Blancos mannar står redo: ”Vi är starka på hemmaplan”

0
Daniel Blanco. Foto: David Gerd

Finaldags. Hammarby tar under söndagen emot IFK Göteborg hemma i Eriksdalshallen – och där ska det avgöras vilket lag som blir svenska mästare 2019/2020.
– Det här vi jobbat för, säger Hammarbytränaren Daniel Blanco.

LÄS OCKSÅ: Annorlunda uppladdning för Blåvitt: ”Lite ovisst”

Hammarby tog sig till final via en otroligt spännande semifinalomgång mot IFK Uddevalla. De sistnämnda vann det första mötet i slutet av mars med 4–3. Förra helgens retur slutade 4–3 till Hammarby efter en otrolig sista minut av matchen. Därmed väntade förlängning, som också blev till straffar. Liridon Makolli fick kröna sin fina insats i matchen med att skjuta sitt lag till final.

En seger som betydde mycket för stockholmarna.

– Det känns jättebra utifrån senaste matchen såklart. Lagmoralen är jättebra och vi är förberedda. Det var en bra match för oss eftersom det var så tajt, säger Hammarbys huvudtränare Daniel Blanco till Futsalmagasinet och fortsätter berätta om den rafflande semifinalsegern förra helgen:

– Vi följer vår matchplan. Vi vet att de kommer med få spelare. Sedan att vi åker på mål i andra halvlek där var inte vad vi hade räknat med förstås. Vi fortsatte tålmodigt och vi hade tidigt klart för oss hur vi skulle ta oss an matchen oavsett resultat. Uddevalla gör det väldigt bra. Det är framför allt tre maskiner de har i deras lag, riktiga monster.

Kan det vara en fördel att ha fått en sådan tajt match i semifinalen?

– Det tror jag. Vi kommer upp i ett annat tempo. Vi får spela fem mot fyra i ett väldigt skarpt läge, och det gör också att vi kommer in i ett annat fokus väldigt tidigt.

Nu väntar alltså final mot IFK Göteborg Futsal. En final som spelas bra mycket senare än tänkt, men ändock något man i Hammarbylägret har längtat och jobbat hårt för.

– Det känns såklart otroligt roligt. Det är som sagt det här vi har jobbat för och verkligen velat det här. Det känns skönt. Men det är fortfarande en match kvar att spela, säger Blanco.

Har ni vad som krävs för att besegra Blåvitt?

– Såklart. Om man tittar på grundserien så har vi en fyramålsledning över två matcher mot dem. Så absolut har vi det.

Vad kommer att bli avgörande i finalen?

– Jag tror att det kan landa på detaljnivå. Fasta situationer kan det absolut vara. Men också det lag som gör minst antal misstag, om man ska vara lite klyschig. Man ska ha 100 procent fokus, säger Blanco som tror sig veta hur man ska besegra Göteborg:

– Vi har vår matchplan klar. Vi vet att IFK Göteborg är duktiga kollektivt, och såklart har vi analyserat dem väl.

Förstaplatsen i serien gav Hammarby en hemmaplansfördel slutspelet igenom. Så även om man skulle ta sig till final. Nu står man där – och får spela hemma i Eriksdalshallen. En fördel, tror Blanco.

– Tittar man på säsongen har vi förlorat fem poäng i Eriksdalshallen. Eriksdalshallen är svårspelad och vi själva hade svårt första året innan vi behärskade den. Men nu är vi otroligt starka på hemmaplan.