Varför futsal har blivit en allt populärare sport

0
Foto: Futsalmagasinet

Futsal var länge ansett som mer av en träningsaktivitet än en tävlingssport som tar plats på de stora sportevenemangen. Men de senaste åren har man sett ett växande intresse för futsal världen över. Det som en gång var reserverat till Sydamerika är numera en global trend.

Futsal som sport har existerat sedan 1930, och startade som inomhusfotboll av en lärare i Uruguay som ska ha tröttnat på träningar som regnade bort. Därefter har den gått igenom flera modifikationer i regler och utövande innan det blev sporten det är idag. Under 2000-talet har futsal blivit en allt populärare sport, både vad gäller i antal utövare och fans, och ett publikrekord slogs 2014 i en landskamp mellan Brasilien och Argentina inför nästan 56 000 åskådare live.

Har blivit mer tillgängligt

Under de första 60 åren hölls tävlingar främst mellan sydamerikanska länder. Men det var inte förrän efter att Fifa tog över sporten och började organisera världsmästerskap i futsal 1989 som sporten verkligen fick ett officiellt globalt fäste. Sedan dess finns det numera betydligt fler aktörer som sänder olika tävlingsmatcher, och det går att hitta ett större utbud av information och nyheter om sporten online. Dessutom har det ökade intresset för onlinebetting bidragit till futsalens ökade onlinenärvaro, och sajter som Unibet TV erbjuder både information om sändningar och möjligheter för spel.

Vanligt bland dagens fotbollsproffs

Något som också har gjort att fler har fått upp ögonen för futsal är att många av dagens stora fotbollsprofiler har rötter i futsal. Den dribblande vänsterbacken Marcelos unika teknik brukar ofta härledas till futsalkarriären som präglade hans uppväxt, och superstjärnan Cristiano Ronaldo har tillskrivit sporten en roll i utvecklandet av hans bollkontroll. Till och med gamla brasilianske legenden Pelé har vid flera tillfällen sagt att han spelade mycket futsal i sin ungdom, och att det var en bidragande faktor till hans teknik och snabba spelsinne. När de stora namnen både talar gott om sporten och tillskriver den en del av deras framgång, ger det futsalen en större plats i det offentliga rummet. Och aspirerande fotbollsspelare får dessutom incitament att själva använda det som en form av träning.

En variation av världens populäraste sport

En anledning till att futsal kan fortsätta växa som en stor tittarsport är dess relation till fotboll. För fotbollsfans som vill pröva något nytt är steget till futsal naturligt, och reglerna lättare att ta sig in i än sporter som skiljer sig helt fotboll. För futsal är mest uppenbara skillnaderna är att lagen ställer upp fem spelare var och att bollen är mindre. Det går dock mycket fortare i futsal än i fotboll. Då planen är mindre behöver inte heller spelare springa lika långa sträckor, vilket ger matcherna en annan intensitet. När bollen har gått ur spel har man dessutom bara fyra sekunder på sig att börja spela igen, och det är inte tillåtet att passa tillbaka till målvakten. På så sätt är det också mer anfallsinriktat.

Futsal har gått en lång väg från inomhusnöjet det var för 90 år sedan. Men det ser ut som att sporten är här för att stanna.

●  Tillgängligheten ökar

●  Fotbollsproffs lyfter sporten

●  Den ger ett alternativ till fotboll