Landslagstruppen uttagen – men vem får se dem?

0

Återigen är det söndag och dags för mig att skriva en krönika. Något jag hoppas blivit ett återkommande inslag i er vardag, lika självklart som att borsta tänderna eller kolla Futsalmagasinets app. Jag skulle vilja börja med att uppmana er att höra av er till mig med åsikter eller något jag skall ta upp. Gillar ni det jag skriver? Skriv då det. Gillar ni inte det jag skriver? Skriv då gärna det, men håll det sakligt och säg vad jag kan göra bättre.

Lasse-Matija annonserade under fredagen sin andra landslagstrupp, som inte direkt bjöd på några större överraskningar. Skall man se till de spelarna som kom med, är mina två största utropstecken Felix Nordenfors och Almin Masic. Otroligt roligt för dem båda, två unga talanger födda 97 respektive 99, som även var med på lägret i Uddevalla.

Felix Nordenfors kändes som en helt annan målvakt när han spelade träningsmatchen med Torslanda/Skoftebyn mot Uddevalla, innan Uefa Futsal Cup. Även om Uddevalla kanske gjorde honom onödigt bra, räddade han bland annat en straff och gav sitt lag det där lugnet som är så svårt att ge. Får han inte förstaspaden i Skoftebyn under säsongen är det antingen tjänstefel eller väldigt bra konkurrens. Även om inget skall vara skrivet i sten, hoppas jag att man nu vågar ställa honom. Lite målvaktsträning inom futsal skulle också göra honom gott. Med Marcus Gerd och Christopher Solberg har han två ytterst bra föredömen att efterlikna.

Vi får se vad framtiden har att erbjuda, ingen lär bli yngre, men jag tror definitivt Solberg kan hålla ett bra tag till. Det vore en fantastisk situation att kunna ha två unga, Nordenfors och Gerd som ”säkrar” framtiden med rutinerade Solberg i en trupp som går in i ett kval.

Almin Masic är med sina 18 år fyllda den yngsta i truppen, och kanske den som spontant får det svårast med speltid. Däremot är han väldigt ny inom futsalen, vilket gör att en sådan här erfarenhet förhoppningsvis kommer ge honom mycket. Med Mikko Seppälä som tränare i klubblaget är förutsättningarna minst sagt goda att utveckla en bra futsalspelare.

Albert Hiseni, Petrit Zhubi, Simon Chekroun och Stefan Ostojic är de spelarna som inte medverkade under Uddevallalägret och kan således kallas ”nya” i truppen. Att säga att det här är ett gäng duvungar vore dock att ljuga ordentligt, alla fyra hade haft en plats under lägret om man inte ser till omständigheterna. Hiseni, även kallad ”bolltrollaren från Jula” av mig i ett reportage inför Uefa, känns precis som en futsalspelare man vill ha i sitt lag. Otroligt trygg med bollen som alltid tycks göra något konstruktivt.

Har du inte laddat ned Futsalmagasinets app? Den finns på såväl APPSTORE som GOOGLE PLAY.

Petrit Zhubis mål mot Regensburg visade på vilka kvalitéer han besitter och varför han är med i ett landslag. Stefan Ostojic med sin explosivitet och målfarlighet hoppas jag få se. Sedan har vi Simon Chekroun som kanske var IFK Göteborg Futsals bästa spelare förra säsongen. Trots sin storlek är han grymt tekniskt, jag hade mer än gärna velat experimentera med honom som pivot.

Något som oroar mig är möjligheten att kunna se matchen. Att spela en dubbellandskamp, två träningsmatcher mot Wales på Gotland vet jag inte om det lockar några större tittarsiffror. Däremot tycker jag det är viktigt för sportens utveckling att det finns möjlighet att följa den, förutom på plats i hallen. Varför skulle TV4 eller Eurosport vilja lägga pengar och tid på att åka ut till Gotland för att sända?

Mitt förslag, som bör vara det bästa både tittarmässigt och ekonomiskt är att sända via förbundets Solidtango, en välkänd kanal för de flesta futsalintresserade. Sedan gäller det bara för oss att göra ordentlig reklam så även ”vanligt folk” kan titta in.

Jag själv är sugen att åka till Gotland, men har inte riktigt bestämt mig. Att bevaka eventet eller kanske rent av kommentera vore minst sagt roligt. Vad säger ni, vill ni se mig bevaka landslaget på plats?

En liten fotnot, spelarna hade först sina fotbollstillhörigheter i förbundets nyhet. Antagligen är det automatiskt fotbollsklubben som visas. Hade man inte kunnat visa både futsal och fotbollstillhörighet? Efter ett tag så togs lagtillhörighet bort i alla fall, men vore trevligt att även den inte så insatta kan se vilka futsalklubbar som finns representerade i landslaget.

Värt att nämna är att världens första futsalkonferens hölls av Futsal Focus i veckan, där Per Broberg medverkade. Vad sägs som att bjuda in alla till Prioritet Serneke Arena i Göteborg, Idrottshuset i Örebro eller kanske Agnebergshallen i Uddevalla till nästa års upplaga? Där har ni något att suga på!

Ha nu en underbar vecka!

LÄS ÄVEN: Från ÖSK till ÖFC