IFK Göteborg lägger match i förorten – bjuder på fri entré

0

Imorgon lördag ställs IFK Göteborg Futsal mot bottenkollegan Halmstads BK i en fajt om viktiga poäng. De båda lagen ligger just nu på nedflyttningsplats i SFL. Skulle hemmalaget IFK Göteborg vinna är chansen stor att de vid omgångens slut lämnat den positionen, medan det för HBK:s del handlar om att börja tugga sig ikapp just Blåvitt.

LÄS MER BLÅVITT: Göteborg inleder samarbete med division 1-klubb

Lördagens match mellan de båda lagen kommer inte att spelas i Prioritet Serneke Arena eller Lisebergshallen, där majoriteten av Blåvitts hemmamatcher spelats. Den kommer att spelas i Angered Arena. På precis samma ställe som man valde att lägga en SFL-match i fjol.

– Efter skjutningarna i Angered förra året så har vi känt att vi ville göra mer. Futsalen som sport har mycket invandrarbakgrund, och Blåvitt är lite utav en innerstadsklubb på något sätt. Många ute i förorterna har inte samma förutsättningar som vi har i stan. Därför kontaktade vi Angered MBIK, och de var ganska drabbade av skjutningarna som var i direkt anslutning till deras klubblokal. Vi snackade och ville göra någonting, och då bestämde vi att vi gör en match där i fjol, säger IFK Göteborg Futsals Daniel Skarp till Futsalmagasinet och fortsätter berätta om fjolårets satsning:

– Jag kontaktade Ola Serneke själv, och han tyckte att det var ett fantastiskt initiativ, och såg till att på egen hand bekosta det så alla fick fri entré. Så det blev en match där, och det var otroligt uppskattat. Men vi ville inte att det bara skulle bli en enskild match enbart. Vi ville få till något mer samarbete.

LÄS OCKSÅ: SFL-laget värvar dubbelt – och jagar duo

Mer samarbeten blev det. Till en match senare den säsongen bjöd de in ungdomar från Angered till Lisebergshallen för match.

– Vi hyrde Blåvitt-bussen och hämtade ett 30-tal ungdomar, både ledare och spelare, och så fick de komma till Lisebergshallen och genom sponsorer fick de lite mat och fick spela i pausen. Det var fantastiskt på alla sätt. Jäkligt kul och rörande att se det, det gav så mycket mer än att det bara var en futsalmatch. Det märktes på alla som var där, så även spelarna.

– Man såg hur tacksamma ungdomarna var, att vi gjorde det bara för dem. De fick även varsin kaptensbindel så alla spelare fick känna sig som ledare för en dag.

Lördagen den 5 januari är det alltså dags igen. Och samma koncept som i fjol gäller.

– Vi gör samma sak i år, vi spelar en match där ute och Serneke står för inträdet. Vi vill på något sätt ge tillbaka. Man borde kunna göra mer än man gör inom föreningslivet, och det finns en sådan koppling till förorterna. Det passar vårt arbete att göra sådant. Precis som fotbollen i IFK Göteborg som är mycket i förorten.

– Vårt lag har många med invandrarbakgrund. Det ger verklien någonting, och det är viktigt att använda det starka varumärket vi har. Kan man glädja någon ska man göra det. Det ligger på våra axlar, vi som har stora varumärken. Det finns flera SFL-klubbar nu som kan göra den samhällstjänsten, och det ska man också göra.

Matchen mellan IFK Göteborg Futsal och Halmstads BK startar 16.00 imorgon lördag. Serneke står för entrén, så passa på att se lite härlig SFL-futsal!