Nu är ”försäsongen” över för Järla som går in i slutspelet: ”Det är nu vi ska prestera”

0

Förra säsongen var Järla IF en slagpåse värt namnet i RFL men denna säsong har man varit ett lag att räkna med och man tog sig till slutspelet som en av de två bästa grupptvåorna. Bakom framgångarna råder det ett drama som får tv-serien Glamour att framstås som en västanfläkt.

Kortfattat så valde Daniella Chamoun och Susan Kiryo att lämna Falcao och starta en ny förening vid namn Södertälje Futsal Club, efter en konflikt med just Falcao vilket resulterade i flera 1-årsfall. Länge såg det ut som att man inte skulle komma till spel med Södertälje men i elfte timmen löste man det med Järla IF som lät Södertälje spela under deras namn.

Susan Kiryo när Falcao FC vann SM-guld säsongen 17/18. Foto: Krister Melin

Trots dramat så slutade man tvåa bakom Djurgårdens IF, efter att ha besegrat Stockholm United FF i den avslutande omgången, vilket man firade med tårta tillsammans med åskådarna. Nu ser man fram emot ett slutspel med Susan Kiryo i spetsen, och hon berättar om vägen dit.

REPORTAGE: Om ni inte skriver på så får ni aldrig spela futsal

-Vi började ganska sent på säsongen och hann aldrig ha en försäsong i och med allt som varit. Seriespelet kan man se lite som en försäsong för oss, och det var så vi lärde känna varandra med nya spelare. Det är nu det händer. Nu har vi hunnit träna i lite mer än två månader och det är nu i ska kunna prestera, säger Kiryo som berättar att av de tolv spelarna från Falcaos guldtrupp så är de sex spelare som gick över till Södertälje/Järla, men av dem så är Daniella Chamoun Skadad. De har också rekryterat tre spelare.

Vad har varit det jobbiga respektive det roliga under den här perioden ?

-Det jobbiga har varit den här tidsfristen med allt som hände i falcao till att starta en ny förening, få ihop ett lag och sedan spela matcher direkt. Att man inte hunnit träna ordentligt, det har varit det tråkiga, säger Kiryo och fortsätter:

-Det roliga är att vi har lyckats ta oss till slutspel med tanke på allt som har hänt, och att vi har spelare som har utvecklats och tagit kliv framåt. Det är väldigt kul att se.

Hur har responsen varit kring den nya föreningen?

-Vi har fått bra respons. Kommunen har stöttat oss. Vi har haft olika samarbetspartners som har stöttat oss. Jag känner själv på jobbet här i Södertälje att det är många som kommer fram och säger: ”Vi såg dig i tidningen och vi hoppas att det går bra för dig”. Det är många som frågar hur det går och de ser fram emot det som vi har skapat så det är kul.

Susan Kiryo blickar mot slutspelet. Foto: Krister Melin

Nu väntar som sagt ett kvartsfinalmöte mot GAIS Futsal, och Kiryo erkänner att hon inte har så bra koll på sitt motstånd men betonar att den stora fokuset ska ligga på vad man själv gör på planen.

-Vi fokuserar mycket på vårt egna spel. Jag känner oavsett motstånd så kommer vi att köra vårt spel och det är viktigt att vi sätter vårt spel i försvar och anfall, sätter våra varianter, är noggranna. För mig är det prio 1 och jag bryr mig inte över vem som står på andra sidan plan.

Vad är målsättningen nu?

-Målsättningen var först att ta oss till slutspel och det målet är avklarat. Nu är målet att ta oss till final, men självklart tar vi det match för match. Det är alltid så men det långsiktliga målet är att ta oss till final och det kortsiktiga är att vinna varje match. Vi tänker inte ens på nästa helg utan det är denna helg som gäller med full fokus, säger Kiryo som avslutar med att hylla sitt lag:

-Jag är stolt över alla tjejer i vårt lag, och jag är jätteglad att vi har så bra ledare runt omkring. Förutom jag och Daniella som coachar så har vi Jonathan som tränar målvakterna. Vi har haft Johanna som har varit vid sidan om som har hjälpt Fatima Tebibel som tolk, så hon är också en ledare. Sen har vi Janne som hjälper till med material och annat så jag är jättestolt över alla som har varit runt omkring och gjort så att det har blivit som det blivit.

Järla IF inleder slutspelet idag mot GAIS Futsal hemma i Västergård Arena, med start klockan 16.00.