IFK Göteborg i knivig sits – derbyt krockar med bortamatch

Under torsdagen nåddes vi av den glada nyheten att IFK Göteborg och Gais kommer drabbas samman i Scandinavium den 19 november klockan 13.

– Vi kommer att slå publikrekord! Frågan är egentligen bara med hur många åskådare vi slår det med, sade Mathias Etéus till Futsalmagasinet.

I Svensk Elitfotbolls pressmeddelande ”Futsalen kliver in på de stora arenorna” går det att läsa att matchen spelas preliminärt den 19 november. Varför just preliminärt, vad är problemet?

Jo, IFK Göteborg har bortamatch exakt samma dag, samma tid, fast i Trollhättan mot Skoftebyn. Något som nu orsakar ett problem då ett lag skall vara på två platser samtidigt.

I Trollhättan når vi Christoffer Lundh som fibrilt jobbar på en lösning.

– Den 28 september hade vi spelordningsmöte och satte alla datum för matcherna. Sedan har vi inte hört något av IFK Göteborg förrän onsdagen 25 oktober. Då får vi en fråga om vi kan byta matchdatum.

Matcherna mot IFK Göteborg har alltid varit en publikfest i Trollhättan, där Skoftebyn gjort sitt bästa för att bjuda in till futsalfest, enligt Lundh. De senaste säsongerna har man haft i snitt 1000 personer på matcherna mot IFK Göteborg. Dessutom toppade man publikligan föregående säsong med 641 personer i snitt.

– Vi har försökt hitta ett annat speldatum för vår match mot IFK Göteborg, men hittills inte lyckats. Det är ett stort maskineri i hall, arrangemang och våra andra matcher som skall stämma. Inför matchen mot IFK Göteborg har vi redan bokat allt, kioskpersonal, speaker, väktare och så vidare. Skulle vi flytta matchen kanske de inte kan ställa upp, samt vill ha ersättning för den uteblivna matchen.

LÄS ÄVEN: Hur går det för Söder?

Lundh fortsätter:

– Skoftebyn vill futsalens bästa, vi vill inte stoppa ett derby. Däremot är vår match bestämd sedan länge. Hade Göteborg önskat att ha det speldatumet och meddelat oss i tid hade vi kanske hittat en bättre lösning.

Mathias Etéus, sportchef i IFK Göteborg som dessutom varit med i arrangemanget kommenterar:

– Det har varit en långdragen process där vi började redan i somras med att kolla möjligheterna ute i Partille Arena. När dede sa nej började vi titta på Frölundaborg, det visade sig vara dyrare än Scandinavium och då började vi kolla på den möjligheten istället. Det har varit många möten med polis, supporterpolis, vårt säkerhetsbolag, Got Event, SEF och SvFF. Nu hittade vi äntligen en lösning för ett säkert derby!

Matchen är preliminärt lagd samma dag och tid ni spelar borta i Trollhättan mot Skoftebyn. Hur löser ni det?

– Vi försöker komma överens med Skoftebyn om ett datum, det hade givetvis varit det bästa alternativet. Gör vi inte det får vi se hur lösningen blir.

Hur gör ni då?

– Någon av matcherna måste flyttas. Antingen blir det inget derby med publik eller så flyttas matchen mot Skoftebyn. Jag tror att de flesta vill att ett derby mellan IFK och Gais skall spelas för futsalens skull. Men som sagt, vi får se vad som händer.

Ja, frågan är hur lagen väljer att lösa detta. Matchen mellan IFK Göteborg och Skoftebyn har varit planerad sedan länge, samtidigt som IFK Göteborg och Gais har haft problem med att hitta en hall. Däremot vore det tråkigt om man ställde det faktum att IFK Göteborg och Gais är två stora föreningar i fotbollen och helt kör över ”lilla” Skoftebyn. Då blir Skoftebyn ”det svarta fåret”.

Frågan kommer att behandlas av Tävlingskommitén på måndag. Då skall ett besluts på hur frågan löses ges.

LÄS ÄVEN: Vega målskytt i ÖSK

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img