CL-beskedet chockade: ”Det kom som en ordentlig överraskning”

0

Svenska mästarna IFK Uddevalla har haft en strulig vår där interna strider skakat klubben. Kanske har det kommit en vändning nu, klubben är inte bara kvalificerade för Main Round i Champions League – man ska även vara arrangör. ”Vi är väldigt chockade, men även väldigt glada såklart”, säger Tommy Rasimus i IFK Uddevalla.

Klubben fick beskedet förra veckan. Egentligen fanns en förhoppning om att få arrangera Preliminary Round men man visste att det fanns en möjlighet att få vara med i Main Round.

– Vi fick en hint om att vi kanske skulle få spela Main Round, bara då blev vi lite chockade. Sedan kom en fråga om vi ville vara arrangör, trots att det inte var det vi hade sökt, så då blev vi ännu gladare. Just nu är allt bara superkul och väldigt positivt, speciellt efter det negativa som varit under våren, säger Rasimus.

Klubben har varit CL-arrangör för Preliminary Round två gånger tidigare. Detta, kombinerat med att klubben klättrat i rankingen från plats 33 till 22, tror Rasimus kan vara anledningen till varför UEFA ställt frågan till klubben.

– Jag vet att de var oerhört nöjda med våra tidigare arrangemang, både UEFA och Svenska Fotbollförbundet. Normalt sett skulle de behöva komma ut och besikta men de vet att vi kan det här. Jag tror helt enkelt att de är nöjda med det vi har gjort, säger Rasimus som ser det här som ett lyft för sporten i hela Sverige.

– Det här ser vi bara som något positivt. För de som kan futsal så vet de att det är en stor skillnad mellan Main Round och Preliminary Round, men vi kommer hjälpa de ovetande att förstå skillnaden, det här kommer ge uppmärksamhet och gynna hela futsal-Sverige.

Rasimus är även nöjd med att det blev Main Round av ytterligare en anledning, nämligen att man får mer tid att förbereda sig. Ett Preliminary Round hade spelats i augusti. Main Round spelas 8-13 oktober.

– Dels kommer vi ha mer tid att planera. Sådant tar mycket tid och vi vill inte bara göra det lika bra som tidigare, vi vill göra ett ännu bättre arrangemang. Sedan får laget mer tid att spela ihop sig också.

Just kring laget ser han endast förhoppningar. Flera spelare har lämnat under våren, men Rasimus menar att klubben snart har en slagkraftig trupp igen.

– Flera av de som lämnade på grund av missförstånd och felaktig information vill komma tillbaka, de flesta faktiskt. De hoppas jag kunna komma överens med inom någon vecka. Sedan har vi ett gäng spelare som kommer provträna med oss under juli. Det känns jättebra med den nya tränarduon också, jag tror faktiskt att vi kan få ett ännu bättre lag än förra året.

Han menar dock att man inte ska ha allt för stora förhoppningar om fortsatt CL-spel.

– Det är klart att man alltid har chans att gå vidare, samtidigt så är vi medvetna om att det kommer bli en mycket högre kvalitet och att vi slår ur underläge. Men det känns helt okej att få göra det, då ligger inte pressen på oss och det nygamla laget. Vi har inte som mål att gå vidare men kommer givetvis försöka, avslutar Rasimus.