Dulvat om VM-kvalgruppen: ”Vi borde kvalificera oss”

Nyligen blev det klart vilka nationer Sverige får ta emot i slutet av januari när det är dags för kval till Världsmästerskapet. Sedan tidigare stod det klart att Sverige kommer att stå värd för sin grupp, och matcherna kommer att spelas i Estrad Alingsås.

LÄS MER: VM-kvalet till Alingsås: ”Ska öka intresset”

Sedan kroaten Matija Dulvat tog över landslaget sommaren 2017 har mycket hänt, och han har drillat sina spelare väl med siktet inställt på VM-kvalet. Nu närmar sig kvalspelet med stormsteg, och när lottingen ägde rum under den förra veckan fanns vår förbundskapten på plats i Nyon. Sverige lottades in i grupp E tillsammans med Belgien, Armenien och Malta. En lottning Dulvat känner sig tillfredsställd med.

– Jag tycker att vi fick en väldigt bra grupp. Belgien är den stora favoriten, men vi har en bra möjlighet att besegra dem. Gör vi en sådan match som vi gjorde mot Nederländerna i det första mötet kan vi slå dem. Ett problem kan däremot bli Armenien, då vi har väldigt dålig koll på dem. Jag har bara sett dem spela en gång tidigare, och de spelade okej. De är ett bra lag, och om vi inte är koncentrerade kommer vi få problem. Malta är ett lag vi ska slå.

LÄS ÄVEN: Här är ALLA kvalgrupper till VM

Landslagsåret avslutades på bästa sätt för herrarnas del med storseger mot Norge i den avslutande matchen i Nordic Cup. En turnering som resulterade i tre segrar och en förlust för Blågult.

– Det var väldigt viktiga matcher vi spelade under Nordic Cup, och jag är väldigt nöjd med att vi tar tre segrar. Förra året förlorade vi mot Finland med 1–6 och i år med 5–2. Jag säger inte att vi spelade bra, då vi tidigt låg under med 3–0, men jag tycker vi tar steg framåt.

Han fortsätter:

– Vi slog alla lag förutom Finland i turneringen, och det betyder att vi har bra karaktär och kan vinna matcher. I början var det lite bekymmer då vi hade en del nya spelare, men det blev bättre för varje minut. Vinnarmentaliteten gör mig väldigt glad. Sedan är jag glad över de nya spelarnas prestationer. Mattin Najafi imponerade stort på mig.

LÄS MER: Debutanten imponerade under Nordic Cup – hyllas stort

Vad tror du om era chanser i VM-kvalet?

– Jag tycker att vi borde kvalificera oss vidare till Main round. Vi har två mål, ett är att gå vidare och ett är att vinna gruppen. Jag tycker att det här laget har kvalité att både kunna gå till Main round och sedan vidare till Elite round.

Två av fyra lag tar sig alltså vidare från Preliminary round-gruppen till Main round. Tar man sig vidare därifrån väntar Elite round, och därefter playoff-spel innan ett fåtal nationer slutligen når VM i Litauen, som spelas 2020.

Inom en snar framtid är det också dags för Matija Dulvat, tillsammans med sin ledarstab, att ta ut den trupp som ska representera Sverige.

– Det kommer inte bli ett problem. Jag har en lista på 20-25 spelare som jag kommer kolla av, men jag har det ganska klart för mig i huvudet hur jag vill att det ska se ut. Jag och mina kollegor i ledarstaben kommer diskutera länge och väl, säger han och hyllar den bredd som finns i Sverige:

– Jag är väldigt glad att vi inte bara har åtta spelare i Sverige som gör landslaget. Vi har 15-20 spelare som kan komma in och spela så som vi vill spela. Det är en stor styrka.

LÄS OCKSÅ: Simon Chekroun historisk: ”Det är stort”

När Lasse Ternström tidigare i år valde att hoppa av sin roll som assisterande förbundskapten, och helt fokusera på jobbet som Sef:s ligaansvaria för SFL, började jakten på en ersättare. Valet föll på Nicklas Asp, som under Nordic Cup gjorde sina första matcher i den nya rollen.

– Jag är väldigt glad att han är med oss i den här rollen. Jag var väldigt nöjd med Lasse Ternström, han gjorde ett jättebra jobb och jag tyckte att det var tråkigt att han slutade. Asp var lagkapten i det här landslaget och har stor respekt från hela gruppen. Han vet exakt vad vi behöver göra och kan spelet väldigt bra. Han har redan gett oss otroligt mycket, vi är mycket bättre med honom, avslutar Dulvat.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img