BLOGG: Andrés Moncada: Lagbygget borde börja från målvakterna

Under helgen har jag varit på plats och sett två matcher. IFK Göteborg mot IFK Uddevalla och GAIS mot Malmö City, samt sett sändningen av matchen mellan Torslanda IK och Borås AIK. Och vilka matcher det var. Matchen mellan de två sista svenska mästare hade allt man förväntade sig, hård kamp, fina dribblingar och många målchanser.

En underhållande match för publiken, kanske inte så mycket för oss som satt på bänken. Landslagsmålvakterna visade varför just de två är givna i Matija Dulvats trupp. Christopher Solberg och Marcus Gerd gjorde så många och komplicerade räddningar att jag ärligt talat inte kunde tro mina ögon och skulle behöva minst tre stycken A4-sidor för att beskriva alla deras ingrepp under matchen.

I matchen mellan Torslanda och Borås AIK fick den unge målvakten Viktor Jansson kliva in istället för Peter Paananen med 50 sekunder kvar av den första halvleken och gjorde sin SFL-debut. Killen född 1997 fick uppgiften att stoppa ett storspelande Borås som ville utöka ledningen. Något som Jansson gjorde fler än fem gånger. Den unge killen, som jag personligen hade äran att jobba med i två månader under min sejour i Torslanda, visade sin teknik och vilja att inte släppa in några mål. Även från Borås-truppen fick man höra i efterhand att ”Jansson var riktigt bra, det var svårt att göra mål på honom”.

LÄS OCKSÅ: Derbyfesten blir av – Skoftebyn hittade lösningen

På söndagkvällen drog jag återigen till Lisebergshallen för att se futsal. I Malmö City stod en rutinerad kille som jag bara sett på video innan och hört så mycket om. Nämligen Robin Armandt, som varit proffs i Italien och som under några år varit given etta i landslaget.

Robin visade inte bara rutin som målvakt, utan också som ledare. Instruerade mycket för gubbarna på bänken, peppade alla i laget, lugnade spelet när det var nödvändigt. Sen visade han även sina egenskaper som målvakt när han ”rånade GAIS” på minst fyra mål. Öppet mål och två mot en, det spelade ingen roll, Armandt ”fixade biffen”.

Återigen fick man i Lisebergshallen uppleva en storspelande målvakt, som även sade efter matchen att han vill fortsätta bli kallad till landslaget.

Den här helgen måste jag säga att i mina ögon har målvakterna varit väldig viktiga för sina lag och de som oftast får ris när misstagen uppstår ska denna gången inte bara få ros utan mycket beröm och uppskattning.

Att vara målvakt kräver inte bara reflexer och en stark kropp utan mycket mental styrka. En av de mest utsatta positioner i futsal men den som kan vara den viktigaste biten i lagbygget. Gerd, Solberg, Jansson och Armandt gav sina lag chansen att hålla sig kvar i matchen.

LÄS ÄVEN: Landslagsmålvakterna i fokus när rivalerna kryssade

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img