SFL står på tur för matchfixning

0

Det har knappats undgått den sportintresserade att toppmatchen IFK Göteborg – AIK i Allsvenskan blev inställd efter att en eller flera spelare blivit erbjudna en muta i miljonbelopp för att ordna rätt resultat mot IFK Göteborg. De skall också ha blivit hotade.

Oavsett all fakta, om det var en spelare eller flera och om det hänt, enligt olika uppgifter till media, är det en stor sorg för alla oss idrottsälskare.

Det faktum att kriminella vanhedrar en sport som så många älskar är inget annat än förjävligt. Hoppas att dessa skamfläckar för alltid trampar ordentligt hårt på legobitar och slår i lilltån i diverse föremål.

Att flertalet personer uttrycker sig som chockade är i mina ögon mycket uppseendeväckande. Vi har haft flertalet fall i lägre divisioner där spelare har blivit erbjudna mutor, till början att kanske ta något gult kort, för att fastna ordentligt och göra allt mer matchavgörande saker på planen.

Är det något vi bör veta vid det här laget är att när någon inser att man kan göra en slant på något passar man på. Idag kan man spela på fotboll långt ner i seriesystemet vilket också bäddat för dessa kriminella att smutsa ner vår vackra sport.

Något som oroar mig är därför det faktum att fler och fler spelbolag öppnar upp för att spela på futsal och SFL. Nordicbet är en stor aktör som kunde erbjuda det redan förra säsongen, även andra mindre uppstickare verkar haka på. Jag tror inte det kommer dröja länge innan spelbolag som Unibet, Svenska Spel och Bet365 plockar upp futsalen, som sagt, kan man erbjuda en fotbollsmatch i division 5 (sjundedivisionen i Sverige), varför inte högstaligan i futsal?

Utvecklingen är givetvis roligt, att kunna spela på matcher (i lagom mängd) skapar ett intresse runt sporten och för mycket gott runt sig, något annat vore en lögn.

Man brukar säga att något gott alltid för något ont med sig, det är just detta jag oroar mig för. Om vi kollar på en futsalspelare i SFL idag tjänar man inte några direkt storsummor (om ens något), vad stoppar en då för att kanske ta något gult kort eller släppa in ett mål?

Nu är det inte så att jag är misstänksam mot alla SFL-spelare, men lyckas man komma åt en spelare i Allsvenskan talar mycket för att man kan komma åt en spelare i SFL. Om dessutom hot är inblandat är det inte direkt lätt att stå emot. En spelare i AIK tjänar bra med pengar och har stort stöd från klubben vid en sådan här händelse, har en spelare i Malmö City eller Norrköping Futsalklubb det?

Det är en stor skillnad på resurser mellan ett lag i Allsvenskan och SFL… Ganska klart är det att flertalet matchfixningar har inträffat i de lägre divisionerna, varför inte prova SFL också? Som sagt, finns det en hacka att vinna så finns det alltid människor beredda att göra vad som krävs…

Jag skulle mer än gärna vilja se en plan på hur man hanterar en sådan här situation för lag i lägre divisioner och futsalklubbar som inte har de resurser som till exempel AIK besitter. Vad ger man för stöd till den drabbade klubben? Spelaren i fråga? Kan förbundet erbjuda skydd och hotell för en spelare som är hotad?

En annan intressant aspekt är hur man skall göra kring alla supportrar som köpt biljett och har andra diverse utlägg. Vi minns nog alla matchen mellan IFK Göteborg och GAIS (futsal) där man fick stänga entrén och betala tillbaka alla biljetter, något som IFK Göteborg lider av än idag.

Det är inget annat än en stor skandal om man väljer att göra något annat som man gjorde i detta fallet, både futsal och fotboll ligger under fotbollsförbundet. Dessutom är det en piss i havet att jämföra utgifterna för IFK Göteborg Futsal och IFK Göteborg, även om kanske båda klubbarna är lika behövande av stöd…

Sedan kan jag tycka att kanske förbundet skall gå in och stötta lagen vid en sådan här sak, det kanske är helt fel att jämföra situationerna, men jag tycker ändå man skall vara konsekvent i sina handlingar.

Fortsättning följer…

LÄS ÄVEN: Sverige kryssade mot USA