KRÖNIKA: Sverige är inte bättre än Europas tredje bästa lag – men lika bra som det bästa

0
Foto: Bildbyrån

Att Sverige skulle förlora mot Ryssland var ganska väntat. Ryssland är trots allt Europas tredje bästa lag. Faktum är dock att Sverige ikväll var lika bra som Europas bästa lag Portugal – i alla fall framåt.

Okej. Snabbt om matchen då.

Sverige lyckades ta ledningen mot den ryska björnen redan efter 19 sekunder. Men väck inte den björn som sover. Ryssland straffade blågults stundtals taffliga försvarsspel inte mindre än fem gånger inom loppet av mindre än åtta minuter.

Där var världsordningen återställd. Den andra halvleken var mest en transportsträcka mot en oundviklig trepoängare för Ryssland. Det ska dock sägas att Sverige ryckte upp sig defensivt, framförallt vår sista utpost Viktor Jansson, och lyckades laga läckan med silvertejp.

7-3-resultatet var i underkant och är i ärlighetens namn ett ganska bra resultat för Sverige. Sverige är i nuläget trots allt inte bättre än Europas tredje bästa lag.

Men vet ni vad? Det är inte Bosnien eller Kroatien heller. Det är dessa lag blågult ska slå för att ha en chans att ta sig vidare och utifrån det är fyra minusmål inte så mardrömslikt som det kan framstå.

Om Sverige ska ha en chans att gneta sig förbi dessa lag och ta andraklass-biljetten till Elite round måste den defensiva linjen vakna innan den första halvleken är över. Att komma ifrån denna match med ”bara” fyra minusmål är en grej. Att denna målskillnad kom till genom att släppa in sju mål är en helt annan.

Jag synade Rysslands väg till EM-bronset förra året inför kvällens match. Jag höjde en aning på ögonbrynen när jag insåg att laget på vägen till medaljen endast mäktade med sju mål på fem matcher under mästerskapets gång. Bland annat slutade i bronsmatchen mot Kazakstan 1-0.

Sju mål är som bekant lika många mål som Ryssland ikväll gjorde på Sverige i en och samma match. Detta vittnar om att Sverige i dagsläget inte borde ha vad som krävs för att utmana de riktigt stora drakarna. Tacka då gudarna att de har sin offensiv.

På samma fem EM-matcher som Ryssland pangade in sju mål lyckades de nämligen med bedriften att endast få sitt nät rasslat fem gånger.

Sverige gjorde ikväll trots allt tre mål på detta väldisciplinerade lag. Under förra årets EM var det endast ett lag som lyckades med denna bedrift. Detta lag heter Portugal och är bäst i Europa.

Med detta sagt är Sverige såklart inte därmed automatiskt lika bra som Portugal. Men de har uppenbarligen en offensiv av hög internationell klass. Om Blågult kan få ordningen på sin defensiv tidigare än ikväll kan Sverige snart även ha plats i Elite round.