INFÖR SÄSONGEN: Skoftebyn gör sig redo – för slutspel

0

De har vunnit publikligan tre år i rad. Nu vill Skoftebyn ha mer än så.
– I år är vi mer förberedda än någonsin, säger tränaren Daniel Andersson.

Trollhättelaget slogs länge om en slutspelsplats föregående säsong, men slutade till sist på en fjärdeplats. Något man vann var däremot publikligan. 641 personer i snitt var också det högsta i hela SFL. Sedan säsongen slutade har man fått se sitt målvaktslöfte Felix Nordenfors göra landslagsdebut, vilket bådar gott då man har stor konkurrens på just den positionen. Räkna med att Arvid Sterner och Eric Broman kommer ta upp kampen mot Nordenfors.

Laget har jobbat på i det tysta och lyckats behålla samtliga nyckelspelare. Samtidigt har man fortsatt bygga på sina varianter vid fasta situationer och sin spelidé. Försvaret ska vara högt och sätta press, något som annars IFK Göteborg varit pionjärer på länge. Bollen är något som värderas högt, då varje situation helst ska resultera i fortsatt bollinnehav.

Christoffer Lundh, som är en drivande kraft i Skoftebyn säger så här om lagets ambitioner denna säsong:

– Vi har vunnit publikligan tre år i rad. I år är vi ute efter mer än så!

LÄS ÄVEN: ”Vi har många matchvinnare”

Ja, även om man vinner publikligan är både spelarna och publiken sugna på mer. Föregående säsong låg Skoftebyn länge i toppen, men blev försvagade på grund av spelare som inte deltog av olika anledningar. Spelaromsättningen i år verkar bli mindre, samtidigt som flera spelare blivit ännu mer rutinerade.

– Vi har haft en helt annan uppslutning runt träningarna i år. Föregående år lärde vi oss att det behövs hängslen och livrem vad gäller spelartruppen för att få bra och nyttiga träningar. Givetvis hopps vi att vi inte ska ha den oturen vi hade förra året med skador och kvalspel i fotboll. I år är vi mer förberedda än någonsin, så det ska nog gå bra, säger tränaren Daniel Andersson.

Laget har ofta stått i skuggan av Uddevalla, där fokus har riktats efter tre raka finalavancemang. Publiken sviker dock inte Skoftebyn och intresset för laget verkar inte ha några gränser. Fler och fler hittar till hemmamatcherna och följer laget på ett eller annat sätt.

– Många intressanta personer har visat stort intresse för futsal. Målet denna säsong är att få en bättre start än vi fått de andra åren. Sedan vill vi givetvis spela de roliga matcherna, där mycket står på spel och publiken trycker på.

Analys

Skoftebyn är ett lag som bara växer och växer enligt mig. Laget för inte allt för mycket väsen, utan smyger tyst omkring bakom rivalen Uddevalla. Flera av spelarna väljer att fortsätta spela och har således erfarenhet. Spelet har utvecklats, likt många andra lag i södra serien, mot att spela med hög press. Är inte det laget som kanske är mest kända för sina fasta varianter, men är riktigt vassa där. Trollhättanlaget bör ta en slutspelsplats om man inte slarvar allt för mycket. Sedan kanske man har Sveriges vassaste målvaktsuppsättning, hur skall tränare Andersson matcha dem?

Läs mer i Futsalguiden som är framtagen av Futsalmagasinet och Magasinet Match