Bortamålsregeln?

0
Foto: David Gerd

Till helgen drar kvartsfinalerna i SFL och RFL återigen igång. Nu ska det avgöras vilka lag som tar nästa steg till semifinalen.

En del av kvartsfinalmöten är av jämna karaktärer men vad händer om två lag skulle ha gjort lika många mål efter ett dubbelmöte i slutspelet?

Denna frågeställning är helt legitim då en del personer går i vetenskap att det är ”bortamålsregeln” som gäller vid utslagsrundor och det kan ge ett negativt utfall om man som lag nu skulle få för sig att spela på resultatet i tron att det är detta som gäller, medans andra tror att denna regel nyligen togs bort.

Det korrekta som gäller är att det blir förlängning om två lag har gjort lika många mål efter ett dubbelmöte i slutspelet för herrar och damer.

Vid lika poängställning efter ordinarie tid i match två i kvarts- och semifinal avgörs placering genom målskillnad, d.v.s. skillnaden mellan antalet gjorda mål och insläppta mål. Är målskillnaden lika stor ska speltiden utsträckas med en förlängning om 2 x 5 minuter. Är matchen inte avgjord efter förlängning sker avgörande genom straffsparkstävling enligt Spelregler för futsal.”- Föreskrifter för Futsal säsongen 2020/21.

MISSA INTE: Så slutade damernas kvartsfinaler

Det ska tilläggas att i föreskrifterna för säsongen 2016/17 så fanns bortamålsregeln inom SFL:s slutspel, något som ändrades säsongen efter.

”Lag 1 och 2 i respektive seriegrupp spelar finalspel bestående av semifinaler och final. Lag 1 i Södra seriegruppen möter Lag 2 i Norra seriegruppen i semifinal 1. Lag 1 i Norra seriegruppen möter Lag 2 i Södra seriegruppen i semifinal 2. Semifinalerna genomförs via dubbelmöte hemma-borta varvid, om poäng är lika efter andra matchen vinner det lag som har gjort flest mål på bortaplan. Lag 2 från respektive seriegrupp är hemmalag i första semifinalen. Final spelas mellan de vinnande lagen från semifinal 1 respektive 2.

Är matcherna inte avgjorda vid full tid efter andra semifinalen eller i finalen ska speltiden utsträckas med en förlängning om 2 x 5 minuter. Mål på bortaplan räknas inte dubbelt i förlängningen. Har matchen ändå inte avgjorts sker avgörande genom straffsparkstävling enligt spelregler för futsal.”– Föreskrifter för Futsal säsongen 2016/17.

Nu vet ni vad som gäller.

LÄS ÄVEN: Så slutade herrarnas kvartsfinaler