Det börjar likna något

1
Foto: Krister Melin

Få lär ha undgått det faktum att Sverige träningsspelade mot Ungern under helgen. Dubbellandskampen spelades denna gång i Norrköping under lördagen samt Eskilstuna under söndagen.

Motståndet var som sagt Ungern, betydligt tyngre än Wales. Den första matchen gick väl sådär, men jag tycker vi skall ta och fokusera på den andra.

Först, en vinst, hurra! Första för Lasse-Matija. Grattis, det är ni och spelarna värda. Må detta bli början till en svensk storhetstid för futsal. Eller går jag händelserna i förväg nu? I alla fall så är det roligt med en vinst, även om det på pappret inte betyder jättemycket när det är en träningsmatch.

Det höga presspelet stressade fram misstag från Ungern, som Sverige utnyttjade. Simon Chekroun tryckte dit två, varav det andra målet genom ”GFC-varianten”. Väl hemma så såg jag vad som höll på att hända när de ställde upp sig och brast ut i ett glädjeskrik när man lyckades. Värt att notera är att Nicklas Asp gör ett dunderjobb i form av screening, som gör att Chekroun ohotat kan slå bollen i öppet nät. Glöm inte det, screening är oerhört viktigt.

Lite oroväckande att både Felix Nordenfors och Marcus Gerd avstod från spel. Visserligen fick Christopher Solberg härlig speltid, men precis som att man provar en del spelare hade jag givetvis velat se en annan keeper i en av matcherna. Sedan är säkerligen sanningen bakom varför det blev som det blev mer komplicerad än vad jag vet.

I alla fall, jag låter er hemma i stugorna ta hand om resterande av analysen. För en helg som detta är det givetvis lätt att prata om olika spelares insatser. Någon var bra medan någon annan var mindre bra. Jag skulle istället vilja lyfta ett par spelare som jag tycker inlett säsongen starkt och som jag också tror har potential för att spela till sig en landslagsplats. Spelarna som jag har valt ut har inte blivit uttagna av Lasse-Matija till en samling än.

Även om jag ser mycket futsal vill jag i förväg be om ursäkt att jag inte ser allt, så har ni någon spelare ni tycker är självklar som skall vara med, kommentera gärna!

Målvakter

Robin Armandt – Malmö City Futsal

Jag antar att Robin Armandt inte behöver någon lång introduktion. Har tidigare haft en plats i landslaget, men har också haft lite skadebekymmer. Tillbaka nu, kanske starkare än någonsin? Enda målvakt i Malmö, vilket gör att man är oerhört sårbara om sin första och enda keeper går sönder. Är fantastisk trygg på fötterna, vilket gör att han kan följa med i anfallen. Kan mycket futsal, som han säkerligen kan bidra med.

Arvid Sterner/Eric Broman – Skoftebyns IF

Skoftebyn har redan en målvakt som fått göra debut i landslaget, nämligen Felix Nordenfors. Under denna och föregående säsong har det däremot varit Arvid Sterner och Eric Broman som spelat mest, och gjort det otroligt bra. Värt att notera att Skoftebyn bara släppte in 45 mål föregående säsong, två mindre än IFK Göteborg och ett mer än Robin Armandts Malmö City. Snacka om tuff målvaktsduell i Skoftebyn. Kan man få en plats till i landslaget? Vem av Sterner och Broman tar den?

Utespelare

Carl Lext – Skoftebyns IF

Var redan duktig i fjol, men valde att satsa på fotbollen när han gick till Utsikten. Är tillbaka i Skoftebyn i fotbollen och lär vara på övertalningslistan hos tränare Daniel Andersson att satsa på futsalen. Bollsäker spelare som inte är dålig bakåt, men ofta bidrar framåt.

Agon Beqiri – Skoftebyns IF

Kanske en av Sveriges bästa futsalspelare? Även han lär finnas på övertalningslistan hos Skoftebyns ledarteam. Komplett som bara tusan, teknisk, snabb, skjuter hårt och så vidare. Väljer han att göra en satsning på futsal lär han säkerligen vara aktuell för landslagsspel.

Patrik Falk – Gais

Är nog den som personifierar Gais bäst av alla. Det sägs att han luktar Gais, äter makrill varje dag och har hela lägenheten täckt av Håkan Hellström-affischer. Skämt åsido en oerhört smart spelare som även han är oerhört komplett spelare.

Mathias Etéus – IFK Göteborg

Varit hetast i Göteborg under inledningen i mitt tycke. Hur blir det med hans skada? Det är inga som helst tvivel om att han tillför en oerhörd tyng till Blåvitt när han är hel. Dessutom verkar han hitta målet i alla vinklar. Se upp och ducka när han skjuter!

Rårsgar Majid – Hammarby IF

Ett utropstecken för mig i alla fall under Örebro Open. Det kändes som att han gjorde avtryck i alla matcher Hammarby spelade, vilket är ett gott betyg. Känns som en oerhört hal spelare att möta, man får liksom inget grepp om honom som försvarare när han har bollen.

Kristoffer Khazeni – Djurgårdens IF

Jag väljer även att lyfta fram en spelare med spelarkvalitéer som kanske saknas till stor del, nämligen förmågan att utmana 1 mot 1. Visserligen är det många som är duktiga tekniskt i vår liga, men att ha omdömet att veta när man skall göra det och inte, samt när man skall hålla den och när man skall släppa den är en förmåga jag tycker Khazeni visat prov på.

Bubblare

Lasse Ternström – BK Skottfint

Bara det faktum att vår assisterande förbundskapten har en sådan vacker tröja på sig under en träning gör att man har en plats i redaktionens hjärta – samt landslaget. Eller? Dessutom, att vara så snabb att inte ens kameran får fokus, då är man farlig. Landslagsspelarna får passa sig innan de blir utkonkurrerade av ”Brasse-Lasse”!

Det finns många spelare som gjort det bra och imponerat på mig, men det här är ett axplock. Som sagt, jag har även valt att inte plocka ut spelare som fått chansen på en landslagssamling än, då jag tycker det är viktigt att lyfta blicken och bredda diskussionen lite. Även om spelare som Mathias Etéus, Robin Armandt och Agon Beqiri har varit i landslaget tidigare har de på ett eller annat sätt gjort nytändningar som är värt att nämna.

I alla fall, vem vill inte leka Lasse-Matija för en dag och ”götta” sig ordentligt med att plocka ut en landslagstrupp? Skulle de goda herrarna få dålig inspiration kan de alltid vända sig till de nämnda spelarna ovan, eller till många av våra andra duktiga spelare i denna liga.

Ha nu en fantastisk vecka futsalkamrater!

1 KOMMENTAR

  1. Borde hålla ett extra öga på Nacka Juniors Taha Abdi Ali som har tagit serien med storm. Spelat 3 matcher och bidragit 5 mål, debuterade med hattrick mot Hammarby och har gjort mål varje match. Extremt teknisk och hal bollkontroll endast 19 år gammal.

Det går inte att kommentera på denna artikel.