Sverige eliminerade baguetterna

0

Efter torsdagens snöpliga insläppta mål, sent i matchen mot USA, behövdes minst oavgjort för att Sverige skulle gå vidare till semifinal. På menyn stod landet som är mest känd för att käka sniglar och baguette, Frankrike, som behövde vinna över Sverige för att ta semifinalplatsen.

Sverige spelade som vanligt väldigt underhållande, där man hittar många fina kombinationer. Då mycket stod på spel, en semifinalplats, smällde det rejält i närkamperna. Första halvlek slutade oavgjort medan andra skulle bjuda på mer. Med sig på läktaren hade man bra stöd, som enkelt vann läktarkampen.

Frankrike öppnade målskyttet och Sverige var för tillfället inte i semifinal. Det skulle man dock ändra på när Daniella Chamoun tryckte dit kvitteringen. Genomgående i turneringen har Sverige haft flertalet fina kombinationer där man spelat brallorna av motståndet. Detta målet var inte ett undantag. Ett vackert anfall avslutades med ett hårt skott av Chamoun som fortsatte leverera mål.

Frankrike tryckte på, resultatet 1-1 betydde att man plötsligt var ute och ett Sverige i semifinal. Det skulle bli ordentligt svettigt och för många väcktes nog en del minnesbilder från USA-matchen där man släppte in en sen kvittering.

Som vanligt gällde det inte att backa hem och parkera bussen när Sverige spelar, utan istället fortsatte man bjuda på offensiva aktioner. Detta skulle resultera ett vackert samspel mellan Daniella Chamoun och Nazanin Vaseghpanah. En längre boll når upp till Chamoun som tar ner den och levererar en perfekt macka till Vaseghpanah som visar varför Lingongrova är bättre än Baguette. 2-1 till Sverige och självklart stor glädje.

Benjamin Namini som inte var någon vidare lycklig efter att USA kvitterat sent i föregående gruppspelsmatch kunde höras skrika i webbsändningen, samtidigt som han kramade om spelarbänken.

Here's the match-winning moment from this afternoon's dramatic game between Sweden and France… #ifaworldcup

Slået op af International Futsal Alliance i Fredag den 19. maj 2017

Vi får tag i tränare Benjamin Namini efter matchen, när man tittar på Barcelona Futsal på Camp Nou.

Dagens match innebar avancemang för Sverige till semifinal där vi ställs mot Australien, men också en situation i slutskedet där Daniella Chamoun får rött kort. Hur ser du på det?

– De behövde vinna över oss för att gå om oss och ta semifinalplatsen, vilket gjorde att matchen var väldigt tuff. Det smällde mycket på planen och blev en hel del frustration för dem efter att vi gör 2-1. Daniella får en hård smäll i slutskedet och blir arg, som man kan bli en sådan här match och får syna det röda. Det är synd att vi tar den duellen. Efteråt har hon bett om ursäkt.

I semifinalen ställs ni mot Australien, hur bra koll har ni på dem och hur ser du på våra chanser?

– Vi har ganska bra koll på dem, jag tror vi har väldigt goda chanser. Jag är väldigt lugn i kroppen, inte alls orolig. Jag var mer orolig idag, det kändes som gruppen var det svettigaste och klarade vi bara av den så blir det raka vägen till guldet på söndag.

Benjamin ”Benji” Namini och Nazanin ”Naza” Vaseghpanah

Nazanin ”Naza” Vaseghpanah, lagkapten i laget och även målskytt idag, ni ser på högklassig futsal i form av Barcelona just nu, men vilka är bäst, Barcelona eller Sverige?

– Då får jag nog säga Sverige, jag är Real Madrid-fan så det går inte att säga Barcelona är bättre.

Kan du beskriva känslorna efter ditt 2-1-mål?

– En stor glädje, vi är här för att ta guld. Det kändes väldigt skönt då vi släppte in ett sent mål mot USA, i en match där en vinst hade betytt att vi var klara för semifinal. Att vi vinner idag kändes väldigt skönt, men också välförtjänt.

Vad säger du överlag om hela upplevelsen än så länge?

– En jättehärlig upplevelse, som är väldigt lärorik. Det är roligt att åka ner hit och möta en massa olika länder för att se hur de spelar. Sedan är vi här för att ta guld, vilket vi inte är så långt ifrån. Det är roligt att få göra detta med Lindahl samt Falcaospelarna, ”Benji” och Luciano.

Hur ser du på ett eventuellt framtida damlandslag?

– Futsal är en sport som växer jättemycket i Sverige, så varför inte ha ett damlandslag? Sedan är det inte bara att dra igång ett damlandslag utan vi måste få till att man verkligen satsar på futsal. Det är dags att döda myten att skaderisken är stor och att man i större grad väljer mellan futsal och fotboll. Det får inte bara vara att futsal är något som fotbollsspelarna spelar på vintern för att ha lite kul.

Hur gör du själv, satsar du på futsalen?

– Ja det gör jag.

Australien står för motståndet i semifinalen, har du koll på dem?

– Det har jag inte, jag har inte sett någon av Australiens matcher. Jag tror det blir en rolig match, vi är i alla fall laddade.

Daniella Chamoun får ett rött kort i slutet på matchen, hur känns det?

– Tråkigt givetvis, Daniella är en duktig spelare. Hon är en sådan spelare som även gör mig bättre.

Hur kommer det gå för Sverige i resten av turneringen då?

– Vi tror på det, målet är självklart att vinna. Vi är laddade, första steget är att vinna mot Australien för att gå till final.

Hur slutar matchen? Vad blir det för resultat?

– Vinst för oss självklart, resultatet är skit samma, bara vi vinner, det är det viktigaste.

Och hur många mål får vi se från dig?

– Minst tre.

Slår ni Spanienmatchen och gör mer än 23 mål?

– Man kan alltid hoppas. Ni där hemma får hålla tummarna för oss, så syns vi förhoppningsvis i Sverige med en guldmedalj runt halsen.

Matchfakta:

IFA Women’s Futsal World Cup 2017

Sverige – Frankrike 2-1 (0-0)

Målskyttar: Nazanin Vashpanah, Daniella Chamoun

Laguppställning:
1. Isabella Gustafsson
4. Amanda Alfredsson
5. Elin Sköld
6. Sandra de Brun Kenk
7. Pernilla Jansson
8. Sibel Izguden
9. Ida Hedstad
10. Nazanin Vaseghpanah (K)
11. Susan Kiryo
12. Daniella Chamoun (rött kort)*
13. Diala Elia
18. Jama Jammeh
Tränare: Luciano Lorca, Benjamin Namini

*Daniella Chamoun är avstängd i semifinalen mot Australien

LÄS ÄVEN: SFL på tur för matchfixning