Makrillarna ville hänga kvar i RFL men tog sig till slutspelet: ”Inspirerande”

0

I många år har GAIS Futsal varit synonymt med herrarna. Detta lag har flera gånger spelat i SFL som både GAIS men även FC Linné som herrlaget hette ursprungligen, men likaväl så har man åkt ur serien. Senaste gången var förr förra säsongen, och förra säsongen i division 1 blev lika dyster då man även åkte ur den.

Nu har man äntligen ett framgångsrikt lag i GAIS futsalsektion men det är inte herrarna utan damerna som har tagit över. Inför nuvarande säsong valde man att anmäla ett lag till RFL. Lars Ternström som har ett förflutet i GAIS Fotboll, men även futsalmeriter som SM-guld som tränare samt förbundskaptensroller för F17/herrlandslaget klev in som huvudtränare för GAIS:s damlag.

Spelare handplockades där Hilma Lundqvist, My Olofsson Hjelm och Hanna Österberg kan ses som de tyngsta namnen, och resultat under debutsäsongen blev serieseger och slutspel.

En annan som rekryterades till GAIS är Ternströms parhäst från SEF men även förre Futsalmagasinet-skribenten Tobias Granberg som tillsammans med Emma Andersson kommer att vicka för Ternström under den första kvartsfinalen. Granberg som kanske mer är synonymt med Torslanda IK berättar om vad som lockade med Makrillarnas satsning.

-Jag gillar utmaningar och just det att sprida sporten är oerhört viktigt och här fick jag chansen att göra det med Ternström som är väldigt duktig. GAIS och Ternström presenterade ett intressant koncept där man kanske inte bara såg på kortsiktig framgång utan man såg det här som ett långsiktigt projekt med en femårsplan där vi ska ta steg och bygga föreningen. Detta var för bra för att tacka nej till.

Meriterade Lars Ternström har tagit GAIS till oväntade höjder. Foto: Krister Melin

GAIS Futsal hamnade som sagt i RFL Södra Götaland som kan anses vara en av de tuffaste serierna i RFL, med lag som Hittarps IK, IFK Göteborg och Borås AIK. Att vinna serien var kanske inte något som ledarstaben hade satt upp som mål under debutsäsongen.

Granberg förklarar:

-Vi hade som målsättning att hänga oss kvar i serien. Vi startade upp ett helt nytt lag med spelare som inte har spelat futsal och tittar man på våra två förstafyror så är det kanske bara tre spelare som har spelat tidigare. Sen att de är duktiga är en helt annan sak men en helt ny trupp utan vi har plockat in spelare från olika fotbollsklubbar. Sen att det har gått så bra som det blivit förväntade vi oss inte.

Hur har tjejerna tagit emot era ideér?

-Tjejerna har varit otroligt ödmjuka i sin inställning och kämpat. Sen vill jag nog påstå att vi från ledarstaben har varit tålmodiga och pedagogiska liksom, växa sakta men successivt. Vi är inte klara utan vi har många detaljer i spelet som vi vill implementera men vi tar det sakta och så länge tjejerna tycker att det är roligt och lär sig, så funkar det.

När Futsalmagasinet besökte GAIS hemmamatch mot Borås AIK så slogs man av att det var en härlig och grönsvart inramning med en god publiktillströmning, något som Granberg menar på är en del av Makrillarnas strategi:

-Hela grejen med GAIS Futsal handlar inte bara om den sportsliga framgången utan snarare sprida futsalen. Vi har gått in med inställningen att vi vill inte göra som många andra lag och ställa upp med ett handbollsförsvar. Hur vi ska sprida sporten handlar om att vi ska spela underhållande så att publiken kommer och jobba aktivt med publikrekryteringen. Vi har även lyckats få ner en vissa GAIS-supportrar som tycker att det är trevligt. Det är ingen slump att det har blivit så, säger han och hyllar två RFL-kollegor

-När vi var uppe hos Orust så var det över 100 åskådare så det är jättekul att spela inför publik istället för en tom hall. Mot Borås AIK var det nästan 500 åskådare med dunkande musik och det var vår första seriematch. Det var tufft men samtidigt så är det så det ska vara och det är då sporten växer, och jag vill ge en stor eloge till Borås som också är nystartade och som har gjort det jättefint, så det är kul att flera lag driver sporten framåt.

Foto: Tobias BW Granberg

Nu väntar en kvartsfinal mot Järla vilket kanske är den intressantaste matchningen på pappret av samtliga kvartsfinaler med flera potentiella dueller, som Hilma Lundqvist mot Zeynep Anar samt Susan Kiryo mot Mikaela Uthas.

-Tuff lottning och ett duktigt lag med många rutinerade spelare som har landslagsmeriter och ett lag som har spelat ihop länge trots att det är en nytt flagg. Det kommer att bli tufft, det hymlar jag inte om och det ska bli intressant att se.

-Det är duktiga spelare i bägge lagen och det finns bra förutsättningar till en intressant futsalmatch.

Något avslutande?

-Det ska bli grymt inspirerande att möta Järla, och jag hoppas det kommer mycket folk. Jag hoppas vi kan bjuda på en bra match och en grym prestation. Jag tycker att vi har kämpat som lag och löpt mycket och gjort fina prestationer. Då vill man inte åka upp och bli besviken utan åka upp och visa allt man har lärt sig och kunna titta i spegeln efteråt och säga att man gjort allt. Det hoppas jag vi kan göra på lördag.

GAIS Futsal inleder idag slutspelet borta mot Järla IF.