Gothia Cup för futsal? Nej tack!

När sommaren är så vacker, som bara den svenska sommaren kan vara, med massor av sol och värme, finns det ett par idioter som längtar till vintern. Jag är en av dem. Inte för att jag är förtjust av det kalla, snö och vinterjacka. Precis som alla andra i det här landet hatar jag vädret i alla dess former, nu är det för varmt och snart är det för kallt.

En höjdpunkt för många under sommaren är Gothia Cup, världens största ungdomscup i fotboll. Jag själv har spelat där, precis som många andra både kända och okända. Detta året var inget undantag, framför oss kunde vi skåda framtida proffs i de högsta ligorna och för det mesta framtida ”knegare”. Självklart fanns det en och annan futsalspelare. Den glädje som finns runt ett evenemang som detta, att man kan samla så många personer från olika hörn i världen runt en sport är minst sagt fantastiskt.

Jag vet att det varit mycket snack kring ett Gothia Cup för futsal. Rent krasst hade man kunnat nyttja Heden som spelplan och de faciliteter som finns där efter både Partille och Gothia Cup. Självklart en idé som kittlas för många futsalälskare.

Jag skulle inte direkt beskriva mig som en person som tyckte det var bättre förr. Jag skulle inte heller säga att jag är negativ, tvärtom brukar jag alltid se till det positiva i allt. Just därför vill jag också lyfta de faktum som gör att blod, svett och tårar endast blir det sistnämnda.

Under hela evenemanget kunde man se många personer springa omkring med västar. Det hade inget att göra med att lagen hade samma färg på tröjorna. Överallt var det väktare av olika slag. Det var Gothia Cups egna volontärer, väktare och poliser. Som vi alla vet har Gothia varit en plats för fotboll och glädje men också kriminalitet. Knivslagsmål, misshandel, sexuella ofredande, ja listan på olika brott kan göras lång.

Det är också en plats där miljön är väldigt hård. Prestigen att gå långt i Gothia är väldigt hög, de flesta klubbar brukar ha en policy att det är en cup där man får ”toppa” laget för att vinna. Två överåriga spelare får användas och givetvis är det dem bästa man plockar ner, för man vill vinna.

Hetsen kring att vinna är inget att skoja bort. Det är ”råtoppning” från första sekund, skrik på spelare och domare så fort man gör ett misstag och mycket hata. Sedan slutar det oftast för de flesta att man åker ut i första eller andra slutspelsmatchen. Patetiskt.

LÄS ÄVEN: Exklusivt på FM: Ternström pratar om Sveriges försvarsprinciper

Det är därför jag på många sätt tycker Gothia är en skitcup. Värt att tillägga är att jag oftare i min idrottskarriär fått tillhöra den skaran som får spela, snarare än den som inte får göra det. Självklart har jag också fått smaka på bänken, eller fått stå på läktaren. För mig har alltid vinna betytt allt, oavsett vad det handlar om. Än idag vill jag vinna genom att skriva de flesta och bästa artiklarna. Det är inget fel tycker jag. Hata att förlora. Älska att vinna. Däremot har allt ett pris.

Numera får det inte vara slutspel eller liknande i många ungdomscuper. Ledare går i taket. Tycker att det är löjligt. Jag vill våga påstå att det är det mest sunda som beslutats på länge. Den miljö vuxna, för det är aldrig barnen som gör det, bygger vid cuper som Gothia Cup tror jag är skadlig. Den främjar det tuffa klimat vi ser där man skall hata och döda motståndaren, där domaren är en idiot och de som inte får spela är kassa och blödiga.

Idrotten behöver det tuffa klimatet. Det är också det som får människor att växa och bli stjärnor. Däremot tror jag inte den omfattning av ungdomar behöver utstå det. Jag tror att precis den miljön vi skapar kring en cup som detta främjar det ökande våld vi ser. Om en vuxen säger att man skall gå ut och döda motståndaren, varför skulle de inte vara okej att råna och misshandla någon? Återigen, jag tror det är en ledarfråga. Vad lär vi våra barn och ungdomar? Var drar vi gränsen?

Jag vill påpeka, formatet är inte problemet. Problemet är att det finns en klick vuxna som inte klarar av att sköta sig. Sedan tycker jag inte heller att vi ser till helheten. Målet för vår ungdomsverksamhet kan inte vara att de skall vinna en cup när de är 15 år. Målet måste vara att uppfostra individer, där de flesta inte kommer bli proffs men några blir det. De proffsen skall inte vara som bäst när de är 15, de skall vara som bäst när de är 25 år snarare.

Så vad har det här med futsal att göra? Jo, lek med tanken att vi skapar ett Gothia Cup för futsalen. Vad säger emot att folk vill vinna den då? Givetvis vill man det. Det farliga då, tror jag, är att ”fotbollslag” ställer upp och gör allt för att vinna. Det är inte alls det vi behöver. Fokuset för allt för många kommer ligga på att vinna, inte att utbilda. Se bara till den brist av kompetens vi har idag, även om många kämpar. Vi behöver utbilda våra ungdomar inom futsal. Det är det svåra. Inte lära dem att vinna, det lär de lära sig i livet ändå.

Så låt drömmen om Gothia leva ett tag och satsa på futsalskolor för ungdomarna istället, det kommer generera pengar åt föreningarna samtidigt som vi utbildar spelarna och ger dem lite träning.

LÄS ÄVEN: Viktig kugge förlänger med KFUM

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img