BW:s julkalender: ”Varje match skall vara en SM-final”

0

Julen, en högtid förenat med massvis av känslor. För många är det stor glädje, en stor förväntan på vad tomten skall komma med för presenter i år. Har han läst min önskelista? Kommer han komma? Finns tomten på riktigt?

Snö, minusgrader och en massa futsal, det är en jul värt namnet. Futsalmagasinet kan meddela att tomten har kommit tidigt, för i år ser han till att leverera BW:s julkalender till alla er läsare. God jul!

Lucka nummer 1 – Marcus Gerd

Dagens datum har också passerat, andra december. Återigen vill jag påminna att det är min julkalender så bestämmer jag villkoren. Dagens lucka öppnas sent, men det gör nog inget. Tanken är att jag varje dag kommer att försöka knyta artikeln till datumet, det vill säga siffran. Då datumet är andra december blir således siffran också två.

Bakom lucka nummer två gömmer sig…

Fehim Smajlovic. Foto: Krister Melin

Skyttekungen från föregående år, Fehim Smajlovic. Så hur har jag tänkt att koppla Fehim till nummer två? Ja, precis som med IFK Uddevallas Marcus Gerd kan vi ta en titt i föregående säsongs tabell, där man slutade på en andraplats. Dessutom kom man tvåa i slutspelet, efter att ha förlorat finalen mot just IFK Uddevalla.

Smajlovic har under säsongen haft två klubbtillhörigheter, IFK Göteborg och Borås AIK. För närvarande, i alla fall när denna artikeln skrivs, har han gjort två mål i serien, ett mål när han spelade i IFK Göteborg och ett i Borås AIK.

– Det var en bra säsong överlag, många tyckte vi överraskade som gick såpass långt men det tycker jag absolut inte vi gjorde, vi var väldigt bra över hela säsongen och gjorde vårt jobb hela tiden!

Fehim Smajlovic tillhörde inte den skara som tvivlade på Borås under föregående säsong. Även om man förlorade finalen gjorde man det med en försvagad trupp där flertalet spelare saknades.

– Uddevalla förtjänade guldet, även om det var surt att förlora. Det rann iväg och blev för stor uppförsbacke för oss. Jag tror att om vi hade gjort 4-5 istället för att de gjorde 6-3 hade det kunnat sluta hur som helst.

MISSA INTE: Historiskt möte i Jönköping

Boråsspelaren tillhörde som sagt IFK Göteborg under inledningen av säsongen. Under samma tidsperiod har han också fått chansen i landslaget – och tagit den. Numera hör han till en av de spelarna som fått fortsatt förtroende under Lasse-Matija.

– Jag har utvecklats taktiskt, att ta rätt beslut i rätt lägen och minska misstagen överlag på plan. Det är viktigt att kunna se vad motståndaren vill eller tänker göra, så man kan tvinga honom till ett annat beslut. Förhoppningsvis tvingar man honom till ett sämre beslut som gör att mitt lag kan få nytta av det.

Ja, trots att Fehim Smajlovic vann skytteligan på imponerande 17 mål föregående säsong har han fortsatt att utveckla sig själv. Egenskaper som han tycker att han förbättrat är smarthet, där han börjat tänka mer futsal. Hans utveckling har givetvis skapat intresse för honom, både vad gäller klubblag som säkerligen hade blivit överlyckliga av hans signatur, samt landslag.

– Jag gör poäng, vilket såklart är en fördel. Jag tänker mer och mer futsal och utvecklas hela tiden. Det tror jag att folk ser, vilket vidare genererar att folk tycker att jag är duktig. Sedan tycker jag att jag har en bra blick för spelet och springer väldigt mycket, så jag kan hjälpa mina medspelare i alla lägen, det tror jag är en attraktiv egenskap jag besitter.

Med Fehim Smajlovic tillbaka till Borås stärker utmanaren ytterligare sin position att vara en riktigt vass kandidat till guldet i år. För det är just guld man vill ha, där truppen inför året breddats för att inte hamna i samma situation som föregående säsong.

– Vi har många duktiga spelare vilket gör att alla vill spela och utvecklas hela tiden. Konkurrensen är hård, senaste saknades tre spelare och vi kom in tre spelare som gjorde ett minst lika bra jobb. Det är väldigt viktigt att man kan lita på alla i spelartruppen, så att de som får chansen att komma in kan göra ett lika bra jobb. Jag känner att folk har större respekt för oss i år, det får vi se som en fördel, man skall inte underskatta någon. Varje match skall vara en SM-final.

Om varje match är en SM-final hade Borås varit flerfaldiga vinnare, nu är det inte så. Däremot har man satt sig i ett väldigt bra tabelläge inför slutspelet. Kan segermaskinen fortsätta vinna hela vägen fram till en final? Vem vet, klart är att Borås inte kommer att nöja sig med ett silver i år.

LÄS ÄVEN: Lucka nummer 1 i BW:s Julkalender