BW:s landslagsbygge börjar bakifrån

0

Snart ny vecka med nya möjligheter. Veckorna tuggar på, snart är det väl final i SFL och så börjar allt om igen… Jag har nu fått möjlighet att intervjua både Lasse Ternström och Matija Dulvat, vilket givetvis är ett stort privilegium. Att säga att jag ser fram emot Uddevallalägret vore årets ”understatement”.

På tal om just Uddevallalägret är det intressant att lägga ett läget för futsallandslaget mitt under ”brinnande” fotbollssäsong. Även om det är uppehåll för många är det givetvis att inkräkta på fotbollen. Strategin är däremot solklar, nu får vi se vilka som verkligen vill spela futsal. För även om man ofta vill gnälla på att fotbollsklubbarna inte vill släppa spelarna måste det också läggas ett ansvar på just spelarna. Vill de spela futsal måste de vara tydliga mot sina fotbollsklubbar och förhandla in det i kontraktet. Punkt. Skyll inte bara ifrån er. Kanske får man stå över någon träning, kanske en match, kanske en lön? Här får man givetvis värdera vad som är viktigast.

Det är därför med stort intresse jag börjat spekulera kring vilka spelare som kommer deltaga i Uddevalla. Klart är att fler än de som kommer deltaga kommer få frågan. Matija och Lasse får antagligen en del nej tack, på grund av flertalet anledningar. Man får inte glömma att lägret ligger i semestertider, kommer spelare att avboka en eventuell Greklandsresa för att få chansen att visa upp sig för de nya förbundskaptenerna? För mig är svaret självklart, men sedan är jag bara en enkel lekman.

Om vi då skall börja spekulera kan vi börja sätta lite förutsättningar. Truppens storlek är den första. Då truppen inte skall spela någon landskamp finns inga direkt avgränsningar för att inte ta med fler än 14. Dessutom vill man säkert att flera skall få chansen att visa vad de kan. Att ta dit hela SFL är både orealistiskt och inte genomförbart ekonomiskt.

Vi sätter en truppstorlek på 20 spelare. Dels är det en siffra jag hört i diskussionerna, sedan känns den logisk på flera sätt. Fyra fyror, det vill säga 16 utespelare tillsammans med fyra målvakter gör det enkelt att spela internmatcher och dylikt. Sedan kan säkert den siffra bli större eller mindre beroende på antal återbud.

Charbel Abraham har sagt det, Lasse Ternström har även sagt det. För varje ”ny” spelare man tar in, måste en annan ut. Det är ett pussel att bygga en trupp där mycket är subjektivt. En spelare kan uppfattas som bra eller dålig beroende på vem det är som tittar. Därför tror jag att de föregående trupperna kan vara ganska bra att titta på för att få ett hum.

2019 är nästa kval, där har vi ytterligare en faktor. Spelare som skall få chansen skall givetvis vara aktuella då, annars har jag svårt att se dem i landslaget. Det går inte att blunda för det faktum att spelare som är en bit över 30 kanske har annat att fokusera på, karriär, familj, huslån och så vidare.

Dags att komma till kritan, dags att droppa ett par namn jag tror vi kommer få se i Uddevalla. Vi börjar givetvis bygga bakifrån. Jag tänker att vi tar målvaktsbiten denna veckan och resterande spelare nästa vecka.

De fyra målvakterna jag tror kommer vara på plats i Uddevalla är:

  • Marcus Gerd (22 år), IFK Uddevalla
Foto: Krister Melin
  • Christopher Solberg (31 år), IFK Göteborg
Foto: IFK Göteborg.
  • Dildar Caliskan (24 år), Örebro FC
Dildar Caliskan. Foto: Krister Melin
  • Simon Johansson (25 år), Örebro SK
Foto: ÖSK Futsal

Som jag sade tidigare, tror jag att spelarna i truppen kommer kännas igen. Uddevalla som varit väldigt säkra bakåt har Marcus Gerd som inte heller gjorde bort sig i slutspelet. I semifinalen fick vi se en Simon Johansson som hade det svettigt mot just Uddevalla. Han vill säkert visa att han har i landslaget att göra i bekanta Agnebergshallen.

Solberg står för mycket rutin. Även om IFK Göteborg inte levde upp till de förväntningarna man kanske hade innan säsongen släppte man in tre mer bollar än Malmö. Mycket tack vare Solberg som jag tror fortfarande har mycket att ge. Dildar är en intressant målvakt som också gillar att följa med upp i anfallen. Släppte in två fler mål än Gerd under säsongen vilket inte skall underskattas. 33 insläppta mål är inte alls fy skam, det är bara Uddevalla som slår det med 31 insläppta mål.

Tre andra kandidater som ligger nära till en inbjudan tror jag är Tolga Ayranci (26 år) i Falcao, Robin Armandt (31 år) i Malmö City och Eric Broman (27 år) i Skoftebyns IF. Ett Skoftebyn som även har intressanta Felix Nordenfors, 19 år i truppen. Arvid Sterner (28 år) skall inte heller glömmas, som gör trion komplett. Kanske Sveriges mest intressanta målvaktsuppsättning inför nästa säsong? Klart är att Nordenfors är en intressant kandidat att få chansen då han förhoppningsvis har många futsalsäsonger kvar i kroppen.

Ja, en nykomling tror jag får chansen i Uddevalla. Vilka tror du får chansen?

LÄS ÄVEN: Alla klara övergångar och rykten