksamma. Killarna behöver inte tänka på jobb och familjer, utan det är fullt fokus på träning och match hela tiden.

LÄS OCKSÅ: Hammarby förlorare i mötet med division 2-klubb

”Honken” tillägger också att det fina vädret lockar många att spendera lite extra tid utomhus.

Klart solen lockar väldigt många, och det är bra att lära sig hur länge man ska och kan vara i solen för att fokuset ska kunna hållas.

ÖSK-sällskapet landade i Spanien under helgen och i söndags kväll gjorde man det första passet. Under måndagsförmiddagen var det dags igen, och under kvällen väntar träningsmatch mot Elche B. Därefter dubbelpass tisdag och onsdag innan de under torsdagen beger sig hemåt igen.

– Vi har många nya, både nya futsalspelare och nya spelare i gruppen, så det här är verkligen ett bra tillfälle att komma ihop och lära känna varandra utan problem. Alla kan slappna av. Det är en jättemöjlighet. 

Hur ser era nyförvärv ut än så länge?

– De är bra. Är man lyhörd och intresserad går det ganska snabbt. De rycks med i diskussioner och får ganska snabbt uppfattningen av om vad det handlar om så där är vi inte ett dugg oroliga. Sedan är det också så att vi inte ska vara bäst idag, utan det är en långsiktighet i det här. Bara för att vi är här i Spanien vinner vi inte SFL, men inkörstiden blir såklart kortare när vi är här och kan träna hur mycket vi vill. Det är väldigt bra.

Spelaromsättningen har varit stor i ÖSK till årets säsong. Nyligen tappade man trion Ahmed Fawaz, Hussein Fawaz och Anel Coralic till största konkurrenten Örebro FC. In har bland andra Alen Rastoder, Henrik Lara Rodriguez och Denis Gerzic kommit. Men Holmquist tycker ändå inte att det är som att ”börja om” med en till stora delar ny trupp.

– Nej, vi tycker inte det. Jag och Jakob (Nilsson) gick in efter Mikko Seppälä i fjol och vi fick som uppdrag att rädda kontraktet. Anledningen till att vi ville fortsätta var att vi ville göra något nytt, och det gör vi nu. Sedan är jag en som förespråkar kontinuitet, och det hart vi inte haft. Men de vi har kvar, och de som kommer in, är här för att stanna. Vi börjar vår resa i år kan man säga.

LÄS MER: Coralic återvänder till Örebro FC

Vad exakt hände med ovan nämnda trio som hade förlängt med er, men nyligen ändå presenterades för ÖFC?

– Jag skulle kunna dra det precis hur långt som helst, men jag lämnar det till sportchefen Christoffer Wickman och spelarna själva. Så jag väljer att inte kommentera det, säger ”Honken” som naturligtvis tycker att det är tunga tapp:

– Tittar man på Hussein (Fawaz) gjorde han flest poäng i fjol och Anel Coralic med landslagserfarenhet, så det är klart att det är SFL-minuter vi inte har med våra nya spelare. Vi har valt att bygga nytt, och vi fick tänka om lite i och med det där, men nu tycker vi att vi hittat ett bra koncept.

Hur är stämningen i truppen?

– Det är det absolut viktigaste, att man mår bra tillsammans. De individer vi plockat in har vi i princip gjort en personlighetsanalys inför på. Vi vet hur det kommer påverka truppen, och där har vi varit smarta och valt bra spelare. Det handlar inte alltid om kvalité på planen, utan mycket sitter också i huvudet.

Under måndagskvällen väntar alltså en träningsmatch mot spanska Elche B, och där hoppas ”Honken” få se sådant man tränat hårt på det senaste.

– För vår del handlar det om att träna på de grunderna vi vill ha i vårt försvars- och anfallsspel. Speciellt när vi är här nere kan man få killarna att förstå att det är en träning även om man får dra på sig matchtröjan. Sedan kanske våra motståndare är svinbra och kör över oss med 100-0, men oavsett kommer det att ge oss mycket. Det ska bli väldigt intressant, och vi kan nog få med oss mycket och lära oss mycket från det här motståndet.

Brasse till ÖSK – som blev överförtjusta: ”Honom ska vi ha”