Succémålvakten siktar mot landslaget

0
Foto: Tobias BW Granberg

Under säsongen har Trollhättesonen Felix Nordenfors, född 1997, fått chansen i landslaget. I den södra serien finns en annan målvakt, född samma år, som suktar efter samma sak – och vill ta sitt lag till ett historiskt första slutspel. Han heter Viktor Jansson och spelar för Torslanda IK.

– Jag började spela futsal på högstadiet. På skolan jobbade både Fredrik Augustin och Björn Niklasson, där den sistnämnda var min idrottslärare, berättar Viktor Jansson.

Redan sedan liten har Viktor varit fotbollsnörd ut i fingerspetsarna, en sport som han följde och utövade på nära håll. Under skoldagarna introducerade Björn Niklasson futsal för honom och efter ett tag fick Viktor för sig att åka till Lisebergshallen för att se Avenyn Uniteds hemmamatcher.

– Jag minns tydligt när Avenyn slog Göteborg Futsal Club (nuvarande IFK Göteborg) och Borås AIK säsongen 2014. Då sade jag till mig själv, jag vill också stå där.

Som ungdom spelade han i IK Zenith, innan flytten gick till IFK Göteborgs ungdomsakademi. Vid 17 års ålder gjorde han den förbjudna flytten till GAIS, där han stannade i tre år. Tyvärr lyckades han inte etablera sig i klubbens seniorverksamhet, utan sökte sig till Västra Frölunda istället. Samtidigt skrev han på ett futsalkontrakt för Avenyn United, som hade gått och blivit Torslanda IK istället.

– Detta är min första riktiga SFL-säsong. Jag var med redan förra säsongen, men tränade knappt då jag var skadad. I år har jag varit med från början och siktar på inget annat än att fullfölja det säsongen ut!

Jansson skrev på för Torslanda redan förra säsongen, men fick den förstörd av skador. Även kollegan Peter Paananen var långtidsskadad, vilket gjorde att Andreas Bertilsson fick axla rollen som förstamålvakt. Ironiskt nog är Viktor och Peter tillbaka denna säsong och Andreas skadad.

MISSA INTE: SFL blir en liga redan 2018/2019

Inledningsvis var det rutinerade Peter Paananen som fick vakta kassen för Torslanda, men efter att ha åkt på en hjärnskakning av ett skott i huvudet har Viktor Jansson kommit in och gjort det bra. Något som gjort att han numera ses som ett självklart alternativ i kassen och inte bara en backup.

– Det har blivit bättre och bättre för varje match jag fått chansen att spela. Självklart är det en stor omställning från fotboll till att spela futsal, men det känns som att jag kommer in i det mer och mer efter varje vecka som går.

Vad gäller spelet är han, trots stabila insatser, inte nöjd.

– Jag har släppt in för mycket mål, säger Viktor lite surt.

Han kan inte ta på sig alla målen som går in, och berättar vidare att han är stolt över vad han åstadkommit.

– Jag tycker att jag stundtals visat upp ett målvaktsspel som visar på att det finns potential som bådar gott för framtiden.

Viktor Jansson är målmedveten. Han är noggrann in till sista detalj, sådär som bara målvakter kan vara. Tekniken skall förfinas till perfektion. Han glädjer sig över att lära sig så mycket, bland annat från Andreas Bertilsson, Peter Paananen och Fredrik Augustin som ständigt pushar på.

– Det känns tryggt att drillas med personer med såpass mycket rutin. Saker som kan göras bättre är oändliga, varje träning är en lektion som man tar med sig något nytt ifrån.

Efter att ha hittat en kärlek i futsalen är det inga tvivel om vad det är som gäller. För Viktor Jansson är det futsal först, alla dagar i veckan. Däremot hoppas han fortsätta sin fotbollskarriär, där han är kvar i Västra Frölunda. Under vinterhalvåret vill han nämligen försöka kombinera de båda med futsal som förstasport, något som många spelare har svårt med.

– Precis som andra lag hade vi en liten startsträcka innan vi var samspelta, då många spelar fotboll. Nu har hela gruppen fått spela ihop sig, jag känner verkligen att vi blir bättre för var dag som går. Vi har slagit IFK Göteborg två gånger i år och mot IFK Uddevalla visade vi att vi inte är något ”lingonlag” som man enkelt plockar poäng ifrån.

Förutom att spela, är Viktor även tränare för Torslandas U-17. I laget spelar flera spelare som även är med i SFL-laget, till exempel Arvid Olofsson och Edward Holmén. Passionen för futsalen gör att han drivs framåt och en strävan att göra precis som hans mentorer, lära ut det han kan.

– Under mina år som aktiv spelare har jag alltid tyckt att det är extremt roligt att ha en ung och intresserad tränare som verkligen brinner för laget och dess utveckling. Utveckla både individen, men också gruppen. En sådan tränare vill jag vara.

LÄS ÄVEN: Edvardsen efter andra derbysegern över IFK Göteborg