INFÖR SÄSONGEN: Ett renoverat ÖSK står redo: ”Kartlagt alla nyförvärv”

0

En finsk tränare som vill fostra svenska landslagsspelare. ÖSK bygger långsiktigt, men hoppas redan nu på att utmana om medaljerna.

Mitt i den förra säsongen valde Örebro SK Futsal att göra ett tränarbyte. Leif Järnkvist ersattes av den rutinerade och kunniga Mikko Seppälä. Där och då fanns det inte mycket tid att hinna förändra alltför mycket för den nya tränaren, utan det blev en ny röst och laget lyckades till slut säkra en slutspelsplats.

Strax efter att säsongen avslutades stod det dock klart att Mikko Seppälä, och hans assisterande tränare Victor Huerta, fick förnyat förtroende. Då började det långsiktiga arbetet, och många spelare fick lämna när klubben på sätt och vis stod för en omstart med spelartruppen.

En sådan förändring kommer att bli en lång process, och det vet tränare Seppälä.

– I fjol när vi kom in snackade vi kring om vi ville starta en process eller om vi ville ta poäng. Då var det mycket fokus på motståndaren, och att ta poäng. Men nu med en riktig försäsong och att man kan köra in sina egna spelsätt tror jag det blir riktigt bra. Det finns inga rätt eller fel kring hur man ska spela, utan en tränare kör på det sätt den tror passar sitt lag allra bäst, säger han.

Läget i laget är väldigt bra, och varenda en i klubben ser fram emot att säsongen ska dra igång. Men självklart vill man alltid ha mer tid med spelarna inför.

– Det känns väldigt bra just nu. Efter att ha blivit krossade av Blåvitt fick vi tränare en chans att visa grabbarna att vi är långt bort från det bästa laget, och efter det har killarna varit mycket mer motiverade. Vi har haft bra träningar och vi har flera bra nyförvärv. Jag tror på en bra säsong, men det kommer nog komma först i november när vi fått tillräckligt med tid.

LÄS ÄVEN: Hammarby slår Djurgården – om man får tro Bajens lagkapten

Vad gör er till ett bättre lag i år än i fjol?

– I år har vi fler futsalspelare. Sedan har vi även fått in en väldigt bra spelare i Joonas (Puolamäki, finsk målvakt). Det ger oss tre olika typer av målvakter som alla kan spela i SFL. Men Joonas är den enda som tränat under världens bästa målvaktstränare och tränare, och hans taktiska kunskaper är anledningen till att han är här. Han bryr sig inte om han inte spelar varje match, utan han är här för att hjälpa till. Jag har Victor (Huerta) vid min sida, och så även Joonas.

Han fortsätter:

– Alla spelare som har kommit in är scoutade av mig och har kört träningspass med mig. Då har jag haft chansen att se vilka individuella skickligheter de har. Jag har kartlagt vilka spelare jag vill ha, och så har jag kunnat välja därefter. Vi har egentligen inte fler futsalspelare än i fjol, men fler spelare som passar min futsalfilosofi.

Lagets målsättning med säsongen är naturligtvis att ta sig till slutspel. Sedan har Seppälä även en personlig målsättning. Han vill utveckla individen.

– Jag vill naturligtvis vinna varje match, och jag lyssnar på mina spelare. Sedan är min personliga målsättning att få så många spelare som möjligt att spela så bra futsal att de får spela i landslaget. Jag är kär i sporten, och därför vill jag kunna utveckla individen för att få ta på sig landslagströjan. För varje spelare jag får till landslaget blir jag väldigt nöjd. Då kan jag sitta på läktaren och bara njuta av den spelarens framgång, avslutar han.

Analys

Mycket händer runt ÖSK Futsal, och man kan inte annat än att säga att det är en klubb som vill framåt. Tränaren Mikko Seppälä har rensat i truppen och fått in spelare som passar in i hans filosofi. Många intressanta spelare, men med ett helt nytt tänk kan det ta tid för spelarna att anpassa sig till det. Tror på en jobbig start, men ett starkt ÖSK efter nyår. Men kommer det räcka till en slutspelsplats?

Läs mer i Futsalguiden som är framtagen av Futsalmagasinet och Magasinet Match