Kan futsal bli en olympisk gren?

0
Foto: Markus Alexandersson

På många sätt är futsal en perfekt gren för OS. Sporten är snabb och kräver skickliga spelare. Talanger från hela världen har gjort att sporten väckt mycket uppmärksamhet. År 2002 avslogs ansökan om att inkludera futsal i OS i Peking 2008, men möjligheten finns att sporten blir en gren i OS i framtiden.

I den här artikeln kommer vi titta lite närmare på varför futsal skulle kunna bli en olympisk gren i framtiden. Så läs gärna vidare om du är intresserad av några bra argument för att futsal skulle kunna ersätta vanlig, traditionell fotboll i OS i framtiden. Denna snabba och intensiva sport har förmodligen bara börjat sin resa mot att bli en av världen mest populära sporter!

Argument för att futsal bör bli en olympisk gren

Sedan 2008 har futsal växt oerhört mycket i popularitet och idag finns det utövare över hela världen. Futsal har även blivit populärt när det gäller oddset på nätet. Att futsal dessutom inte kräver några särskilda faciliteter talar också starkt för sporten. Det går att spela futsal i samma lokaler där handboll spelas. Futsal är underhållande och går snabbt, på det sättet rimmar sporten med övriga sporter i OS.

Det är en utmärkt TV-sport vilket också passar turneringen som handen i handsken eftersom många av åskådarna följer OS via TV. 7 oktober 2018 var en historisk dag då futsal gjorde sin debut som gren i ungdoms-OS i Buenos Aires.

Något som talat emot futsal i OS är likheten med traditionell fotboll. Att futsal skulle ersätta fotboll i OS är för de flesta förmodligen otänkbart. 

Det finns dock som de som förespråkar att traditionell fotboll ska bytas ut mot futsal i OS. Inte minst de fotbollsklubbar som tar risker genom att låta sina spelare åka och delta i OS under pågående seriespel. Spelarna kan drabbas av skador och att låta spelarna vara borta från truppen kan innebära en kvalitetsförsämring av laget.

Framtiden för futsal

Innan det blir aktuellt för futsal att ta klivet in i OS behöver sporten förmodligen växa ytterligare. Fler utövare, fler TV-sändningar och en ökad biljettförsäljning är nödvändigt. Sporten behöver kanske bli så stor att en majoritet vill ersätta traditionell fotboll med futsal.

För tillfället är det viktigaste för alla utövare, fans och styrande organ att fokusera på att öka medvetenheten om sporten runt om i världen. Om de fortsätter med det finns det goda chanser att futsal någon gång i framtiden kan bli en olympisk gren.

De 10 bästa länderna

Vilka länder är det som skulle bli aktuella för spel om futsal blev en OS-gren? Dessa lag är de 10 bästa i världen och skulle troligtvis vara med och tävla om en seger i OS om futsal blev en OS-gren:

  • Argentina
  • Portugal
  • Iran
  • Ryssland
  • Brasilien
  • Kazakstan
  • Spanien
  • Italien
  • Kroatien
  • Frankrike

Även Sverige har ett landslag i futsal. Sporten är populär i Sverige och det arrangeras allt fler turneringar och cuper. Om futsal någon gång i framtiden blir en OS-gren kanske Sverige kommer att vara med.