Försäsong i april – en verklighet för Rosengård

0

Mycket om futsalen i Skåne har handlat om Malmö City.

SM-finalerna spelades som bekant i Helsingborg för att främja futsalen i Skåne. Regionen har ofta lyfts fram som en där futsalen legat efter. I Malmö hittar vi dock en förening som skulle kunna agera som en förebild för andra, nämligen FC Rosengård. Laget, som spelar i Division 1, har stora ambitioner att inom kort nå SFL och en engagerad tränare som spelat mycket futsal i sina dagar.

Vi hörde av oss till Rosengård för att lära oss mer om den storsatsande klubben.

Vem är du och vad är din bakgrund i futsal?

– Mitt namn är Francis Maciel da Costa. Jag är 36 år gammal och kommer från Brasilien. Jag har spelat futsal sedan sexårsåldern tills det att jag blev 19.

– På grund av en skada var jag tvungen att ta en paus från futsalen. 2004 flyttade jag till Portugal, där spelade jag en säsong i lagen Ovar FC i divison 2 och i Boa Vista i högstaligan men blev tvungen att sluta då skadan uppstod igen.

Kan du berätta lite om FC Rosengårds futsalsatsning?

– FC Rosengård är en av de största föreningarna i Sverige inom damfotboll. De spelar i damallsvenskan och i Champions League. Rosengårds herrlaget spelar i Division 1. Det är alltså inte konstigt att föreningen nu även vill satsa på futsal, den sport som växer snabbast i Sverige. Vårt mål är att inom två år vara i SFL och spela mot de bästa futsallagen i Sverige.

Jag såg att ni började träna för någon vecka sedan, är förberedelserna redan igång?

– Ja, vi började träna förra veckan, av den anledningen att futsal här i Skåne ännu inte är så populär. Därför är vi ständigt på jakt efter nya spelare som vill komma och provträna tillsammans med spelare från förra året. Vi som älskar futsal måste kämpa för att hitta nya potentiella futsalspelare hela tiden.

Vad kännetecknar FC Rosengård? Hur vill ni spela?

– Det som kännetecknar oss främst är att vi använder en blandad mix av taktiskt spel med erfarna spelare och unga hungriga grabbar från Rosengård. Det tror vi är en lyckad mix. Sedan önskar vi spela med bättre futsalrörelse som de som spelar i högsta ligan. Det är vårat mål.

Har ni några ungdomslag eller liknande?

– Nej, tyvärr inte just nu, men det är på gång. Jag tror att vi skall skriva avtal med vår nya futsalsponsor nästa vecka och en ungdomsverksamhet är vårt nästa steg.


Intressant att se att man redan har börjat träna inför nästa säsong, något jag tror de är väldigt ensamma om i Sverige. Vi önskar Rosengård all lycka till inför nästa säsong och tackar också Francis för intervjun!