IFK Åkullsjön blev första laget till slutspel: ”Målsättningen är att slåss om medaljerna”

0
Montage. Foto: Krister Melin

Nyligen spelades det den avslutande omgången i RFL där de sista slutspelsplatserna fördelades. Djurgårdens IF, Örebro FC, Ektorp FK och GAIS Futsal, Järla IF, IFK Göteborg och Hörnsjö IF är kvalificerade men det laget som lyckades nå slutspelet först av alla var IFK Åkullsjön.

Detta lag från den lilla bygden med samma namn i Robertsfors kommun, som har två SM-brons från 2008 och 2015 från den tiden då man spelade slutrundan i SM på neutral ort med semifinaler/final/bronsmatch under samma helg, men de två senaste säsongerna har man dock fallit på målsnöret i SM-semifinalen i jakten på finalen.

Under nuvarande säsong säkrade man seriesegern precis innan julen. I den avslutande omgången fick man dock inkassera sin första förlust för säsongen. Nu väntar ännu ett slutspel för den rutinerade doldisen som denna gång hoppas kunna gå hela vägen.

– Säsongen har gått ungefär som vi vill. Vi har tagit match efter match och inte blickat fram längre än till den aktuella matchen. Vi vet vart vi vill och vart vi ska men vi tar en match i taget och ska göra vårt bästa och hålla fokus på det som vi vill med vårt spel, berättar lagets spelande tränare Mia Lindgren när hon får summera säsongen så här långt.

Hade ni hoppats på att det skulle gå så här bra i serien denna säsong?

– Absolut. Målsättningen är att slåss om medaljerna. Så har det varit de senaste säsongerna.

Foto: IFK Åkullsjön

Vi backar tillbaka klockan till innan säsongspremiären där Lindgren berättar att man har kunnat tränat i god tid utan problem med hallbokningar. Hon medger att man inte spelar den mest tekniska futsalen utan styrkan ligger i kontinuerligteten där många av spelarna har spelat tillsammans under många år, och faciten talar för sig själv.

Under förra säsongen och nuvarande säsong i RFL så har man spelat 18 seriematcher och tagit 45 poäng med totalt 3 förluster i ligan. Man har också totalt två förluster i slutspelet de två föregående säsongerna.

De enda lagen man har mött de senaste åren som kommit från utanför norra Sverige är Boo FF och Lindahl FF som man har mött i slutspelen. Att möta lag från främmande mark som spelar annorlunda gentemot det som man normalt sett är van vid, är en saknad som Lindgren ibland kan känna. Hon utvecklar sina tankar:

– Det står lite still i utvecklingen här. Lag här kan ibland spela med en tokhög press men man kanske inte alltid har någon tanke bakom momenten. Vad händer när man sätter denna tokhöga press? Vi diskuterar väldigt mycket hur vi ska hantera olika scenarior.

– Hur gör vi vid hög press? Och hur gör vi när vi möts av ett lågt försvar som väntar på kontringar? Hur ska vi lösa det? och just med rotation genom åren – vissa lag försöker att utvecklas och vi har också varit ett lag med statiskt spel och de senaste åren har vi jobbat mycket med rotationer, rörlighet och bollkontakt.

Känner du att ni har utvecklats på den biten?

– Absolut. Det känner alla och det är mycket roligare nu när alla får in den här rörelsen och inte blir så statiska. Även målproduktionen har spritt sig över laget.

IFK Åkullsjön i semifinalen mot Lindahl FF Säsongen 2017/18. Foto: Krister Melin

Nu går man alltså in i nästa fas med förberedande träningar inför slutspelet. Mycket talar för att IFK Åkullsjön kommer att få möta vinnaren från RFL Södra Norrland som står mellan Hörnsjö IF, Ersboda SK och Betsele IF.

Jag som skribent kommer in på de senaste säsongerna där man har spelat semifinal och fallit på målsnöret bokstavligt talat. Förr förra säsongen slogs man ut av Lindahl FF efter att ha förlorat i förlängningen, och förra säsongen där Umeå IK tog sig till final efter att ha vunnit med totalt 7-6 efter två möten. Bägge lagen som man slogs ut av tog sedan silver, och jag frågar Lindgren om detta.

– Vi känner att vi är den där eviga trean. Nu vill vi inte vara någon evig trea, säger Lindgren med ett skratt men som samtidigt är seriös i det hon säger.

– Vi vill vara bättre. Att kunna visa att även vi i Norrland kan spela futsal.

Något avslutande?

– Det är roligt att det har gått bra denna säsong och vi hoppas att det ska fortsätta så, avslutar Lindgren.

IFK Åkullsjön inleder sin kvartsfinal borta mot Hörnsjö IF den 9 februari.