Efter Sportings serieseger – Här kommer expertens reflektioner

Tidigare under påskaftonen säkrade Sporting Lissabon seriesegern i den portugisiska ligan, detta efter att ha kryssat mot Benfica.

En som hade synpunkter på matchen var futsalmagasinets internationella expert Andres Moncada som har en bakgrund i Costa Ricas högstaliga. Han berättar att matchen var bra ur en taktisk synvinkel. Han delar även med sig om sina reflektioner från matchen, där han konstaterar att svensk futsal har en bit kvar vad gällande taktiken:

– I Sverige spelar man 1-3 i både anfall och försvar och det är ingen stor skillnad. Det finns inga stora taktiska varianter förutom Göteborg som spelar four on line men det är en annan grej.

– Om vi reflekterar tillbaka till matcherna från EM-kvalet men även Benfica – Sporting och Barcelona – Inter Moviestar så ser vi att i försvaret spelar man 2-2 man mot man men spelar man på det viset så måste man orka och inte backa hela vägen och satsa på kontringar.

– Man måste våga gå ut och sätta press på bollhavaren för det gör ingenting om du låter bollhavaren driva fram bollen, och det är därför vi kunde se att Sporting var tvungen att gå ut med sin målvakt som en joker.

Foto: Planet Benfica

Moncada går in på målvakternas kvalitéer och lyfter en sekvens från seriefinalen:

– Det fanns en sekvens där Sporting skulle spela sig ur Benficas press och den spelare som låg under målramen var en försvarare. Målvakten var längst ut på kanten och det säger en hel del om hur mycket förtroende det finns i dessa målvakter, säger Moncada och trycker på att målvakternas fötter är oerhört viktiga i spelet:

– Målvaktsspelet är viktigt för man sparar på en utespelare och man har möjligheterna att ha en riktig målvakt ifall man måste rädda en målchans.

Moncada är inne på sin tredje reflektion från matchen som handlar om hur mycket lagen rullar boll i sidled:

– Om vi pratar futsal och flyttar bollen från kant till kant. Det är för att vi vill flytta försvaret och målvakten mot en sida så att vi kan ta en mot en-situatuioner.

– Då vill vi alltid belasta en sida med tre spelare och lämna den fjärde spelaren på den andra kanten så den spelaren kan utmanas en mot en och då blir det enklarare att ta avslut.

Foto: Hugogil.pt

I Moncadas fjärde och sista refletion så vill han prata om spelarnas rörelser:

– Om vi tittar på svensk futsal så är spelarna väldigt statiska och det är väldigt enkelt att läsa av då de spelar med samma mönster säger Moncada och menar på att spelarna har en fast position, något som inte är regel i europeisk toppnivå:

– Där måste man byta med varandra för du har alltid en markering på dig. Alla lag spelar 2-2 man mot man och då har du alltid någon på ryggen och då måste du försöka skaka av dig den markeringen.

Han fortsätter:

– För att du ska kunna skapa utrymmen för din lagkamrat så tar du löpning mot din lagkamrat för att samtidigt försöka få din lagkamrats markering blockerad, avslutar han.

LÄS ÄVEN: Se alla mål från SM-finalerna 

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img