Jansson klar för italiensk klubb: ”Nu lever jag på futsalen”

Nanna Jansson har varit bofast i det svenska damlandslaget sedan det såg dagens ljus. Hon har också varit en av IFK Göteborg Futsals nyckelspelare i deras jakt mot SM-guldet.

Nu lämnar Jansson Göteborg – och Sverige. Hon har nämligen kritat på för det italienska Serie A-laget Olimpus Roma. Ett äventyr som fick sin början på Nordirland när Sverige spelade preliminary round.

– Efter den första rundan i EM-kvalet var det en italiensk agent som hörde av sig till mig och frågade om jag skulle vara intresserad av att spela i Italien. Sedan var det ett lag som ville att jag skulle komma och provträna efter main round. Fick flygbiljetterna under kvalet och skulle åka, men så skadade jag mig. Då trodde jag att det var kört och trodde väl inte att jag skulle få spela i Italien, berättar Jansson för Futsalmagasinet.

LÄS OCKSÅ: Förre förbundskaptenen om återkomst: ”Futsal är roligt”

Men trots skadan, som var en bristning i låret, så var klubben väldigt sugna på att få dit den svenska landslagsspelaren.

– När jag skadade mig och trodde det var kört, då valde klubben att skriva kontrakt med mig ändå utan provspel. Så jag åkte dit och kikade och snackade med dem och gjorde klart med dem, säger Jansson som skrivit på för en säsong med huvudstadsklubben.

Kontraktet sträcker sig fram till mars, och om de går till slutspel förlängs kontraktet automatiskt fram till sommaren. I den italienska högstaligan för damer spelar 16 lag från hela landet.

Nu andas hon futsal, och det är ett äventyr hon njuter av.

– Jag trodde knappt att det här existerade. En proffsliga för futsal liksom, det trodde inte jag skulle finnas förrän i framtiden. Allt är verkligen proffesionellt här.

LÄS OCKSÅ: Han blir ny P19-förbundskapten

Säsongen där nere är igång, men premiärmatchen för Olimpus Romes del blev inställd på grund av oväder i södra Italien. Men träningarna är i full gång, och Jansson försöker hänga med i språket så gott det går.

– Det känns jättebra. I början var det lite jobbigt, för det är inte jättemånga som pratar engelska. Det var en liten chock i början. Vi kommunicerar ändå, några pratar lite engelska och jag har börjat prata lite italienska. Jag har kommit in i klubben väldigt bra, säger hon och beskriver klubben:

– Väldigt familjär och väldigt professionell klubb. Det går liksom inte att jämföra det man varit med om i Sverige futsalmässigt.

Hur ser det ut ekonomiskt med futsalen där?

– Jag lever på futsalen här. Det är en dröm, och nu kan man verkligen satsa helhjärtat på futsalen och då ger man sig själv chansen på riktigt. I Sverige kostade det pengar att spela futsal, och man gjorde det för att man älskar det. Här är det som jobb, och det märks då man lägger så sjukt mycket tid på det. Det är en lång serie, längre träningar och så.

LÄS ÄVEN: Damlandslaget avslutade EM-kvalet med flaggan i topp

Laget tränar fyra futsalpass á två timmar i veckan, och så ska spelarna köra fys vid sidan av.

– Vi tränar på kvällarna, då det är många som pluggar. Jag får känslan av att de allra flesta är betalda, men jag vet inte exakt. Vi är några som kommit från andra länder, och vi gör ingenting vid sidan av.

Hur funkar livet runtom?

– Det funkar jättebra, jag bor ihop med fyra andra tjejer som också flyttat hit för futsalen. Vi går till gymmet på förmiddagarna och gör grejer ihop, och sedan åker vi till träningen på kvällen. Allt kretsar kring futsalen.

Och att bo i Rom är ingenting som skadar heller…

– Det lilla jag hunnit se av Rom är helt fantastiskt. Bara när jag gått ut med att jag flyttat till Italien, så är det hur många av mina nära och kära som helst som bokar resor till Rom. 

Vad är skillnaden mot svenska ligan?

– Det är väldigt mycket taktik här jämfört med i Sverige. Jag har varit skadad nu i början, men har försökt förstå taktiken mer och mer. Jag är övertygad om att det kommer bli bra, och då hoppas jag kunna bidra mycket till laget och utveckla mig själv väldigt mycket som futsalspelare.

Nu är den professionella karriären igång för Nanna Jansson. En satsning som förhoppningsvis inte bara är tillfällig, utan nu vill hon göra allt hon kan för att fortsätta utvecklas.

– Jag får se vad som händer. Jag vill utvecklas som futsalspelare och det är väl där min prio ligger. Gör jag det här är det klart jag vill stanna och utvecklas mer.

Kan det här innebära att fler svenska damspelare tar steget ut i Europa?

– Jag hoppas verkligen det, för någon gång kommer man förmodligen flytta hem och då kan man bidra till svensk futsal och utveckla den. Så det hoppas jag verkligen.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img