De bästa plattformarna för att förutspå vinnaren av EM

0
Foto: Toni Cuenca

Även om inte fotbolls-EM 2021 har startat officiellt ännu – invigningen av det hela sker den 11 juni i Rom – är träningsmatcherna inför turneringen i full gång. Sverige har hittills spelat två matcher, där de mött Finland och Armenien – bägge matcherna slutade med tvåmålsvinst för Sverige. Den stora frågan alla ställer sig redan nu är vem vinner EM 2021 – och på detta finns så klart ännu inget givet svar. Något som däremot finns är olika plattformar som man kan använda sig av för att försöka förutspå vinnaren. Dessa plattformar brukar vara riktigt roliga att använda sig av eftersom de är lätta att förstå sig på, även för nybörjaren. Man behöver inte heller vara någon superkunnig fotbollsentusiast för att använda dem – vi har sett på tok för många gånger i sportens värld att vad som helst kan hända, även om ett lag är en klar favorit. 

Hur fungerar det att använda en ‘Football Predictor’?

Kärt barn har många namn sägs det, men vi har inte kunnat hitta en enda värdig översättning på svenska för ‘The Football Predictor’ – fotbollsförutsägaren klingar helt enkelt inte lika bra av någon märklig anledning. 

Själva upplägget för en Football Predictor är dock relativt enkelt. Först behöver du skapa ett användarkonto för att kunna komma åt dina spel och predictions (gissningar) när du vill. När du loggat in på detta kommer du ha full tillgång till ett detaljerat spelschema, från vilket du ska plocka ut de olika lagen och placera dem i en mall utifrån var i turneringen du tror att de olika lagen kommer placera sig. En sådan Predictor finns så klart hos UEFA själva, bland annat. I denna fungerar det på så vis att du först får börja med att förutspå hur alla de deltagande lagen kommer placera sig i grundspelet. Du kan också välja att försöka förutspå i vilken ordning de olika lagen kommer slås ut om du föredrar att spela på det viset – det går att spela på bägge alternativen för att öka sina chanser till vinst. 

Klarar man sig igenom den första spelomgången är det bara att börja betta på nästa steg i turneringen och hoppas på att man tar sig vidare hela vägen till finalen. För att addera lite extra spänning till det hela kan man bjuda in vänner och låta dem lägga upp sina egna spel, och så kan ni se vem av er som hade flest rätt. 

Så spelas EM 2021

Innan starten på EM har alla deltagande länder fått spela kvalmatcher där bara de 24 bästa lagen tagit sig vidare till själva EM. Lagen är uppdelade i 6 grupper med 4 lag i varje. Lagen tävlar internt i varje grupp och de två bästa lagen i varje grupp går direkt till slutspelet, tillsammans med de totalt 4 bästa grupptreorna. Dessa möts först i en åttondelsfinal, de lag som går vidare därifrån möts i en kvartsfinal – därefter semifinal och slutligen den stora finalen. Alla matcher som spelas från åttondelen och framåt är matcher där det gäller att vinna eller försvinna – en förlust i åttondelen eller senare innebär också att någon ytterligare chans till seger inte längre finns.