Täfteås bästa säsong någonsin – kan ändå åka ut

0

På söndag klockan 16:00 spelar Täfteå borta mot Falcao, kanske föreningens viktigaste match hittills i SFL. En vacker Norrlandseftermiddag kontaktade Futsalmagasinet Henrik Bergdahl, Täfteås huvudtränare.

Sammanfattningsvis ett intressant samtal där vi får en bild av Täfteå innan ödesmatchen i SFL.

Hur känns det Henke, hur hamnade ni i den här situationen?

-Det känns surt, vi hade lite problem under försäsongen när några spelare från en annan klubb plötsligt inte fick vara med och lira med oss.

– Sen under säsongen har vi drabbats av skador och sjukdomar plus att bortamatcherna är mer fysiskt krävande eftersom vi spelar två matcher på en helg. Vi presterar bra den första dagen men inte den andra. Vi har inte vunnit en enda match när vi spelar den andra dagen borta. Denna säsong har varit vår bästa säsong någonsin spelmässigt men ändå sitter vi här nu.

Apropå spelarna som ni inte fick låna. Det har pratats en hel del om möjligheten att futsalklubbarna inom en snar framtid kan kräva spelarna att välja mellan fotboll och futsal. Vad säger du om det?

– Jag tror inte det kommer att ske, futsal kan inte konkurrera med fotboll med sina långvariga kontrakt. Även om klubbarna skulle ha råd att betala en spelare 3-4 månaders lön kommer alltid att vara mer lockande att skriva på ett kontrakt som garanterar dom 10-12 månaders lön.

Vad är det som händer med futsalen i Västerbotten? Ni är väldigt nära att åka ur SFL och Jokkmokk krossade Division 1 som i princip består bara av lag från Västerbotten.

– Vi i Västerbotten satsar stenhård på ungdomarna. Vi är kanske bäst i Sverige på ungdomsfutsal. Däremot på seniornivå finns inga andra föreningar än Täfteå som satsar på futsal. Det kommer att dröja ett par år tills de ungdomar vi utbildar nu kan spela på seniornivå.

Vad händer på söndag, hur förberedda är ni i egentligen? Jag såg att ni till och med spelat basket i måndags.

-Säsongen har varit tuff, vi har varit lite dystra på grund av situationen. Vi behövde slappna av lite grann, vi kommer ändå inte att bli bättre på en träning bara.

Men nu på riktigt, vad säger du om ödesmatchen på söndag?

-Vi kommer att möta ett Falcao som inte har något att spela för men spelar hemma och det gör det hela tuffare. Söder däremot spelar mot Linköping som redan har klarat kontraktet och Söder spelar dessutom hemma så det ger dom fördelen i den avgörande matchen.

Ni behöver antingen vinna stort för att gå förbi Söder, både i poäng och målskillnad eller sluta oavgjort och Söder förlorar. Eller att ni båda förlorar men Söder släpper in fler mål än er. Vad tycker du om oddsen?

-Ja så är det, vi har bra chanser att stanna kvar i SFL men vi måste spela vår match först och främst.

– Vinna den och i värsta fall hålla koll på Söders match så vi vet om vi behöver stressa och göra mer mål eller släppa in mindre. Det är en kombination av många faktorer.

Se även: Förbundskaptenen inför samlingen: ”De blommar ut hos oss”