Etéus hörna: Därför tar sig de här lagen till semifinal

Efter lite mer än halva säsongen är det just nu Borås AIK och IFK Uddevalla från den södra serien och Örebro FC och Norrköping Futsal Klubb från den norra serien som är i semifinal. I den södra serien är Borås och Uddevalla relativt ohotade med nio respektive sju poäng ner till tredjeplatsen. Den norra serien är betydligt jämnare med Örebro FC i topp på 19 poäng, fem poäng före tvåan och trean. Norrköping ligger på andra plats med samma poäng och målskillnad som trean Falcao fast med fyra mer gjorda mål och Örebro SK ligger på en fjärde plats med 13 poäng.

Vilka lag går då vidare till semifinal?

Vi börjar med den södra serien. Den är inte lika spännande och enligt mig är den redan avgjord. IFK Uddevalla och Borås AIK kommer att gå till semifinal, inget snack om saken. Jag tror dock att lagen kommer att skifta placering i tabellen och Uddevalla kommer vinna serien för andra gången och Borås kommer gå vidare till semifinal för första gången.

Uddevalla

Uddevalla är en relativt färsk futsalförening och har tagit snabba kliv framåt i utvecklingen på kort tid. De har sedan starten 2013 redan hunnit spela två SM-finaler som har resulterat i  andraplatser, bägge gångerna efter IFK Göteborg (Göteborg FC 2015). Det är inget snack om att Uddevalla kommer att ta sig till semifinal, och jag tror dessutom att de kommer att bärga sitt första SM-guld i år.

Inför säsongen annonserade Uddevalla ut att Angelo Vega enbart skulle spela, att Mikael Alfredsson inte skulle vara kvar och att Lalo Rojas skulle ta över huvudansvaret. Det blev inte riktigt så, Lalo är med i ledarstaben, Alfredsson är mest aktiv och Angelo Vega som nu satsar på att enbart spela finns med som ett bollplank.

Uddevalla har dessutom ett väldigt intressant nyförvärv i Jihad Nashabat från FC Komarken, tidigare Gothia. Han gjorde 40 mål sammalagt de två första säsongerna av SFL och delade skytteligasegern med Dan Mönell (IFK Göteborg) första året med 29 mål. Dessutom har Uddevalla en hel del landslagsspelare vilket tyder på att de är långt fram i utvecklingen och spelare som visat framfötterna genom åren. Lagets bästa målskytt, Fredrik Söderqvist, är en av landslagsspelarna och har gjort sju mål såhär långt under säsongen.

Borås

Borås AIK har varit tuffa att möta i flera säsonger och varje gång jag har mött dem har det varit tuffa och jämna matcher. Det är ett lag med många skickliga individuella spelare med bra teknik, bra skott och bra inställning. Det som gjort att de inte gått hela vägen tidigare tror jag är på grund av deras brist i det taktiska, vilket de kan ha fått en lösning på nu i och med nya tränaren och förre IFK Göteborg-spelaren Petter Florentin.

Petter har spelat futsal väldigt länge och varit involverad i Göteborg FC och IFK Göteborg i flera års tid. Jag tror definitivt att han har hjälpt Borås denna säsongen vilket har lett till de fina resultaten de har visat. En av styrkorna jag ser med Borås är att de har hela 5(!) spelare som har gjort sju mål eller fler denna säsongen, medan exempelvis Uddevalla bara har en. Lagets bästa målskytt såhär långt heter Irfan Delimedjac och han har gjort tio mål.

En annan bidragande faktor till deras fina resultat kan vara att de har en hel del spelare som spelade med Norrby IF i fotboll den gångna säsongen som tog klivet upp i Superettan. Att ta med sig ett sådant självförtroende från fotbollen in till futsalsäsongen sprider sig givetvis till lagkamraterna vilket säkerligen gjort att hela laget har fått bättre självförtroende.

Som ni säkert läste tog jag ut en Boråsspelare i min landslagsfemma i den senaste podden, mer om det kan ni läsa här. Utöver honom, som ännu inte gjort någon landskamp, har Borås inga landslagsspelare. Kommer detta ändra sig till stundande EM-kval?

Tanken var att jag skulle ta ut en bubblare från vardera serie som skulle kunna utmana om en semifinalplats. Men, i den södra serien finns ingen bubblare, Borås och Uddevalla måste klappa ihop totalt om de inte skall nå slutspel och det tror jag inte händer. Båda lagen har dessutom kvar Skövde och Mellerud som ligger sist respektive näst sist i serien och dessa lagen har definitivt inte visat att de skall ligga högre upp i tabellen. Lagen som jagar Borås och Uddevalla är Malmö och Skoftebyn och jag ser inte något av dessa lagen klara av att ta in sju poäng på de resterande 5-6 matcherna.

I den norra serien är det mycket jämnare än i den södra. Det enda laget som har stuckit iväg lite poängmässigt är Örebro FC, men kampen om andraplatsen är stenhård med tre lag inom två poäng. De lagen som kommer att gå vidare till semifinal från den norra serien är Örebro FC och Falcao FC. Örebro FC kommer att knipa förstaplatsen före Falcao och kommer därmed gå vidare till semifinal för första gången, medan Falcao kommer att ta sig vidare till semifinal för femte året i rad.

Örebro FC

Örebro FC slutade på tredje plats i förra årets upplaga av SFL norra bakom Falcao, som tog förstaplatsen, och Örebro SK (dåvarandra Spartak Örebro) som knep andraplatsen. Inför säsongen tappade ÖFC hela tio(!) spelare varav två till lokalkonkurrenten ÖSK. Samtidigt tog laget in nio nya spelare och trots detta leder de serien med fem poäng. ÖFC satte upp som målsättning inför säsongen att ta sig till semifinal, även om General Manager sa så här inför säsongen: “Det är små marginaler och alla lag blir bättre men just nu är jag försiktigt optimistisk, men vi ska till SM-slutspel”.

Under säsongen har ÖFC övertygat med två derbysegrar mot ÖSK med sammanlagt 7-1 (6-1 första matchen och 1-0 andra matchen). De har dessutom värvat en notorisk målskytt från konkurrenten ÖSK, nämligen Senad Berisha, som verkar ha fått en nytändning i ÖFC med fem mål på tre matcher och totalt sex mål under säsongen hittills. En annan spelare i ÖFC som däremot har producerat en hel del mål är Carl Fredrik Johnsson med sina elva mål.

Landslagsspelarna i ÖFC lyser med sin frånvaro. De har en spelare i truppen som har gjort landskamper och det är den rutinerade Christoffer Skoog som jag också vet är väldigt involverad i föreningen.

Falcao FC

Falcao FC har tagit över ledningen från IFK Göteborg i Maratontabellen (tabellen hittar ni här). Falcao vann SM-guld 2011 efter finalvinst mot Göteborg FC på straffar och har sedan 2013 tampats om ett guld i final four. Det finns mycket erfarenhet, kvalité och kunskap hos både spelare och ledare i Falcao vilket gör att jag de kniper andraplatsen och därmed en semifinalplats.

Falcao har tappat några duktiga spelare som varit med länge, som Michel Basbarber, Christoffer Jönsson och Peyman Pahlevan, varav de sistnämnda har en del landskamper på meritlistan. Det skall dock också nämnas att Falcao fortfarande har en hel del bra spelare i truppen i Stefan Ostojic, Aday Kaplan, Luciano Lorca och Özgur Yasar som alla har landskamper i bagaget och varit i klubben några år. Det är dock ett nyförvärv som gjort flest mål för Falcao hittills under säsongen och det är Josef Rakez med sina åtta fullträffar. Inte heller att glömma är också att förre tränaren och nuvarande sportchefen Albert Krasniqi har en hel del ess i rockärmen och säkert bra koll på de flesta futsalspelarna i Stockholmsområdet.

Målsättningen för Falcao summeras såhär av tränare Alli Darwich ”Vi har samma målsättning som förra året, att ta oss till slutspel. Sen kan allt hända. Självklart vill vi vinna SM-guld, men i år är målsättningen att ta oss till slutspel”. Självklart skall Falcao alltid ha målsättningen att ta sig till slutspel med tanke på att de leder Maratontabellen och har varit i final four fyra år i rad.

I den norra serien hittar vi en bubblare och det är Örebro SK

Örebro SK

Just nu ligger laget fyra i tabellen, men har egentligen bara en poäng upp till semifinaplatsen då de har bättre målskillnad än både Norrköping och Falcao. ÖSK har några fördelar jämfört med Falcao till att knipa en slutspelsplats och en av dessa är deras publikstöd  med i snitt 712 personer på läktaren vilket är bäst i den norra serien. I den södra serien har Skoftebyn bäst publiksnitt med 717 personer. ÖSK har dessutom inte serieledarna ÖFC kvar att möta vilket Falcao har. ÖSK har gått från att vara Spartak Örebro till just ÖSK och har därmed ett större och starkare namn än övriga lag de tampas mot vilket gör att jag hoppas lite mer på ÖSK för futsalens skull. Framförallt nu när IFK Göteborg inte kommer att ta sig till slutspel.

Det har varit lite turbulent i ÖSK under säsongen då tränaren fick lämna efter bara fyra matcher. Dessutom lämnade tidigare nämnde Senad Berisha för spel med ÖFC och avgjorde dessutom derbyt för sin nya klubb med matchen enda mål. Några intressanta nyförvärv för ÖSK inför säsongen var Erik Björndahl som tidigare spelat i ÖFC och spelar fotboll i BK Forward som ramlade ner till div.2 inför nästa säsong. Ett annat intressant nyförvärv ÖSK har gjort är Anel Coralic som de också lockade över från ÖFC och han är lagets bästa målskytt såhär långt på åtta mål. Under säsongen har en till spelare från ÖSK fått chansen i landslaget och det är målvakten Simon Johansson. Tidigare är ju Dana Kuhi också med och han har 24 landskamper i bagaget.

Sammafattningsvis vinner Uddevalla och Örebro FC respektive serie och tar med sig Borås AIK och Falcao FC till semifinalerna. Det är två lag som inte spelat semifinal tidigare och kan bli väldigt intressant att se om de klarar av att ta sig dig.

Det var allt för mig. På återseende.

Mathias Etéus

LÄS ÄVEN: Premiärinlägget: Det behöver en futsalspelare för att lyckas

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img