Kan vi få lekstuga i SFL till våren?

Futsalen växer, med sina 155 000, ständigt ökande, registrerade spelare är man den största hallidrotten sett till antalet registrerade spelare. Vi ser hur etablerade ”utomhusklubbar” plockar upp kvarterslag efter kvarterslag och även startar ungdomssektioner. Efter att de flesta fotbollssäsonger slutat nu börjar det också trilla in en del nyförvärv vilket är roligt för sporten. Men detta riskerar också att göra ligan väldigt känslig. Kanske riskerar vi en lekstuga till våren?

Först måste jag säga att det är roligt att flera får upp ögonen för sporten. Futsal är för mig en rapp, intensiv sport där vi ser teknik och fysik, snygga dribblingar och hårda tacklingar. Den har mycket av det jag anser vara sevärt från utomhusfotbollen och saknar mycket av det tråkiga. Mycket skott, tajt plan och flera mål, samtidigt som maskning, fult spel och händelselösa matcher är något vi ser mindre av.

I takt med att säsongen dragit gång har flera lag lyckats få in nyförvärv. Givetvis roligt att man kan spetsa laget med en gammal räv som varit skadad eller en ny spelare från fotbollen som vill prova något nytt. Hur roligt jag än tycker detta är ser jag fortfarande ett scenario, där spelarna ansluter till lagen när deras säsong ute är slut, för att börja med fotbollen till våren igen.

Man kan säga vad man vill om att sporterna inte skall konkurrera mot varandra, det skall kunna gå spela både, men faktum kvarstår att det alltid är svårt att satsa på mer än en sak helhjärtat. Särskilt när säsongerna, inklusive försäsong kommer överlappa.

Tänk er ett scenario där ett lag, Lag A, får in en ny spelare från fotbollen på hösten, inte har någon chans att gå vidare till slutspel och spelaren väljer till våren att satsa på fotbollen. Kanske inte världens grej, men vi leker med tanken att denna spelaren är väldigt betydelsefull för sitt lag. I resterande matcher av serien har två andra lag, Lag B och Lag C, chansen att gå till slutspel, där Lag B möter Lag A. I med att Lag A inte kan gå vidare har deras betydelsefulla spelare nu lämnat för fotbollen. Lag B får därmed en betydligt lättare match, jämfört med när Lag C mötte Lag A tidigare i säsongen. Detta gör att Lag B tar sig till slutspel. Är detta bra? Jag tror inte det.

Jag ser också ett scenario där ett lag gått vidare till slutspel och vill spetsa truppen och värvar därför någon/några spelare från ett lag som inte tagit sig vidare. Kanske har någon spelare i Allsvenskan eller Superettan lite tid över och värvas in för slutspelet i Futsal? Man kan säga vad man vill om detta, men SFL kommer aldrig tas på allvar om inte detta återgärdas.

Vilka som spelar kommer alltid variera och påverka matchbilden, men för mig är detta doping av lagen. I med att det inte finns några bestämmelser om detta är det fritt fram för lagen att göra hur de vill. Därför måste SFL införa ett transferfönster. Förslagsvis efter jul, då har lagen ett bra tag på sig att suga upp talanger och kan fira jul och nyår i lugn och ro.

I en liga där man kräver att hemma och bortasupportrarna har separata ingångar bör man kunna kräva att lagen inte kan värva hur som helst. Håller ni med mig?

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img