Krister Melin: Fair play-avsparkar i Sverige eller inte?

0
Foto: Markus Alexandersson

Fair play-avspark. Norsk avspark. Kärt barn har många namn. Ni har säkert sett avsparken där en spelare för lag y passar motståndaren, som i sin tur passar tillbaka till lag y som sedan börjar att bygga sitt spel med ett par tillslag innan motståndarna börjar agera.

Många har tagit sig för pannan, andra har inte förstått vad detta ska vara bra för men många har accepterat detta och följt med i samspelet. Även Tobias Granberg har behandlat detta ämne i ett snart två år gammalt inlägg.

Nu till denna säsong har jag börjat notera en attitydförändring när det kommer till denna avsparksvariant. Flera av de lagen som får passen har nu börjat slå en halvhjärtad tillbakapass och samtidigt börjat lägga press innan lag y har börjat få bollen. Jag har sett detta i svenska i ligamatcher på herrnivå men det värsta exemplet var nog när jag var i Motala och såg 2020 års upplaga av Boren Futsal Cup.

Djurgårdens IF:s damer mötte Svärtinge SK och det förstnämnda laget ville inleda matchen med denna avspark. Svärtinge lägger tillbaka passen och pressar direkt när bollen släpps. Utfallet blev ett baklängesmål för Djurgården som inte var imponerad av det östgötska lagets tilltag. Djurgården vände dock sedan och vann matchen.

Denna avspark som importerades från Bosnien var ursprungligen menad som en fair play-ritual och fick uppmärksamhet för första gången i SFL när Hammarby IF debuterade i högstaligan mot Norrköpings FK. Detta skulle kunna jämföras med handbollen där det anfallande laget skakar hand med det försvarande laget under matchens första anfall.

Jag tror inte att Muffe Bajraktarevic tänkte att lagen skulle använda detta som ett rävspel, när han importerade varianten till SFL Norra säsongen 2017/18 utan snarare som en brobyggare till ett bra matchklimat. 

Jag är av den åsikten att man helst ska starta igång spelet med två spelare, men jag förstår ändå det ursprungliga ändamålet med den alternativa avsparken. Sen är det fullt möjligt att det finns några lag på olika nivåer som använder denna variant då de är oförmögna att kunna starta igång spelet ordentligt men det är en annan historia.

Frågeställningen i detta inlägg är: Ska klubbarna använda sig av ”fair play”-avsparkar?