Broberg: Därför lades VM-kvalet i Alingsås

0
Per Broberg & Matija Dulvat. Foto: Tobias BW Granberg

Nyligen stod det klart vilka det svenska herrlandslaget kommer ställas mot i den första rundan av VM-kvalet i slutet av januari. Det blir Belgien, Armenien och Malta. Kort därefter annonserade även Svenska Fotbollförbundet var matcherna, som det sedan tidigare stod klart att Sverige skulle stå värd för, kommer att spelas.

Estrad Alingås, den moderna arenan känd för handbollen som spelas där, kommer att vara spelplatsen för grupp E i Preliminary round.

LÄS ÄVEN: Dulvat om lottning och uttagning: ”Vi borde kvalificera oss”

Per Broberg, utvecklingsansvarig på Svenska Fotbollförbundet, berättar mer om varför det blev just Estrad i Alingsås.

– Estrad Alingsås är en modern arena som är placerad i en region som vi tror kan locka publik även från större städer som Göteborg och Borås. Alingsås presenterade ett spännande helhetskoncept där arenan (Estrad), kommunen och näringslivet samverkar så vi kan nå ut till skolor, föreningar och företag i hela kommunen. Uefa har även vissa krav på avstånd till internationell flygplats som behövde vägas in i beslutet, säger Broberg till Futsalmagasinet.

Vad hade ni för andra tankar och idéer om var ni ville ha det? Var tanken hela tiden att det skulle vara något nytt ställe?

– Det fanns en del andra alternativ men valet föll på Alingsås. SvFF:s strategi är att sprida futsal till olika städer för rekrytering av fler föreningar och spelare till sporten, därför letar vi i första efter gynnsamma lösningar där futsal ännu inte är så etablerat.

LÄS MER: ”Det visar på stadens attraktivitet”

Vad var kriterierna för att få arrangera det?

Det finns ett gediget Uefa-regelverk på krav som måste uppfyllas för ett VM-kval. 2018 investerade SvFF i ett futsalgolv för utvecklingen av sporten som ställer ytterligare krav på inläggning, vilket gör att en del äldre arenor har svårt och uppfylla dessa nya krav. För att publik- och TV-upplevelsen ska bli så bra som möjligt har kriterierna även ökat i form av teknisk utrustning, till exempel jumbotron eller bildskärm, LED, och även TV har specifika krav för sina produktioner, berättar Broberg.

Tidigare har Arena Skövde stått som herrlandslagets hemmaplan. Men sedan en tid tillbaka har SvFF istället valt att satsa på olika spelplatser när landslagen spelar. Så kommer det även att bli under det kommande året.

– Strategin är i första hand att sprida futsal till olika städer för att få fler föreningar och spelare.

Har ni diskuterat en ny hemmahall?

– Nej, det är inget som har diskuterats vad jag känner till utan ambitionen är inom den närmaste tiden åka runt med herr- och damlandslaget.