Rasistskandal på Grönland – ordföranden har avgått

Sverige mötte Grönland i Nordic Cup förra året, där man vann komfortabelt med 5-0. Nu verkar det som att det inte blir något Grönland i årets upplaga av Nordic Cup.

Förbundskapten sedan fyra år tillbaka för det inofficiella landslaget har varit Tekle Ghebrelul. Ghebrelul, som är född i Eritrea, flydde från inbördeskriget till Danmark som barn och jobbar även som lärare.

Det grönländska förbundet har valt att säga upp alla pågående samarbete med Ghebrelul. Anledningen skall vara att, citat, ”man är trött på alla problem runtomkring honom”.

Bilden i fråga som spreds på Tekle

Tekle har flertalet gånger få utstå rasism. Nyligen spreds det en bild på sociala medier som var tagen på honom, där han porträtterades som en bananätande apa. Något som Ghebrelul skall ha tagit väldigt illa vid sig.

En domare skall i samma veva, på Facebook, anklaga Ghebrelul att ha visat fingret till en motståndare. Domaren i fråga dömde inte matchen och ingen rapport har skrivits från domaren som dömde.

LÄS ÄVEN: Fågelfors söker spelare

Tidigare anklagades han för att ha slagit ett barn i samband med en match, något som han själv förnekar och som inte har bevisats. Varken barn eller föräldrar skall heller ha sagt något om händelsen. För detta samt en konfrontation med en person som skall ha uttryckt sig rasistiskt skall ha lett till att förbundet givit Tekle en varning sedan tidigare enligt tipsbladet.dk.

Förbundet skickade först ut en pressrelease där man fördömde Tekles agerande, något som man senare bad att ignorera när man skickade ut en andra. Där sympatiserade ordförande för förbundet, John Thorsen, med Tekle och avgick. Även landslagstränare René Olsen och landslagsspelare Markus Jensen har uttalat att man inte längre kommer representera landslaget eller förbundet.

LÄS ÄVEN: Torslanda förlänger

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img