En händelserik vecka – utan webbsändningar

1

En minst sagt händelserik helg går nu mot sitt slut. Här sitter jag i soffan, helt slutkörd, med andan i halsgropen och försöker få ner mina tankar i denna krönika.

Under helgen har jag varit uppe i Lidköping och vänt. Det var träningsläger med Torslandas U-19 som stod på schemat, där jag är assisterande tränare. Lidköping skulle dock visa sig vara en storlek för stora, där förlustsiffrorna blev 14-1. Däremot hade vi en härlig kväll med killarna, där vi käkade god mat och bowlade.

Efter en tuff lördag körde vi en lättare träning på söndagen, för att möta FC Frölundas herrjuniorer. Även denna matchen blev dessvärre en förlust. Som alltid är det lätt att se till det negativa, men man skall inte glömma att det ofta finns många ljusglimtar, även om man förlorar med tvåsiffrigt!

Därför skall vi givetvis inte heller dra för stora slutsatser av de matcherna som spelats i SFL än så länge. Flera av lagen har precis kommit igång med sin träning och många spelare har inte ”spelat in sig”.

I södra serien gick det mer eller mindre som väntat i de första matcherna. Ett pånyttfött Uddevalla övertygade väl inte direkt, men premiärslog Skövde. Värt att notera att rutinerade Charbel Abraham stänkte in ett mål. Fjolårets överraskning Borås vann över Malmö samtidigt som Skoftebyn vann över Gais.

I den norra serien vann Falcao över Nacka, där man visade att taktisk finess kan vinna matcher även om man knappt får låna bollen. Denna sport handlar, likt många andra, om vem som gör mest mål.

KFUM Linköping och ÖSK spelade lika, medan Norrköping vann över Hammarby.

Det är med stor glädje jag verkligen känner att alla lag i båda serierna egentligen kan slå alla. Även om det finns en del favoriter i respektive serie tror jag inte att det finns något lag som ”går säkert” och kan vinna sin serie med en massa poäng.

I norra serien känns det som att vem som helst kan vinna, medan den södra kanske känns lite mer klar, med etablerade lag som Uddevalla och IFK Göteborg som legat i toppen länge. I serien finns också Skoftebyn som jag tror har något bra på gång och laget som aldrig går att räkna bort – Borås.

Addera ett hungrig Gais som tog hem Örebro Open och Charbels Skövde. Som grädde på moset har vi även Malmö och Torslanda som är två lag med många nya intressanta spelare. Norrköping med sina två nyförvärv från Balkan, KFUM med sydamerikanska inslag, Falcao med sina unga spelare.

Herregud som jag väntat, vilket jag har sagt flera gånger och säkert kommer säga igen.

Det enda som känns lite mindre bra än så länge är webbsändningarna. Förra året var många klubbar ute tidigt och sade att man skulle sända på webben och hade gjort klart med en produktion. Dessvärre verkar inte det vara fallet i år, där bland annat regerande mästarna Uddevalla inte sände sin match mot Skövde.

Jag förstår klubbarna, det är en ganska saftig slant man får betala för att sända en match. Samtidigt, syns man inte, finns man inte heller. Materialet som man får vid en match kan användas vid analyser, men även i marknadsföring. Frågan är, hur mycket får det kosta?

I och med SEF:s intåg i futsalen hoppas jag att man kan stötta klubbarna här, kanske ge något slags ekonomiskt bidrag för att klubbarna till att börja med sänder live på webben? Skulle man kunna få hälften av utgifterna för sändningarna betalda av SEF kanske det skulle vara mer attraktivt för många lag att sända matcherna.

Skall sporten växa måste gemene man också kunna se matchen via webben. Även om lagen är rädda att lagets åskådare stannar hemma och man får en förminskad inkomst där, skall man inte glömma att motståndarnas supportrar kanske är sugna på att se matchen. Alla har inte chans att åka runt för att se futsal i Sverige, men en livestream är enkelt att klicka sig in på. Så ja, vi kanske får mindre hemmapublik på läktarna, men mer bortapublik på streamen.

Vad säger ni?

Jag själv har till exempel inte möjlighet att åka land och rike runt för att se futsal, även om jag hade velat. För oss på Futsalmagasinet har just sändningarna varit ett oerhört hjälpmedel för att kunna ge en så bra rapportering som möjligt. Vi är inte jättemånga skribenter, som dessutom jobbar ideellt, vilket gör att utan sändning blir det ingen vidare rapportering av matcherna. Visst, vi kan fråga någon som var där och följa via twitter, men det blir aldrig så bra som det hade kunnat vara om man själv får se matchen.

Ni som har livesändningar, eller kommer att ha det, får gärna kontakta oss. Föregående säsong betalade vi i princip för varenda match, för att kunna skriva artiklar om den. Vi hade gärna sett att ni kontaktar oss och ger oss tillgång, så vi kan se på matcherna gratis och kanske även ha tillgång till dem i efterhand.

Härligt som sagt att säsongen är igång, nu kör vi! Ta hand om er i höstkylan så ser ni till att ha en fantastisk vecka.

1 KOMMENTAR

Det går inte att kommentera på denna artikel.