EFTERLYSES: Någon som bryr sig

0
Foto: Krister Melin

Under helgen samlades 20 taggade grabbar för att visa för Lasse-Matija att de har vad som krävs för att spela i landslaget. Ett läger som givetvis betydde mycket för många. Förbundskaptensduons första framträdande för svensk publik, inklusive många nya spelare i landslagsdräkten. En träningsdräkt i och för sig, men också landslagsdräkt.

Inför lägret fick jag chansen att, som första journalist i världen, intervjua både Lasse och Matija på plats i Uddevalla. En intervju jag sent kommer glömma. På min fråga vad futsal betyder för honom svarade Matija underhållande, men ärligt, ”ja, jag är 41 år och singel”. Efter svaret följde skratt från mig, Lasse och Matija. Trots skratten finns det en gnutta seriositet i svaret. Matija Dulvat har ägnat hela sitt liv åt futsalen. En eldsjäl som alltid jobbat långsiktigt och levererat resultat. En resa han mer än gärna får återupprepa med vårt landslag.

Jag fick chansen att både hänga och snacka med förbundskaptenerna, spelare samt resterande stab, vilket jag är tacksam för. Er öppenhjärtighet och välkomnande skall för alltid kommas ihåg, även om det kan vara läskigt när jag trycker upp kameran i ert ansikte eller frågar en jobbig fråga.

Robert Bagger tyckte jag var lite jobbig när jag sade att han aldrig blev bra på kort och krävde att han fick visa mig att han var bättre på att fotografera. Teknik kanske inte är hans starka sida, men en bild tagen av honom, på mig, blev tillslut verklighet och kan åskådas nedan.

Foto: Robert Bagger

För övrigt väntar jag spänt på att du ringer Robert och intervjuar mig, eller kanske väljer du att skriva några beskrivande rader? Är du lika bra på att skriva, som på planen, har du en självklar plats som skribent på Futsalmagasinet. Behöver du hjälp kan du alltid fråga din lagkompis Hector Maravilla eller Joakim ”Bellman” Andersson.

Lasse-Matija hade fantastiska träningar där de instruerade spelarna som minst sagt var ringrostiga. Vissa hade det svårare än andra, där vissa imponerade mer och andra mindre. Anna Molin, eller Anna från förbundet som hon kallas i vissa kretsar, såg till att allt det där man inte tänker på fixade. Mysteriet med Christopher Solbergs vattenflaska lyckades hon också lösa, som försvann på en träning men dök upp på nästa. John Ressman som hade fullt upp i behandlingsrummet skall också ha beröm.

Alla spelare ville ha behandling av honom, där han tog sig tid att lyssna på spelarna, ge råd och massera dem ordentligt. Hans brandtal till spelarna under lördagens morgonpass, där han berättade för spelarna att de måste gå upp i tid, äta en bra frukost och sova ordentligt för att få bra förutsättningar, var nödvändigt och underbart.

John Ressman. Foto: Tobias BW Granberg

Futsalmagasinet var på plats och bevakade ALLA träningar. Undertecknad medverkade på alla pass, förutom det sista på söndagen. Det var uppstigning klockan sju på morgonen för att jobba till klockan två på natten hemma hos ansvarig utgivare David Gerd. Min fråga är, var i hela friden höll alla andra medier hus?

Bohusläningen medverkade på ett träningspass. Förbundet bjöd in till pressträff där jag och Krister Melin från Futsalmagasinet, tillsammans med Bohusläningen samt förbundets egna skribent medverkade. Skäms! En annan stor nyhetstidning i närområdet, som är släkt med Bohusläningen, valde att skriva en artikel om Beachvolleyboll som har cirka 2300 licensierade utövare. Det är väl inget fel med det, men över 140 000 licensierade utövare samt en ny utländsk förbundskapten förtjänar också publicitet i ”gammel-media”. Värt att notera att denna tidning ligger i samma stad som tre lag i SFL…

Läktarna ekade tomma! Matijas röst kunde höras ekas i hallen, så tomt på folk var det. Återigen samma fråga, var höll alla hus? Eloge till Patrik Persson (GAIS), Mikael Proder (Tina FC), Petter Florentin (Borås AIK), Angelo Vega (IFK Uddevalla), Mathias Etéus (IFK Göteborg), Andrés Moncada (Torslanda IK) och säkert någon annan jag missat.

Slarvade Postnord bort inbjudan? Har förbundet varit tydliga med att träningarna är öppna och att man är välkommen att titta? Jag förstår att man inte skulle sätta lapp på luckan, men kom igen! Det myllar av klubbar inom pendlingsavstånd från Uddevalla för att se en eller två träningar. Varför var inga ungdomstränare på plats? Spelare?

Ja, kanske är det semestertider, men sitt inte och säg att ni är experter eller klaga över att det inte finns futsalutbildning i Sverige. Ni hade er chans att gå världens bästa kurs genom att titta på Lasse och Matijas träningar. Jag kan garantera er att ni säkert hade kunnat få ställa en fråga eller fler kring upplägget och tanken dessutom…

Bryr sig ens någon om futsal är frågan? Ja, det finns eldsjälar där ute! Ni är fantastiska, fortsätt med ert arbete. Tomma läktare är dock så pinsamt att det inte finns. Ta er en ordentlig titt i spegeln och bemöda er att ta ett besök när proffsen är på plats. Det händer inte varje dag!

Spelare och ledare på lägret, ni var grymma. Ni förtjänar mer. Är det nog tydligt från ansvariga att media och intresserade är välkomna? Jag efterlyser folk som bryr sig. Inte bara de som påstår att de bryr sig. Till er som bryr sig, ha en fantastisk vecka. Ni andra bör ta er en funderare.