Honkeneffekten – hur man får spelarna att prata med varandra

Fem matcher spelade och fem segrar. Den så kallade ”Honkeneffekten” lever kvar i ÖSK Futsal efter lagets derbyseger över ÖFC under tisdagen. Under presskonferensen är dock Fredrik Holmqvist ödmjuk.

– På förhand visste vi att det skulle vara jobbigt. Vi vet att det handlar om psykologi mer än vad man gör på planen, det vi snackade om innan. Första halvlek är vi ängsliga, rädda,  och tänker för mycket. Det är tacksamt att få 1-1 på slutet, då får vi känslan att vi kan hota ÖFC i andra. Det gör vi också, säger Honken om matchen.

Pontus Eriksson, tränare i ÖFC håller med sin kollega i ÖSK Futsal.

– Som Honken säger, det handlar mycket om det mentala, det hänger på spelarnas huvuden. Inställning, hur mycket man offrar. Vi gör en bra första halvlek, är där, vinner boll, mycket avslut. Vi är inte orolig alls i halvlek. Luften går ur oss vid 2-1, sedan är det stolpe ut för oss och stolpe in för dem.

Efter senaste segern ligger ÖSK Futsal på andraplats, dock en match mer spelad än flera kollegor. Trots detta vill inte Honken prata något om slutspel än.

– Vi tar en match i taget, mitt mål när jag åtog mig detta uppdraget var att säkra kontraktet. Oavsett vilka vi möter går vi aldrig händelserna i förväg. Nu har vi träning på torsdag, sedan rullar det vidare till nästa match mot Djurgården.

Vidare berättar han att det var ett tacksamt läge att gå in som ledare, då det enda han har gjort är att få spelarna att prata med varandra. Han har också sett till att spelarna går gå ut och ha roligt, någon Honkeneffekt vet han inget om.

Under derbyt fick Josef Ibrahim, som öst in mål på sista tiden, en smäll som gjorde att han inte kunde fullfölja matchen. Däremot verkar det inte vara någon större fara med honom om man får tro Honken.

– Han fick en smäll på knäet, men det är ingen jättefara. Jag såg honom gå ganska bra efteråt. Det är en spelare som betyder väldigt mycket för oss, så i längden är det ett avbräck. Sedan tycker jag att Almin (Masic) kommer in och gör det väldigt bra.

MISSA INTE: Studieresa till Spanien bjöd på vacker futsal

Efter åtta raka segrar kändes det som att inget kunde stoppa ÖFC. Nu har man två förluster på raken mot KFUM Linköping och ÖSK. Däremot verkar det inte råda någon oro i ÖFC-lägret. Pontus Eriksson igen:

– Vi är i en liten svacka nu efter två förluster. Jag är inte orolig, det känns bra i laget och jag tycker att vi har ett bra tugg. Spelarna visar idag att de offrar sig, det gjorde vi inte mot KFUM. Sedan får vi mycket stolpe ut idag. ÖSK spelar inte alls som de gjorde sist. De har en fantastisk trupp, så får man det att fungera vinner man matcher, det visade dem idag.

En viss trygghet tror han att det finns i laget, då man redan är klara för slutspel och den rikstäckande ligan. Kanske att man går ut och har lite kul istället för att spela för att vinna. Eriksson vill inte plocka ut någon spelare han tyckte gjorde det extra under matchen, utan väljer att hylla kollektivet. Honken däremot väljer att lyfta ett par som stack ut.

– Jag måste hylla Salle (Sebastian Sallanto). Han kliver in direkt och fixar en straff, som också gör att vi tar tag om matchen. Dana Kuhi är också en spelare som gjorde det bra. Alexander Florén ytterligare en som gör det jag hoppas på.

Just Alexander Florén skall ha varit ett personligt önskemål från Honkens sida. När han får frågan varför är det för att han ville ha in en libero som gör som han säger och är bra på att tacklas.

Innan presskonferensen är slut lämnar man matchen lite och pratar om futsalens utveckling i Sverige. Där menar båda lagen på att flera klubbar har att lära kring hur till exempel Örebro arrangerar sina matcher. Sporten växer så det knakar och det är viktigt att upplevelsen för publiken håller hög klass.

LÄS ÄVEN: ”Vi kan slå alla lag”

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img