INFÖR SÄSONGEN: Mästaren redo att försvara guldet: ”Ett hungrigt lag”

0

Mästaren IFK Uddevalla Futsal kliver in i årets säsong med ett stort självförtroende. I fjol tog laget sig till sin tredje raka final, och väl där besegrades Borås med 6-4. Stor hjälte blev Robert Bagger med sitt hattrick.

Nu väntar dock en ny, spännande säsong i den södra upplagan av SFL, och man får naturligtvis bära ett tungt favoritskap.

Försäsongen har antagligen varit längre än för de flesta andra lagen i serien. Tack vare SM-guldet tilldelades klubben en plats i Uefa Futsal Cup, som de spelade hemma i Agnebergshallen i slutet av augusti. En perfekt uppladdning inför vad som komma skall.

Angelo Vega presenterades inför säsongen som ny tränare för laget, men av olika anledningar bröts det kontraktet. I stället blir det en nygammal duo som ska leda laget. Mikael Alfredsson, som var med när SM-guldet bärgades, tillsammans med Jonas Karlsson.

– Det känns bra inför säsongen. Allt det här med tränarbytet har lagt sig, så nu känns det bara bra och väldigt inspirerande inför säsongen, berättar Alfredsson och fortsätter:

– Det här är fortfarande ett väldigt hungrigt lag som är sugna på att försvara guldet, och kommer göra allt som krävs för att göra det.

Vad kommer göra IFK Uddevalla Futsal till ett bättre lag i år?

– Nu får vi chansen att slipa på ännu mer taktik, och framför allt att bli ännu farligare på varianter på fasta situationer. Det är någonting som vi tycker att vi inte riktigt är klara med. Vi har tidigare lagt stort fokus på defensiven och offensiven som såklart måste sitta, men glömt bort hur farligt det är med fasta situationer.

Mikael Alfredsson är tillbaka med en enda uppgift. SM-guldet ska försvaras.

– Men det kommer att bli mycket tuffare i år. Det känns som många lag har steppat upp, och satsar ännu mer i år. Blåvitt hade ett mellanår i fjol till exempel, och jag är ganska övertygad om att de inte vill ha det igen. De har fått in bra spelare och kommer bli vassa. Sedan tror jag även att Skoftebyn blir farliga.

På frågan hur de ska lyckas försvara sitt SM-guld när de andra lagen hela tiden tar stora kliv framåt är svaret enkelt.

– Framför allt måste vi vinna de matcherna där vi spelar dåligt. Det är sådana matcher som visar hur bra ett lag verkligen är, och det är de matcherna som avgör i slutet. Sedan gäller det att de rutinerade spelarna kliver fram och tar ansvar i svåra situationer.

Äntligen drar säsongen igång, och nu krävs det hårt arbete och fullt fokus.

– För att nå vårt slutmål krävs en hel del delmål längs vägen som vi får kika på allra först. Men att försvara guldet hoppas jag att spelarna och de andra ledarna har som mål. Det målet ska man ha, men sedan ska man vara ödmjuk inför uppgiften. Men det ska bli oerhört kul och spännande att äntligen köra igång.

Analys

IFK Uddevalla Futsal imponerade stort under föregående säsong. Nu gäller det att visa att man med stor press på sig lyckas göra det igen. Trots deltagande i Uefa Futsal Cup har inte försäsongen varit helt optimal med en avhoppande tränare vilket medföljde oroligheter i klubben. Kan de få ihop allt igen är de stora favoriter till att återigen vinna SM-guld. De har en otroligt bred och stark trupp samtidigt som de har fått in ett vasst nyförvärv i Emilio Rossi.