Uddevallakannan banade väg för dagens landslagsspelare

0
Foto: Håkan Fredriksson & Bildbyrån

Drömmen om att en dag få representera sitt lands färger finns troligen i de allra flesta hos oss. För flera av futsalspelarna från Uddevalla har den drömmen också slagit in. Allt startade en gång i tiden med Uddevallakannan – och idag är de bäst i Sverige.

När höstmörkret lagt sig sig över Uddevalla och vinterns kyla hägrar är traditionen för stadens invånare sedan länge att under tre helger spendera sin tid på Uddevallakannan. Spelare i alla åldrar gör upp om pokaler och medaljer i en numera klassisk futsalarena, Agnebergshallen. Upplägget om att den tredje och sista helgen är en finalhelg är något som har kittlat för såväl spelare som publik genom åren. Nuförtiden har man valt att göra två finaldagar – en på respektive helg under de två sista helgerna. Något som man märkt varit ett uppskattat drag.

Fostrat landslagsspelare

Uddevallakannan är ungdomsturneringen som var starten för många som idag är en stor del av futsaleliten.

I dagens futsallandslag på herrsidan återfinns bland andra spelare som Granit Berisha, Fredrik Söderqvist och Mahmoud ”Mido” Al-Mouti. I damernas landslag bland andra Sandra Bagger och Linnéa Kogsta. Något de alla har gemensamt är de har spelat Uddevallakannan som unga. Dessutom innehar flertalet av de spelarna idag ett antal SM-guld.

– Det var den roligaste cupen vi hade när vi var små. Vi i min ålder spelade extremt mycket fotboll inomhus med små ytor och blev tekniska. Att spela inomhus var jättestort och att då ha Uddevallakannan var riktigt häftigt. Jag har bara bra minnen och har dessutom vunnit den fem gånger, säger Fredrik Söderqvist som är uppvuxen i Uddevalla och idag är en del av det svenska herrlandslaget.

“Kittlar mer”

Futsaltraditionen i Uddevalla är som sagt stark – och det vill man nu bygga vidare på. Tidigare har Uddevallakannan enbart varit med lag från Uddevalla Kommun. Men 2016 valde man att förändra och släppa in lag även utanför – och nu vill man ta den chansen och fortsätta locka lag från större delar av Sverige.

– Vi vill att fler lag utifrån ska hitta till Uddevallakannan. I staden är det här en av de stora grejerna för ungdomarna i skolan. Så anledningen till att vi valde att öppna upp för lag även utanför kommunen är för att göra turneringen större, men också för att ge lagen nya motstånd så att det kittlar ännu mer, säger Jan-Inge Carlsson som är ordförande i IFK Uddevalla. 

För alla åldrar

Totalt innefattar Uddevallakannan 18 klasser och man har under de senaste åren haft omkring 150-200 lag anmälda. De yngsta är åtta år gamla – och sedan rullar det på hela vägen upp till 19-åringarna.

– Vi klarar av att ta emot otroligt mycket lag och vi ger ungdomar chansen att få spela futsal när hösten kommer. För oss är det viktigt att kämpa för att barn och ungdomar ska ha aktiviteter. Dessutom är Uddevallakannan en så otroligt stark tradition för alla, säger Maria Karlin som är en av de ansvariga för cupen.

Vill bli ambassadörer

Klubbens futsallag har som tidigare nämnt skördat stora framgångar, och med Uddevallakannan vill man också få fler ungdomar att fatta tycke för sporten.

– Det är omöjligt att få fram alla duktiga futsalspelare direkt i klubben. Vi vill kunna bli lite ambassadörer med cupen och få unga futsalspelare att vilja spela för IFK Uddevalla. Här satsar vi på futsal, avslutar ordföranden Jan-Inge Carlsson.

Så här anmäler du dig:

  1. Gå in på www.svenskalag.se/uddevallakannan
  2. Klicka på länk till anmälan
  3. Anmäl dig längst upp på sidan

Anmälan stänger 14 oktober!

LÄS HELA CUPGUIDEN HÄR!