Förlåt – jag var tvungen

0
Foto: Krister Melin

Det händer inte ofta att jag citerar Britney Spears, men oops I did it again. Ni som hängt med på mina söndagskrönikor hoppas jag kommer ihåg att jag skickade mail till nya idrottsministern, Annika Strandhäll. Dessvärre har inte jag inte fått någon återkoppling än. Måste säkerligen vara för att de vill ge mig ett bra svar. Eller så hamnade mitt mail direkt i papperskorgen, vem vet?

Som grädde på moset har jag skickat en fråga till Göteborgs Idrott och Förening, kring varför det inte går att välja ”futsal” som kategori när man vill boka en hall. Det går att välja inline, inline hockey och landhockey, som jag är ganska säker på att de inte har lika många licensierade spelare som futsal, även om man skulle räkna med alla utövares familjer. Jag fick ett snabbt svar, från Mats Lundberg som svarade:

– Kategorin Futsal (verksamhet heter det på våra e-tjänster) läggs in mer och mer för alla hallar så att föreningarna kan boka futsal istället för fotboll.

Ja, tack Mats, jag hoppats nu att det genomförs också. Skynda långsamt, javisst, men hur svårt kan det vara? Samtidigt för jag diskussioner med GP kring varför de inte rapporterar något om futsal, trots att man har tre lag i SFL. Även där väntar jag på återkoppling. Så vad har jag mer gjort?

För er som missat det, gör Halmstad BK nu intåg i futsalen, med Halmstad FK. Givetvis otroligt roligt, ännu en stark förening som kliver in och vill satsa på futsalen. Tack vare en kompis, som är bosatt i staden och såg på nyheterna, fick jag höra att det nämnt just denna nyheten på SVT Halland. Som ett barn på julafton gick jag in på SVT Play för att hitta sändningen.

Jag sitter, spänd av förväntan, och väntar tills precis innan vädret. Närmare bestämt 23 sekunder innan vädret. Då funderar jag faktiskt på att kasta ut datorn ur fönstret. Detta är vad jag ser:

Okej, roligt att ni uppmärksammar det hela SVT Halland. Däremot vill jag påstå att detta inlägget är en riktig blunder. Först och främst, vad i hela världeb är ett inomhuslag? Vilken sport är det? Varför står det inte futsallag? I bakgrunden ser vi dessutom en miljöbild från arkivet, tagen på en konstgräsplan.

Kanske lite för mycket att hetsa upp sig, ja, jag vet. Jag vill däremot påstå att när man ändå anstränger sig för att ta upp denna nyheten i sändning kunde man väl läst på i fem minuter kanske? Varför skriver man inomhuslag och inte futsallag? Inte hade jag skrivit att Falcao FC startar utomhuslag, om de skulle ställa upp med ett fotbollslag i seriespel. Visst att vi här kanske förstår att det är fotboll, men jag kan slå vad om att de flesta som ser på den sändningen inte har en aning om vad futsal är.

Här tycker jag SVT har ett ansvar mot sina tittare att vara tydliga i sin kommunikation. Det hade dessutom varit så enkelt för dem att bara googlat snabbt innan de började sändningen. Halmstad hade dessutom en pressbild, varför använde man inte den? Den om något borde väl vara aktuell.

För att dra det krasst, om man hade en nyhet om ett innebandylag, inte hade man använt en bild från en hockeyrink? Eller ”utebandy”?

På detta så sände SVT för ett par år sedan kval i Agnebergshallen, där Chris Härenstam kommenterade och Albert Krasniqi var expert. Varför tog man inte och klippte in det medan man berättade om nyheterna? Då hade man varit väldigt tydliga i sin kommunikation och visat tittarna hur sporten ser ut.

Jag har skickat ett mail till SVT Halland med min feedback som ni kan läsa nedan:

Okej, varför sitter jag klockan två på natten och skriver arga mail till SVT? Jag får nog leta fram numret till någon som kan hjälpa mig… Skämt åsido, jag väntar spänt på svaret. Min åsikt om det hela, otroligt roligt, men samtidigt är inget på något sätt klart. Det återstår mycket arbete för Halmstad, men jag önskar dem lycka till. Skall de precis som alla andra klubbar vinna SM-guld om fem år?

Förhoppningsvis blir det inte sista gången en etablerad förening går in i futsalen, vi har bland annat ett lag i Skåne som hade behövt lite stöd. Bra initativ i alla fall Halmstad, även om det kanske legat i luften ett tag.

En annan bra nyhet, SEF går in i futsalen. Även det har varit på tapeten ett tag, men nu i veckan kom det ett positivt pressmeddelande.

Det är otroligt roliga och spännande tider för futsal, för väldigt många. Nu fortsätter vi bygga sporten och siktar starkt mot nästa internationella mästerskap!

Ha en underbar vecka!