Här har ni ett landslag

0

Förra veckan började jag mitt spekulerande kring Uddevallalägret i Juli. Denna veckan hade jag tänkt att fortsätta. Först och främst vill jag säga att det har varit extremt svårt att plocka ut 16 utespelare. Flertalet faktorer är okända, som spelidé från förbundskaptenerna, vilka spelartyper man vill ha, hur de tänker när de tar ut laget och så vidare.

Addera den osäkerhetsfaktor som finns hos mig kring om spelarna är tillgängliga, kommer de loss från fotbollen, är de skadade eller kanske rentav på semester? Det är inget lätt jobb för Matija Dulvat och Lasse Ternström…

Tiden är ett stort frågetecken dessutom. Hur ser det ut i kvalet 2019 och eventuellt mästerskap 2020? Spelare som Nicklas Asp, som är 31 idag, kommer han fortsätta hålla? Hur kommer futsalens utveckling se ut? Kommer han hinna kombinera futsal på internationell nivå samtidigt som han gör karriär och skaffar familj?

Nicklas är bara ett exempel på flera spelare med stor landslags- och futsalerfarenhet som ligger runt 30 bast. För att göra detta möjligt har jag försökt tänka mig ett scenario där vi ändå vill förvalta den kunskap som finns där. Jag tror inte Matija och Lasse slänger ut alla spelare för att testa nytt. Det är alltid lättare att veta vad man har, jämfört med vad man kan få.

Sedan har vi en annan intressant fråga. En spelare som Nicklas Asp skulle välja futsalen alla dagar i veckan. Hur gör Fredrik Söderqvist? Eller Agon Beqiri? Spelare som definitivt är intressanta för ett futsallandslag men som fortfarande har aktiva karriärer i fotbollen, där de kanske vill fortsätta klättra? Vi har Richard Yarsuvat i Dalkurd, Nikola Ladan och Sargon Abraham som nyligen tillhörde klubbar i SFL, men valde att satsa på fotbollen.

Givetvis förståeligt, på den nivån börjar man prata om att leva på det man älskar. Även om man kanske gillar futsal mer än fotboll, vågar man välja bort en potentiell framtid som semiprofessionell fotbollsspelare? Vad säger man om ett lag i Superettan ringer och frågar efter ens tjänster?

Klart är att om man ens tvivlar på den frågan inte hör hemma i ett landslag. Visst, förutsättningar kan ändras, men vill man bli fotbollsproffs tror jag inte att man skall spela i Svenska Futsallandslaget. Sedan kanske det blir svårt att göra så, då de flesta spelarna ”dubblerar”, det kommer säkert finnas gråzoner.

Dags att komma till kritan? Det ni alla vill läsa är ju vilka spelare jag tagit ut… I och med förra veckans artikel fastställde jag att truppen skulle innehålla 16 utespelare, här kommer de:

Fehim Smajlovic, 24 år, Borås AIK
Ricky Lundberg, 25 år, Borås AIK
Nicklas Asp, 31 år, IFK Göteborg
Simon Chekroun, 31 år, IFK Göteborg
Emilio Rossi, 25 år, IFK Uddevalla
Robert Bagger, 29 år, IFK Uddevalla
Albert Hiseni, 25 år, IFK Uddevalla
Petrit Zhubi, 29 år, IFK Uddevalla
Hector Maravilla, 28 år, IFK Uddevalla
Fredrik Söderqvist, 24 år, IFK Uddevalla
Kristian Legiec, 31 år, Malmö City FC
Agon Beqiri, 24 år, Skoftebyns IF
Andreas Jernarp, 22 år, Torslanda IK
Patrick Ayala, 28 år, Norrköping
Senad Berisha, 22 år, Örebro FC
Almin Masic, 18 år, Örebro SK

*Med reservationer för felaktiga åldrar

Medelåldern blir 26 år, där SFL Södra har 13 representanter medan SFL Norra har tre. Klubben som sticker ut är Uddevalla, som får med hela sex spelare i min trupp! Någon spelare kanske inte skall vara här, medan en annan skall vara det, det kan man alltid diskutera. Det jag vill att ni har i åtanke är att det är många faktorer som påverkar kring truppen, det finns en anledning till varför den ser ut som den gör.

Vi har en grupp i min trupp, låt oss kalla dem ”de erfarna”. De består av Asp, Chekroun, Legiec, Bagger, Zhubi, Maravilla och Ayala. Rent krasst är detta nog våra framtida tränare i SFL, om de vill fortsätta med futsal vill säga. Många har redan nu visst taktiskt ansvar och är ledare för sina lag. Det blir nog svårt att bygga landslaget på dessa spelare. Detta då det är svårt att veta vilken klass de håller till nästa mästerskap. Dock tycker jag att det är oerhört viktigt att ta tillvara på dessa killars futsalkunskap. Även att de kan ta till sig kunskap från våra nya förbundskaptener som de kan förmedla vidare till sina lagkamrater.

Sedan lär dessa grabbar med största sannolikhet vara tillgängliga, om de inte har semester eller dylikt. Jag skulle vilja påstå att dessa spelarna gett upp sina proffsdrömmar inom fotbollen och därför satsar på futsal. Däremot kommer denna gruppen med största sannolikhet minska för varje samling som går. Klart är att dessa spelare kommer få slita för att behålla sin plats, de måste bevisa att deras ålder och andra saker i livet inte gör dem mindre aktuella för ett landslag i framtiden.

Nästa grupp är svårt att sätta epitet på. Den består av Lundberg, Rossi, Hiseni, Söderqvist, Beqiri och Smajlovic. Spelare som är 24-25 år och som står inför ett vägval. Kanske finns proffsdrömmen kvar, eller i alla fall semiproffsdrömmen? Skall de fortsätta spela i divisionerna nedanför Superettan och gnugga på, eller skall de spela futsal? Svårt att veta givetvis och definitivt ett val de skall ta, inte jag. Dessa spelare har en grym potential att bli mer eller mindre givna i landslaget, rent av stjärnor. De har fortfarande många år kvar av sin idrottskarriär, plus en del erfarenhet. Många har byggt upp sitt vuxenliv, de har eget tak över huvudet, en inkomst och har studerat klart.

Sista och minsta gruppen har jag valt att kalla ”återväxten”. För nuvarande består den av tre spelare, men måste bli betydligt större. För att svensk futsal skall utvecklas måste vi fylla på med unga spelare som vill satsa på sporten. Jernarp, Berisha och Masic är tre ganska olika spelartyper som definitivt har chansen att bli hur stora som helst. Däremot har de en del att slipa på också.

Jag har ingen aning hur vi kommer spela, men har utgått från ett 1-2-1. Rent krasst kan man säga att varje kedja består av en defensiv spelare, en pivot och två vingar som skulle kunna komplettera varandra. Min tanke är att bilda fyra kedjor som skulle kunna se ut såhär:

Hector Maravilla (28)
Albert Hiseni (25) Emilio Rossi (25)
Robert Bagger (29)

En Uddevallakedja, där Maravilla får bli min libero. En bra taktiskt spelare som även är en ledare på plan. Tillsammans med Bagger som måste kunna räknas till en av de få väldigt duktiga pivoterna i SFL har vi en stabilitet som tillsammans med Rossis och Hisenis bolltrolleri både kan parkera bussen och bjuda på korv.

Nicklas Asp (31)
Fehim Smajlovic (24) Ricky Lundberg (25)
Kristian Legiec (31)

Här har vi ett intressant samarbete mellan två gamla rävar och två friska fläktar. Legiec som gjort flertalet mål i landslagsdressen tillsammans med professor Asp får bidra med erfarenhet och kunskap. Smajlovic och Lundberg med speed och det oväntade.

Simon Chekroun (31)
Petrit Zhubi (29) Agon Beqiri (24)
Fredrik Söderqvist (24)

Simon Chekroun bör nog räknas till IFK Göteborgs bästa spelare denna säsongen. Kom tillbaka efter ett års skadefrånvaro och blev bästa målskytt i laget. Fredrik Söderqvist öste som vanligt in mål när det behövdes, firma Zhubi/Beqiri kommer slita och finta tills de båda svimmar.

Patrick Ayala (28)
Almin Masic (18) Andreas Jernarp (22)
Senad Berisha (22)

Till åldern den yngsta kedjan, men kanske också den mest intressanta. Patrick Ayala får ta ett stort ledaransvar för att få ihop Masic, Jernarp och Berisha. Masic, som är en extremt lovande spelare i ÖSK som jag vet att man tror väldigt mycket på, precis som Jernarp i Torslanda och Senad Berisha som bör tituleras rubrikernas man. Slog in ett par kassar i slutspelet och är nu i Thailand för att provspela.

Jag vill även passa på att uppmärksamma ett par andra spelare som är väldigt nära en plats i min trupp, men som av olika anledningar lämnades utanför:

Hoshiar Suleymani, 27 år, Borås AIK
Dan Mönell, 25 år, IFK Göteborg
Stefan Ostojic, 24 år, Falcao FC
Anel Coralic, 25 år, Örebro SK
Pajtim Abazi, 27 år, Örebro SK
Patrik Burda, 27 år, Malmö City
Irfam Delimedjac, 24 år, Borås AIK
Sebastian Sallanto, 34 år, Örebro SK
Dana Kuhi, 27 år, Örebro SK
Amanj Baqay, 24 år, KFUM Linköping
Aday Kaplan, 28 år, Falcao FC
Jihad Nashabat, 27 år, IFK Uddevalla

Rent krasst är det väldigt stor konkurrens om liberoplatserna, medan det är mindre konkurrens om man är pivot. Jag har som sagt inte insyn i allt, vilket givetvis påverkar mina val. Det faktum att jag bor i Göteborg och sett mest SFL Södra är också något som påverkar mina val.

Klart är att Matija Dulvat och Lasse Ternström står inför en minst sagt delikat, men utmanade, uppgift. Dessutom är inget över tills den feta damen sjunger, mycket kommer hända tills kval och eventuellt mästerskap. Jag önskar alla futsalspelare lycka till, så syns vi förhoppningsvis i Uddevalla!