Samarbete över gränserna

0
Järngänget. Foto: Tobias BW Granbreg

– Har du sett Micke?

Hector Maravilla ropar till mig från andra sidan korridoren i Rimnershallen. Tydligen verkar alla vänta på Mikael Alfredsson att komma.

– Nej, jag har inte sett honom.

Maravilla är som alltid välkomnande och konstaterar att jag har hittat hit. Han pekar på min colamugg från Burger King som blivit över från det korta matstoppet på väg upp. Jag säger att det är sportdryck. Hector skrattar och välkomnar mig in i hallen.

Hector Maravilla. Foto: Tobias BW Granberg

Inne i hallen är det ett klart spelartapp, flera spelare har förhinder där fotbollsmatch stoppar dem. Det hindrar dock inte Angelo Vega, Uddevallas nya huvudtränare. Han berättar att han beslutat att varken spela eller träna utan vara ”icke-spelande” tränare. Träningen startas igång, Vega försvinner för att jobba och Maravilla tar ansvaret.

Han har lite förkylningskänsla i kroppen, så han medverkar inte utan instruerar istället. En bit bort jobbar en grupp för sig själva. Gruppen som faktiskt är anledningen till att jag är här. Marcus Gerd, Joakim ”Bellman” Andersson och Craig Stephenson drillas av ingen mindre än Andrés Moncada.

Uddevalla har ingen målvaktstränare, vilket efter en diskussion mellan Marcus Gerd och Andrés Moncada slutade att den sistnämnda bjöds in till förberdelserna för UEFA Futsal Cup. Självklart ville jag inte missa chansen att se något som till och med saknades på landslagslägret, nämligen målvaktsträning.

Innan träningen drar igång samlades man i en ring och välkomnade flertalet spelare som valt att förlänga sina kontrakt, men också Andrés som skulle träna målvakterna. Maravilla frågar hur lång tid han vill ha, 40 minuter svarar Moncada.

Sedan drar träningen igång, utespelarna drillas av Maravilla medan Moncada får pli på målvakterna. Den goda stämningen, trots stort spelartapp, är påtaglig. Även om det är mycket skratt klarar man också av att vara seriösa.

På plats finns också cupgeneralen för UEFA Futsal Cup, Harry Gerd, som många andra är närvarande på träningen. Angelo Vega var med i början, Mikael Alfredsson kom senare, Harry Gerd var där, tillsammans med massör och marknadsföringsansvarig.

Harry Gerd. Foto: Tobias BW Granberg

Det är inte alla föreningar som har det pådraget på en träning.

LÄS ÄVEN: Nordens främsta futsalklubb

Efter fem minuters uppvärmning lägger Moncada in boll i övningarna och det blir genast roligare. Övningar betas av med mycket diskussion, kring teknik och position. Eftersom jag är gammal målvakt uppskattar jag verkligen att man är pedagogisk och förklarar varför man gör något. Det gör Andrés med bravur, samtidigt som han diskuterar mycket med målvakterna.

Gemensamt för alla är att man inte alls fått mycket skolning inom futsal. Däremot får man diskutera många matchsituationer med Andrés som förhoppningsvis leder till ett avancemang i UEFA Futsal Cup. Flera övningar avlöser varandra och avslutas med straffar innan det är dags för utespelarna att köra lite avslutningsövningar.

Marcus Gerd om målvaktsträningen:

– Väldigt kul att Andrés har fått okej från Torslanda att komma hit och hjälpa oss att förbereda oss inför Uefa-kvalet. Han har ett bra upplägg på träningen och vi målvakter kan hela tiden diskutera de olika matchsituationerna som kan uppstå med honom, vilket känns tryggt inför det kommande kvalet.

Ja, Andrés som vanligtvis håller hus i Torslanda fick alltså okej från Torslanda att åka dit och hjälpa dem. Fredrik Augustin kommenterar:

– IFK Uddevalla bidrar med enormt mycket gällande utvecklingen av futsal i Sverige. För oss var det en självklarhet att låna ut Andrés och ge Uddevalla möjligheten att toppa formen på sina målvakter inför Uefa Futsal Cup som spelas om två veckor. Svensk futsal är långt efter internationellt och jag tror det är viktigt att vi hjälps åt klubbarna emellan för att utveckla futsalen till det bättre.

Efter två timmar är träningen över och det bär av tillbaka till Göteborg för mig och Andrés. Den goda stämningen på träningen har smittat av sig på mig och Andrés, vilket gör att resan tillbaka går alldeles för snabbt. Längtan till Uefa Futsal Cup har bara blivit större…

LÄS ÄVEN: Djurgården gör helt rätt