ÖFC går in i ett nytt slutspel: ”Förvänta er ett taggat Örebro som vill vara bättre än förra året”

0

Under många års tid har futsalen i staden dominerats av herrarna med ÖSK Futsal och Örebro FC. På damsidan har det varit tunnare på toppnivån trots att Sköllersta IF har tillhört RFL sedan säsongen 2017/18 men Örebro som stad har saknat det där givna valet som man har haft på herrsidan. Fram tills inför förra säsongen.

Då hände det saker. Örebro Futsal Club hade länge funderat på att expandera sin verksamhet med ett damlag. Under flera månader jobbade man med att skapa förutsättningar för ett damlag med en egen organisation och en tränare var redan klar för satsningen.

LÄS MER: Så spelas kvartsfinalerna i RFL

Facit för ÖFC:s damlag är två seriesegrar i RFL på två säsonger och snart går man in i sitt andra SM-slutspel där forna SM-tvåan IFK Göteborg står för motståndet. Under dessa två säsonger har laget letts av Sandra Johansson som har varit med från början och det är där historien tar vid.

Sandra Johanssons intryck från början var att ÖFC från ville satsa på damerna med så bra förutsättningar som möjligt, något som gav dem möjlighet att locka spelare och på så sätt bygga ett kraftfullt lag. Även kunskapen som fanns i herrlaget nämndes som damerna fick ta del av.

Landslagsmeriterade Emma Tivemo var en av alla spelare som valde ÖFC:s damsatsning. Foto: Krister Melin

– Debutsäsongen i helhet tycker jag gav oss ett kvitto på att vi var på rätt väg från början men också att det var just starten på något nytt, det märktes i kvartsfinalen där vi fick oss en liten törn av ett erfaret IFK Uddevalla, säger hon om debutsäsongen.

Hon fortsätter:

– Jag som tränare lärde mig att man behöver nöta mer taktiskt spel och spelvarianter. Futsal är mer taktisk nu än när jag själv spelade, då gick man lite mer på känsla än ren taktik. Men en bra blandning av känsla och taktik är kanske det bästa. 

Debutsäsongen i RFL vann man med sex poäng ner till Stuvsta IF som kom tvåa. I kvartsfinalen föll man som sagt mot IFK Uddevalla efter att ha förlorat första mötet med 4-2 för att sedan spela 4-4 hemma i Gamla Idrottshuset.

Under nuvarande säsong har man gått som tåget med nio segrar och en oavgjord match vilket gav en ny serieseger med sju poäng ner till Rågsveds IF, en säsong som Johansson är nöjd med och ser framsteg på den taktiska biten.

– Vi har hittills gjort en bra säsong där jag tycker att vi har utvecklat vårt spel till att bli lite mer taktiska. Vi har tagit med oss en del från förra säsongen och fått in lite nytt tänk, återigen genom ett bra samarbete med erfarenheten som finns i vårt herrlag. Vi fick behålla stora delar av truppen vilket underlättar när man ska gå in i en ny säsong och så har vi fått in några nya spelare som jag tycker har kommit in i tänket väldigt snabbt. 

Vad kan folk förvänta sig av Örebro FC i ett slutspel?

– Ni kan förvänta er ett taggat ÖFC som vill vara bättre än förra året. Nu har vi gjort en säsong så vi vet att vi behöver växla upp till slutspelet och vi kan inte spara på något utan det är bara att gå all in eftersom det är vinna eller försvinna.

Som en avslutning väljer Johansson att hylla sin förening.

– Jag vill verkligen lyfta fram vår klubbchef Ronny ”Pilen” Pettersson och alla i ÖFC-crew som lägger ner oerhört mycket engagemang runt våra och herrarnas matcher och i klubben i sin helhet. Jag kan nog sticka ut hakan att vi har det det matcharrangemanget i RFL och det är tack vare alla volontärer. Dem är grymma! Detta lyfter verkligen tjejerna och gör intresset för laget större, avslutar hon.

Söndagen den 9 februari inleder Örebro FC sin kvartsfinal borta mot IFK Göteborg.