DEL 1: En supporters intåg i futsalen

0

Det här är en historia kring en av de fantastiska eldsjälar som lägger blod, svett och tårar på vår vackra sport. Individen i fråga har länge varit en stark drivkraft inom fotbollen, men saknat något att göra på vintern. Plötsligt en dag fick han höra att IFK Göteborg skulle gå in i futsalen som han följt sporadiskt. Resten är historia. Det här är historien om den uttråkade fotbollssupportern som startade den officiella supportergruppen för det framgångsrika laget IFK Göteborg Futsal, som han senare blev styrelseledamot i.

För de som rör sig i de blåvita kretsarna, eller kanske bara lyckats nudda dem, susar ofta ett namn omkring. Daniel Skarp, en engagerad och passionerad Göteborgare i sina bästa år (40) brinner minst sagt för IFK Göteborg. De vackraste av färgerna enligt honom är blått och vitt, något som gör att hans engangemang lever kvar sedan tidigt 90-tal.

– Mitt engagemang har innefattat en hel del olika saker inom supporterdelen såsom etableringen av fanziner ”Rena Rama Blåvitt”, en supportertidning skriven av supportrar för supportrar, arbete som matchvärd och inte minst delaktighet i den första läktar-/tifogruppen, ÄLSKA-gruppen.

– Just ÄLSKA-gruppen var oerhört kul att vara en del av då det var där igenom som den mer sydeuropeiska stämningen fick sitt fäste på de blåvita läktarna genom skapande av tifo, något som vi inte hade sett tidigare vid tidpunkten. Även om jag själv föredrar den “engelska stilen” så var det kul och se starten på så nära håll av något som dagens läktar- och ultrasgrupper har tagit till en helt makalös nivå.

Även om Skarp gjort mycket är just kärleken till IFK Göteborg något som är gränslöst, en blomstrande romans. För tillfället viger han stora delar av sin lediga tid till ”Dajlas Gäng” där man anordnar flertalet aktiviteter och är även adminstratör för det största blåvita forumet idag, ”En annan del av Blåvitt – tankar och reflektioner” som huserar på Facebook. Som grädda på moset är han en stark drivande kraft, och ordförande, för Sektion Triton, IFK Göteborg Futsals officiella supportergrupp.

Så varför IFK Göteborg?

– För mig är snarare frågan varför man INTE har IFK Göteborg i sitt hjärta. Det borde finnas i alla människors DNA.. Jag är blåvit sedan jag började förstå vad fotboll var för något. Det kommer hemifrån som en naturlig del. Fotboll för mig har alltid varit synonymt med just Blåvitt. Det är världens vackraste förening, det finns inget annat helt enkelt.

Jag ber Skarp beskriva IFK Göteborg med ett ord. Han svarar mig att ett ord inte gör föreningen rättvisa. Blåvitt är enligt honom så mycket mer. Kärlek och gemenskap är det två orden som han direkt tänker på, som också blir hans svar.

– IFK Göteborg är så mycket mer än bara fotboll eller futsal för så många av oss, det är en central del som binder samman så ofantligt många av oss, våra liv och relationer.

LÄS ÄVEN: IFK Göteborg värvar från Torslanda

Daniel berättar kring alla de år han som blåvit supporter suktat efter att göra något. Hockey i all ära, men det är inte den supporterkultur han vill vara en del om. Dessutom saknas blåvit representation. När IFK Göteborg aviserade att man skulle gå in i futsalen genom ett samarbete med GFC öppnade det sig plötsligt en möjlighet för Skarp att engagera sig. Han hade följt futsal sporadiskt sedan starten av herrlandslaget, vilket gjorde att han hade lite koll på sporten.

Mycket var nytt, men snabbt frälstes han av sporten. Äntligen skulle det finnas något att göra i supporterväg på vintern! Snabbt etablerades en nära och bra kontakt mellan Daniel Skarp, Lasse Ternström och Nicklas Asp. Den gode vännen Petri Niskanen var drivande med Skarp i frågan att etablera en officiell supporterförening som enbart verkade för IFK Göteborg.

Sagt och gjort, man startade Sektion Triton tillsammans med fyra andra genuina blåvita. Målet var att förlänga den blåvita supportersäsongen på bred front bland det blåvita kollektivet samt skapa synergier mellan IFK Göteborg Fotboll och IFK Göteborg Futsal.

– I förlängningen vill vi bidra till att IFK Göteborg Fotboll får en ny intäktspost samt framför allt stötta IFK Göteborg Futsal ekonomiskt och öka intresset för sporten futsal. Som organiserad supporterförening försöker vi dessutom stötta Blåvitt såväl visuellt som verbalt på våra matcher.

Detta var bara början på Daniel Skarps futsalresa. Fortsättningen följer i del två som släpps imorgon.

LÄS ÄVEN: ”Nu gräver vi guld i Uddevalla”