En stor milstolpe passerad

0

Då får jag ta och hälsa er varmt välkomna till jubileumsartikeln i BW:s värld. Denna artikel markerar nämligen en milstolpe, 500 artiklar. Min första artikel på denna sida skrevs den 17/11 2016, ett matchreferat om IFK Göteborg och Skövde. 521 dagar senare släpps denna artikel, vilket också visar på ett imponerande facit. En artikel i princip varje dag, förutom 21 dagar som vi kanske kan räkna som semester?

Redan dagen efter skrev jag min första artikel av detta slag, en krönika som handlade om den lekstuga vi kunde få se om spelare bytte klubbar inför slutspelet. Det var första gången jag valde att sticka ut hakan, men inte sista. Inte heller var det den sista gången jag skrev om spelare som byter klubbar innan slutspelet… 

Nog med ryggdunk av mig själv, vill man ha det kan man ta och lyssna igenom Stolpe In för lite nostalgi. 

För stunden tittar jag på en oerhört spännande match mellan Inter Movistar och Sporting Lissabon, i för övrigt en ganska historisk match. I år är det nämligen sista året som turneringen heter Uefa Futsal Cup, som nästa säsong döps om till Uefa Futsal Champions League.

Jag har för övrigt träffat Inter Movistar, då jag följde med på IFK Uddevallas studiebesök i vintras. Om ni har missat den artikelserien bör ni definitivt läsa ikapp!

Inter Movistars målvakt Jesús Herrero. Han till höger alltså. Foto: Andrés Moncada

Som jag gjort många gånger tidigare vill jag ta tillfället i akt att tacka alla er som stöttar mig i vått och torrt. Oavsett om det gäller en like, ett leende på futsalplanen eller ett kort snack så uppskattar jag alla er som visar passion och kärlek för sporten.

På tal om just Uefa Futsal Cup/Champions League, Uddevalla gick under veckan ut med att man skall söka värdskapet för Preliminary Round igen. Med största sannolikhet skulle jag säga att om man vill ha det kommer man få det, i och med att man gjorde det bra under hösten. För den som vill ha lite nostalgi från Agnebergshallen kan man se klippet nedan.

Tänk om man hade sluppit med det jobbiga skriket bara, då vore klippet perfekt.

Att det är lågsäsong för futsal just nu lär säkerligen ingen missat, då tempot är lågt och nyheterna få. Däremot är inte riktigt säsongen slut för herr och damlandslaget. Intressant att se hur spelarna håller igång, min gissning är att de flesta lirar fotboll för att ha uppe fysiken.

Damerna har som bekant inte haft många träningar, samtidigt som det inte är några matcher. Sannolikheten för att det skall komma in jättemånga nya spelare bör därför vara låg, om man nu inte tittar på hur spelarna presterar i fotbollen.

Herrarna har mer eller mindre satt en stomme med spelare som Kristian Legiec, Albert Hiseni, Mathias Etéus och Emilio Rossi för att nämna några. Som bekant är det inte överflöd i Sverige på pivots. Kanske att spelare som är lite nyfikna skall överväga att skola om sig till pivot för att öka chansen att spela i landslaget? Om inte annat är konkurrensen ofta inte stor på positionen, samtidigt som en bra pivot betyder mycket.

Sverige har som bekant inte samma taktiska erfarenhet och skicklighet om man jämför med länder i södra Europa. Däremot har vi, enligt mig, en lång historia av att skicka längre bollar på en felvänd anfallare inom fotbollen. I alla fall mer av det än kortpassningsspel.

Därför är det intressant att det inte finns fler pivots i lagen. Kanske för att en klassisk anfallare i fotboll ofta blir statisk i en sport där mycket bygger på rörlighet? Som pivot kan du inte riktigt bara stå och vänta på den långa bollen skall komma, då blir det för lättläst. Spelare som Robert Bagger och Mathias Etéus är grymma på att vända bort sin försvarare och avsluta med båda fötterna, samtidigt som de kan spela tillbaka bollen. Kristian Legiec har visserligen också detta, men även en bländande teknik och speluppfattning som gör honom svår att försvara mot.

Som ni säkerligen märker finns det massvis med saker att fundera på, även om inte säsongen är igång igen. Inter Movistar vinner för övrigt sitt femte Uefa Futsal Cup-guld, vilket gör att de säkerligen får en bra start på veckan. Hoppas även detta gäller er. Nu tar vi den sista helg som finns kvar och se till att ta vara på den nya veckans möjligheter.