Maravillas framgångsrecept: ”Glädje och gemenskap”

0
Foto: Tobias BW Granberg

Hector Maravilla tillhör numera en av de mer rutinerade spelarna i IFK Uddevalla. Så har det inte alltid varit. Trots stor erfarenhet i klubblaget var Maravilla en debutant i herrlandslagets läger i Uddevalla tidigare i sommar.

Nu går han snart in i Uefa Futsal Cup, i den helvita dressen, med vännerna och hela bygden i ryggen. Ett stekande Agnebergshallen med mycket publik hoppas man på, men det verkar inte bidra till någon större oro för Maravilla. Han blir trots allt inte yngre, utan bara mer erfaren.

– Som spelare känner jag att det ger mig ett lugn, jag blir väldigt sällan nervös inför och under matcher. Jag är alltid fokuserad på det som sker på plan och har under åren blivit väldigt bra på att stänga av allt runt omkring.

Ute på planen är han ofta en ledare och axlar kaptensbindeln i Granit Berishas frånvaro. En sak är klar, när Maravilla tar ton lyssnar man.

– Det är alltid lättare att spela ihop med någon som utstrålar ett lugn och kommunicerar flitigt med sina lagkamrater under matcherna. Det är väl de egenskaperna jag försöker bidra med väldigt mycket och förhoppningsvis känner grabbarna av det också.

Uddevallas första deltagande i Europa kunde inte, på förhand, vara bättre. Tappen har varit få och ytterligare spets har värvats in. Förväntningarna är för många höga.

– Förväntningarna är stora, dels ska det bli väldigt roligt att få uppleva ett europeiskt futsalkval på hemmaplan, samt att få mäta sig med andra mästare från respektive länder som gästar oss. Oavsett motstånd så spelar vi i IFK Uddevalla Futsal alltid för vinst, så det vore en lögn om jag inte sa att målet är att ta oss vidare till nästa runda.

LÄS ÄVEN: Berisha stannar i Sverige

Är det en stad som andas futsal för tillfället är det Uddevalla. Förutom att man innehar det svenska publikrekordet har man, historiskt sett, haft bra uppslutning på sina matcher. Själva klubben har ingen stor spelaromsättning, utan har på senare år varit väldigt konsekvent. Just det faktum att man får fokusera på futsalen verkar vara en av ingredienserna för Uddevallas framgång.

– IFK Uddevalla Futsal är väldigt familjär, men samtidigt mycket professionellt skött. Vi spelare saknar i princip aldrig något. Vi blir väl omhändertagna och har med åren blivit bortskämda med storpublik, även om vi också skämmer bort dem en del, haha!

Ja, publiken skall skämmas bort i de bästa av världar. Det är ingen hemlighet att många håller Uddevalla högt i Preliminary Round, särskilt Uddevallaborna själva. Även om hemmaplansfördelen bidrar med mycket positivt kommer också en del press från alla inblandade i arrangemanget. Vad skall då Hector bidra med för att det hela skall bli succé?

– På plan kommer jag att bidra med det jag nämnde ovan, lugn och fokus på rätt saker. Utanför plan kommer jag kontinuerligt att försöka påminna spelarna om vikten att ladda upp på rätt sätt inför matcherna samt hur viktigt det är med återhämtning efter matcherna. Vi behöver äta bra mat, sova bra och dricka mycket vatten. Saker som kan verka små, kan i själva verket resultera i en vinst eller förlust.

Lagets spel beskriver han som disciplinerat, fartfyllt och attraktivt. Just det faktum att man historiskt sett släppt in få mål pekar på att disciplinen finns. Förra året släppte man in minst mål av alla lag. Kontringsspelet är något annat man är väldigt starka i. Får man väl fart på anfallen och låter bollen göra jobbet bidrar man till ett attraktivt spel som är roligt för åskådaren att bevittna, enligt honom.

Vad tror du om era chanser att gå vidare?

– Jag tror vi har stora chanser att gå vidare. Det kommer att kräva väldigt mycket hårt arbete av oss. Vi kommer inte få något gratis, framför allt inte i den här turneringen.

Vi tittar i historieböckerna. Uddevalla har varit i tre finaler de senaste tre åren. Kort och gott ett topplag som är vana att vinna. Däremot saknar flertalet spelare erfarenhet av internationellt spel. Segerreceptet, det verkar i alla fall Hector Maravilla ha.

– Glädje och gemenskap. Jag tror att vi är ett av de få lagen som umgås väldigt mycket vid sidan av planen samt att många av oss är barndomsvänner. Tar vi med oss det in på plan tillsammans med vår talang för futsal så kan detta komma att bli riktigt bra.

LÄS ÄVEN: Detta får ni inte missa under Uefa Futsal Cup!