Svettigt värre för stekheta Sverige

0

Efter en förkrossande seger mot värdnationen Spanien under onsdagen stod topptippade USA för motståndet för våra svenska damer. USA, som har haft nationella uttagningar och dessutom tränat ihop under en längre tid, visade direkt på varför man tippas högt och bjöd inte svenskorna på en millimeter.

Tätt i rygg, flåsande med ständig uppföljning gjorde att det blev många hårda närkamper direkt. Man kan milt uttrycka att det small ordentligt. USA skulle visa sig vara riktigt vassa i sitt omställningsspel där svenskorna många gånger fick både två mot en- och tre mot en-situationer som man löste förvånansvärt bra. Isabella Gustafsson fick det minst sagt svettigt i kassen, men vi fick också se många fina, hårda brytningar.

Sverige hade flertalet chanser, där man var nära mål, men kanske ”duttade” lite för mycket med bollen. I premiärmatchen mot Spanien kanske det fungerade men USA gick inte på sulfinterna, någon meter från mållinjen. Lägen fanns men man hade behövt vara mer ordentligt på mål för att utnyttja dem.

USA visade på fin taktisk förståelse och hade flertalet varianter vid fasta situationer, något som ställde svenskorna. Sverige hade ett stolpskott och flertalet bollar som dansade på mållinjen, men det skulle vara USA som öppnade målskyttet. Hur? Givetvis genom en riktigt fin omställning där Sverige inte hann att jobba hem.

Det sägs att man är som mest sårbar när man gjort ett mål, något USA bevisade när man efter målet blev rejält nertryckta av svenskorna. Kanske var det en uttalad taktik att backa hem och kontra, då det var så man skapade sina farligaste lägen.

Resultatet 1-0 stod sig till halvtid.

Efter pausen kunde vi se att Luciano Lorca taggade igång tjejerna rejält, där man gjorde en del taktiska förändringar. Spelet blev lite rakare och man gick inte lika hårt fram med alla fyra spelare som man gjorde i första. Det skulle visa sig vara ett lyckat koncept.

USA fick inte alls till de kontringslägena och Sverige började utnyttja sina lägen. Ganska snabbt sätter man 1-1 och tar även ledningen med 2-1. Amerikanskorna blir väldigt chockade efter två riktigt fina mål av Sverige men ville inte vara sämre utan kvitterar nästan direkt.

Återigen visar man tro på sig själva i det svenska laget, och kanske är det historiken mellan Falcao och Lindahl där matcherna varit otroligt jämna, som ingav hopp.

PANG och återigen svensk ledning, 3-2, efter åter ett underbart kombinationsspel och avslut.

USA låg tajt i sin markering vilket fick Isabella Gustafsson i svenska kassen att hålla i bollen lite för länge och indirekt frispark för USA. Däremot får vi sen en ordentlig offervilja när man inte bara blockar skott en gång, utan två gånger.

USA hade ordentligt med stöd på läktaren, där man skanderade så det blev svårt att höra både spelarna på planen och domarens pipa. USA, hänförda av stödet, pressade och pressade, och det var farligt många gånger. Man kan tycka att Sverige skulle backa hem ordentligt men man fortsatte sticka fram när man hade chansen, även om man inte var lika hyperoffensiva.

Benjamin Naminis min efter 3-3-målet med cirka två minuter kvar av matchen säger allt

Sverige fick fem ackumulerande frisparkar, vilket betydde att nästa skulle leda till en långstraff för USA, vilket gjorde att man fick trappa ner.

Med endast två minuter kvar av matchen kastar USA:s målvakt ett underbart utkast som också leder till mål och matchen var kvitterad återigen. Båda lagen ville verkligen vinna, vilket ledde till att många ytor dök upp för båda lagen. Gustafsson i målet stod för svettiga och åter svettiga räddningar. Turneringen hade nog kunnat spelats på Grönland istället för Spanien och räddningarna skulle varit lika svettiga.

Matchen slutar 3-3, där USA gör mål på de det flesta av sina chanser. Tråkigt för Sverige att släppa in ett mål i slutminuterna, något som gör att det hela känns som en förlust.

Luciano Lorca efter matchen:

– Det känns som en förlust när man släpper in ett mål så sent, i denna matchen där vi gärna hade haft tre poäng. Då hade vi varit klara för slutspel, men nu är det vinst eller kryss imorgon mot Frankrike som behövs.

– Jag och Benjamin kollade på USA mot Frankrike igår, där USA för övrigt vann, så vi visste att de hade bra målvakter och sköt bra.

– Vi får ta nya tag imorgon, vi gör en jättebra match. Vi har en två, tre individuella misstag som leder till deras mål. Bella (Isabella Gustafsson) gör en väldigt bra match i målet och visar att hon är en riktigt bra målvakt.

Ni gick ut väldigt starkt i början av andra halvlek, vad sade du till spelarna i halvlek?

– Att vi är det klart bättre laget men vi måste sluta orsaka frisparkar, det är där de skapar sina chanser. Sedan hade jag ett par detaljer vid våra fasta situationer jag påpekade.

– Det är väldigt roligt och bra för svensk damfutsal, den resan vi gör, när vi presterar så bra. Turneringen ger väldigt bra erfarenheter för spelarna och bra reklam för svensk damfutsal, det går inte att jämföra med ett träningsläger. Det har varit flera på läktaren bland annat som överöst oss med beröm över vårt spel, så det är roligt.

Det kändes som USA backade hem en del för att kontra, något ni hanterade bättre i andra halvlek. Håller du med?

– Jag tyckte de spelade första halvan väldigt lågt medan man satte högre press i andra. Vår förstafyra är grymt duktig på att spela sig ur situationerna, medan andrafyran har starka Pernilla Jansson pivot som alltid erbjuder ett längre alternativ. På så sätt tycker jag att vi kan spela oss ur både hög och låg press.

– Efter att ha sett andra gruppen känns det synd att vi inte vann idag, då hade vi varit klara. Nu har vi Frankrike imorgon och slår vi dem så tror jag vi har raka vägen till guldet, så bra är vi. Åter igen, våra tjejer spelar fantastisk futsal, så vi får ta nya tag imorgon.

Matchfakta:

IFA Women’s Futsal World Cup 2017

Sverige – USA 3-3 (0-1)

Målskyttar: Nazanin Vashpanah, Ida Hedstad, Elin Sköld

Laguppställning:
1. Isabella Gustafsson
4. Amanda Alfredsson
5. Elin Sköld
6. Sandra de Brun Kenk
7. Pernilla Jansson
8. Sibel Izguden
9. Ida Hedstad
10. Nazanin Vaseghpanah (K)
11. Susan Kiryo
12. Daniella Chamoun
13. Diala Elia
18. Jama Jammeh
Tränare: Luciano Lorca, Benjamin Namini